El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha organitzat aquest matí un webinar per donar a conèixer les convocatòries de finançament del projecte SUSTAIN Eurocluster, del qual forma part juntament amb el Centre de Tecnologia i Recerca Hellas (CERTH), que actua com a coordinador, el hub d’innovació digital ahedd, el Green Tech Cluster Latvia, i l'IsZEB cluster. La sessió, conduida pel responsable d’Innovació del CEEC, Francesco Valezano, ha servit per donar tots els detalls de les convocatòries i aclarir dubtes per part d’empreses del clúster interessades en participar-hi.
L’objectiu d’aquestes convocatòries, conegudes com a Open Calls, és impulsar solucions innovadores al sector de la construcció, donant suport a les Pimes per desenvolupar els seus projectes tecnològics i acompanyar-les en la formació per a l’adopció d’aplicacions tecnològiques avançades en aquest àmbit.
Les Open Calls, que compten amb un finançament de 1,5 MEUR, es destinaran a 2 línies de convocatòries principals seguint criteris de maduresa tecnològica de projectes:
Suport a la Innovació [TRL 4-6]:
- Pressupost màxim per projecte: 50.000 euros
- Data d’obertura: 1 de setembre de 2023
- Nombre estimat de projectes que rebran suport financer: 12
- Durada: 9 mesos
- Termini presentació de projectes: 1 de novembre de 2023
Sortida al Mercat [TRL 7-9]:
- Pressupost màxim per projecte: 30.000 euros
- Data d’obertura: agost de 2024
- Nombre estimat de projectes que rebran suport financer: 15
- Durada: 6 mesos
- Termini presentació de projectes: octubre de 2024
Tenint en compte els objectius de les convocatòries, els beneficiaris son únicament Pimes establertes i registrades en el conjunt de països que contempla el programa COSME. Això inclou els 27 paisos de la UE i altres països amb diferents acords establerts amb la Unió Europea, com ara països del nord d’Àfrica o de la vora sud del Mediterrani.
Cada PIME podrà ser coordinadora o participant únicament en una proposta a cadascuna de les convocatòries (1a i 2a convocatòria). En cas de participació múltiple de la mateixa PIME a cada convocatòria, es rebutjaran totes les sol·licituds on hi sigui present. D'altra banda, en total per a totes dues convocatòries, una PIME no podrà rebre més de 60.000 euros de subvenció.
Ambdues linies de finançament posen el focus en projectes orientats a donar suport als indicadors d’aplicacions intel·ligents per a edificis (SRI). Per aquest motiu, un dels criteris d’elegibilitat serà que els projectes estiguin alineats amb aquests indicadors en una de les 7 àrees d’aplicació tecnològica següents:
- Intel·ligència artificial (IA)
- Realitat augmentada/realitat virtual (AR/VR)
- Modelatge d'informació d'edificis (BIM)
- Certificats d'eficiència energètica (EPC)
- Sistema de gestió energètica d'edificis (BEMS)
- Internet de les coses (IoT)
- Metodologies i eines de suport a la construcció/renovació d'Edificis d'Energia Positiva (PEB).
Pel que fa al calendari de la primera linia de finançament (TRL 4-6), que s’ha obert aquest mes de setembre, el termini per a la presentació de projectes finalitza el pròxim 1 de novembre. La plataforma digital que acull les diferents convocatòries ja està plenament operativa, i els candidats ja poden començar a enviar les seves propostes.
A partir del tancament del termini, tindrà lloc l’avaluació de cadascun dels projectes i serà al gener de 2024, quan un cop escollits els guanyadors, se signarà l’acord de finançament amb les diferents empreses. Tot seguit, es donarà pas a la implementació dels projectes, que tindrà lloc des del mes de febrer de 2024 fins a l’octubre d’aquell mateix any, moment en el qual es farà la presentació dels resultats.
Més informació sobre la 1a línia de la convocatòria aquí.