- El document, sorgit del Grup de Treball de Flexibilitat de la Demanda del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, ha comptat amb la participació de 35 empreses i organitzacions del sector energètic
- L’informe assenyala tres mesures prioritàries per fer possible el desenvolupament regulatori de l’àmbit de la flexibilitat de la demanda al nostre país
- La presentació del document suposa el tret de sortida a l’Àrea d’Estudis i Publicacions del CEEC creada a principis d’any
El Grup de Treball de Flexibilitat de la Demanda del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha presentat aquest matí en sessió telemàtica el seu primer informe on analitza les prioritats regulatòries per al desenvolupament efectiu de la flexibilitat de la demanda a Espanya. Entre les prioritats que destaca el grup de treball es troben la participació de la flexibilitat de la demanda en tots el mercats, l’agregació dels recursos energètics distribuïts als mercats elèctrics, i el desenvolupament de la figura de l’agregador independent. Amb més d’un centenar d’inscrits, la sessió també ha servit per presentar la nova Àrea d’Estudis i Publicacions del CEEC que té com a objectiu contribuir a la intel·ligència al mercat mitjançant propostes i contingut de valor provinents principalment dels seus grups de treball i els membres que els integren. Ja podeu descarregar l'informe en aquest enllaç.
Després de la benvinguda a càrrec de la project manager del CEEC, Carla Rebés, els representants del grup de treball de flexibilitat han iniciat la presentació de l’informe, fent referència a l’estat de la regulació de la flexibilitat a Espanya. “S’han fet passos endavant, però encara queda molt recorregut. Fins i tot, Espanya va ser sancionada recentment per no transposar a temps les directives europees”, ha afirmat Mattia Barbero, responsable de Producte de Bamboo Energy, que juntament amb Montse Mussons, gestora d’Innovació de Sympower, han dut a terme la presentació.
Barbero ha continuat amb la presentació de la primera de les prioritats regulatòries que recull l’informe, que és garantir la participació de la flexibilitat de la demanda en tots els mercats. El responsable de Producte de Bamboo Energy ha començat la seva intervenció fent referència a la manca de mecanismes de mercat d’alguns serveis, com ara en la reserva primària, que han de ser “prioritaris per incentivar les inversions a mitjà termini”.
Tot seguit, Barbero ha posat el focus en aquells mercats que estan oberts a la demanda, alertant que “no és suficient obrir formalment la participació de la demanda en aquests mercats per tenir una participació efectiva”. Tal com ha detallat Mattia Barbero, “poden haver-hi barreres des del punt de vista econòmic i tècnic que no permetin la participació de la flexibilitat”.
Per aquest motiu, el grup de treball destaca com a mesures prioritàries per garantir-hi la participació implementar en primer lloc el pagament per capacitat als diferents serveis i permetre demanda agregada en servei de resposta activa de la demanda. En aquest sentit, el mateix document també demana eliminar el requisit de 200 MW per a unitats de programació del mercat secundari, tal com passa a altres països, i apropar el tancament de l’oferta (secundària i SRAD) a l’entrega de la flexibilitat.
A continuació, la gestora d’Innovació de Sympower ha agafat el relleu de Barbero per explicar la segona de les prioritats regulatòries per al grup de treball. Es tracta de l’agregació dels recursos energètics distribuïts, “recursos més petits, amb una capacitat flexible de menys d’1MW”, segons ha explicat Mussons. La primera de les mesures en aquest apartat és agilitzar el procés d’habilitació de les unitats de programació (UPs), un procés que fins ara “és massa llarg”, en paraules de Mussons. L’informe també assenyala com a mesures a implementar permetre la constitució de UPs mixtes i reconèixer la submesura de les unitats físiques per a fer més fàcil la validació d’activacions de flexibilitat, entre d’altres.
Com a tercera prioritat, l’informe fa referència al desenvolupament de la figura de l’agregador independent a Espanya. En primer lloc, la cap d’Innovació de Sympower ha demanat al govern espanyol accelerar la seva implementació, ja que “ha patit múltiples retards”. Una de les mesures que prioritza el document en aquest apartat és incloure un model de compensació just que no generi una barrera per a la implementació d’aquesta figura. El document del grup de treball també preveu altres actuacions per assegurar el correcte desenvolupament de l’agregador independent, com ara definir un metodologia per validar les activacions de flexibilitat (baseline) i assegurar que l’agregador independent pugui participar a tots els mercats de manera no discriminatòria.
Per últim, Mussons també ha parlat del paper dels sandboxes i altres figures d’innovació regulatòria que podrien ajudar a resoldre algunes de les barreres identificades a l’informe. Tot i així, tal com ha comentat Mussons, “no és desitjable que totes las barreres passin a través d’un sandbox, ja que moltes simplement necessiten un canvi regulatori”, tot posant com a exemple l’obertura d’un mercat de primària.
Mussons ha acabat la seva intervenció explicant algunes de les temàtiques identificades pel grup de treball que podrien ser subjecte d’innovació regulatòria, com ara la creació de mercats locals per gestionar congestions en les xarxes de distribució, o la definició detallada del model de compensació de l’agregador independent per als diferents mercats disponibles.
Primer informe de la nova Àrea d’Estudis i Publicacions del CEEC
El document del Grup de Treball de Flexibilitat de la Demanda també suposa l’obertura d’un nou cicle de documents que el CEEC vol impulsar aquest 2023. A principis d’any el Clúster va posar en marxa la nova Àrea d’Estudis i Publicacions que pretén contribuir activament a la intel·ligència a mercat a partir de les propostes i contingut de valor derivades, en bona mesura, de l’activitat dels seus grups de treball . Amb aquesta nova àrea, el CEEC vol donar a resposta als reptes que tenen els seus socis, tot ajudant a desenvolupar àmbits estratègics al sector i claus per fer realitat el canvi de model energètic.