El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha celebrat aquest matí al World Trade Center de Barcelona una jornada per donar a conèixer l’estat actual de les comunitats energètiques a Espanya en el marc de la Fira Solar+ Storage. Amb la presència de mig centenar d’assistents, la jornada ha servit per aportar un visió global de la situació de les comunitats energètiques a l’Estat, a l’espera de l’aprovació del Projecte de Reial Decret sobre CEL per part del govern espanyol que preveu transposar dues directives europees per avançar en la seva regulació.

La jornada ha començat amb la benvinguda institucional per part del president del CEEC, Joaquim Daura, qui ha posat en valor el paper de les comunitats energètiques per afrontar el repte del canvi climàtic i la descarbonització del sector energètic. “Les comunitats energètiques democratitzen l’energia i impulsen la digitalització, per tant, han de ser la gran aposta”, ha expressat Daura.

Tot seguit, la jornada ha continuat amb el primer bloc sobre el context general que envolta les CEL amb la presència d’experts en diferents àmbits d’actuació. En primer lloc, ha intervingut Josep Maria Salas, conseller de la CNMC, qui ha aportat el punt de vista de l’ens regulador. Per a Salas, el que necessiten les comunitats energètiques és “un marc regulatori molt clar, que encara no tenim, no només per falta de transposicions sinó per la manca d’accés a les dades”, un fet que a titllat “d’inadmissible”. En aquest sentit, Salas ha parlat de les “interferències innecessàries” de l’esfera política en l’avenç de la regulació i ha demanat a tots els actors que “les qüestions de procediment siguin més fàcils”.

A continuació ha estat el torn de Jorge Andrey, soci de Dauss Abogados, que des de l’àmbit jurídic s’ha referit al projecte de Reial Decret sobre comunitats energètiques, del qual creu que li “manca ambició”. Més endavant, Andrey ha volgut posar en valor també la funció de les CEL per “democratitzar el sector elèctric” i contribuir a què els “actius energètics estiguin en mans dels ciutadans”.

L’última ponència del primer bloc ha estat protagonitzada pel CEO de KM0 Energy, Santi Martínez, qui ha parlat de l’experiència de la seva empresa en la gestió operativa de les comunitats energètiques. Durant la seva intervenció, el responsable de KM0 Energy ha posat l’èmfasi en el paper de les CEL com a “moviment social que empodera la gent”. “Les comunitats energètiques són més de transició social que energètica, representen una petita part del que ha de fer un estat per descarbonitzar, però no hem de menystenir la importància de la transició social que impliquen”, ha comentat.

Acabada aquesta ponència, la jornada ha fet una pausa abans de reprendre el segon bloc dedicat a la presentació d’eines clau per a la constitució de les comunitats energètiques.

Xavi Bou, director d’Innovació d’Elecsum, ha estat l’encarregat de reprendre la ronda de presentacions prevista per parlar de les funcionalitats que han de tenir les plataformes de gestió digital d’aquestes comunitats, posant com a exemple l’experiència d’Elecsum. Bou ha parlat de les modalitats de comunitats existents, de les diferents fases que caracteritzen el seu procés de digitalització, i ha finalitzat presentant alguns projectes d’I+D en comunitats energètiques, com ara Flexenergy II, que compta amb la participació d’Electra Caldense i la coordinació del CEEC.

Més endavant ha seguit Franc Comino, CEO de Sonnen Spain, amb una presentació al voltant de l’emmagatzematge i com actúen els sistemes de bateries en les comunitats energètiques. Des de l’experiència de la seva companyia, Comino ha explicat com funciona l’autoconsum compartit amb sistemes d’emmagatzematge distribuit i ha fet referència a alguns dels seus avantatges, com ara la reducció del cablejat, o la seva millor capacitat per gestionar la demanda i l’excés de generació en hores punta.

L’últim dels ponents ha estat Mattia Barbero, product manager i cofundador de Bamboo Energy, qui ha presentat una plataforma de l’start-up basada en IA per a la gestió de la flexibilitat en comunitats energètiques.

El punt i final a la jornada l’ha posat el clúster manager del CEEC, Francesc Ribera, qui en la cloenda ha volgut aprofitar la seva intervenció per agrair la feina del Grup de Treball de Fotovoltaica del clúster, també com a impulsors principals d’aquesta jornada. Seguint aquest fil, Ribera també ha volgut reivindicar el paper del cluster “com a altaveu i impulsor de projectes” als diferents àmbits estratègiques del sector.