El World Trade Center de Barcelona va acollir ahir la novena edició de la Nit de l’Eficiència, el principal esdeveniment del sector energètic de Catalunya, organitzat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). L’acte, inaugurat per Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, va comptar amb la presència de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, la directora general d’Energia, Assumpta Farran i la directora de l’ICAEN, Marta Morera.

La Nit de l’Eficiència 2022 va retornar al format anterior a la pandèmia i va comptar amb l’assistència de més de 400 professionals del sector, ja que en les dues anteriors edicions es va haver de restringir el públic a només les persones associades i a les personalitats del sector per motius de seguretat i prevenció.

Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, va donar la benvinguda als assistents i ho va fer destacant el moment actual de transició energètica en el que ens trobem. En aquest sentit, Izquierdo va aprofitar per fer una crida a la cooperació entre els membres del CEEC “perquè hem d’escriure entre tots el futur que volem pel sector de l’energia” i va afegir que “hem d’esdevenir una peça clau en el full de ruta d’aquesta transició”.

Pel que fa a les autoritats assistents a l’acte, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, va fer un discurs de benvinguda en què va manifestar que “Barcelona ha de fer un salt d’escala i que aquest passa principalment per la rehabilitació dels seus edificis”. Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà va fer el punt i final a l'acte amb un discurs de cloenda en què va destacar el paper del CEEC en el procés de transició energètica que està vivint el país, i va fer una crida a tots els actors "a no deixar ningú enrere". També va voler insistir en la necessitat de conscienciar la societat que "aquesta revolució és una oportunitat."

Els projectes innovadors guardonats a la quarta edició  dels Premis EmErgEnt

Durant l’acte de La Nit, es van lliurar els guardons de la quarta edició dels premis EmErgEnt, que tenen com a objectiu reconèixer a emprenedors/es i/ start-ups que hagin desenvolupat projectes innovadors en el sector de la gestió energètica eficient a Catalunya.

Els premis compten amb dues categories, “Llavor” i “Producte”. En la categoria “Llavor” es va atorgar el premi al millor projecte destinat a reforçar la protecció del coneixement generat, les primeres proves, la definició de la ruta de comercialització i la viabilitat, entre d’altres. En la categoria de “Producte”, es va premiar el millor projecte destinat a l’obtenció de prototipus que possibiliti reduir incerteses sobre viabilitat tècnica i comercial de la tecnologia en desenvolupament. 

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el responsable de l'Oficina Tècnica i Contractació d'Elecnor, Jonatan Barberà, van ser els encarregats de lliurar els premis en la categoria Llavor, al projecte UniSCool de l’empresa Universal Smart Cooling, candidatura defensada per Montse Vilarrubí, i en la categoria Producte, al projecte Green Eel de l’empresa Full&Fast defensat per Borja Santos.

La Nit de l’Eficiència Energètica més solidària: el CEEC destina una donació a la Fundació Ficat

En el marc de l’esdeveniment, el Clúster va fer una donació de 2.000 euros a la Fundació Ficat, un espai d'acompanyament i assessorament jurídic així com un espai de formació per promoure l’equitat i la justícia social mitjançant l'acollida, la defensa dels drets humans en l'exercici de l'advocacia i el desenvolupament humà

El vicepresident del CEEC, Joaquim Daura i Marta Morera, directora de l’ICAEN, van ser els encarregats de lliurar el premi a Pamela Bellagamba i Marco Massetti de la Fundació FICAT.

Valor Afegit de TV3, Premi  Comunicació 2022 del CEEC 

Durant la Nit de l’Eficiència també es va fer entrega del Premi Comunicació 2022, un guardó que reconeix la feina dels professionals i mitjans de comunicació que sensibilitzen sobre l’emergència climàtica i la importància de l’eficiència energètica i energies renovables.

En aquesta edició, el premi va ser pel programa Valor Afegit de Televisió de Catalunya, i va recollir el guardó la periodista Cristina Herranz. La presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, i Jordi Rabat, de l’empresa ENERGY TOOLS, empresa patrocinadora del premi, van ser els encarregats de lliurar-lo pels “reportatges singulars i àgils, que tracten a fons i de manera rigorosa diferents temes d’actualitat en l’àmbit de l’empresa”.

Com a novetat, per primera vegada, el CEEC va certificar La Nit de l’Eficiència com un esdeveniment sostenible i per això, Isabel Tejero, Directora General de Bureau Veritas Solution Iberia va fer lliurament del certificat i va explicar els motius.

La Nit de l’Eficiència d’enguany va comptar amb el suport de l’Institut Català de l’Energia, Energy Tools, Elecnor, Sorigué, Electra Caldense, Factor Energia, Ingesan, Seinon, Finder, Ibermatica, Rehau, Tandem HSE, Bureau, Gramona, Nut, L’Or i Frit Ravich.