• Víctor Burguete, investigador del CIDOB ha presentat l’informe El món el 2023: deu temes que marcaran l’agenda  internacional.
  • La taula  rodona estava formada per experts de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC); de  Verdia Legal  i del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eficiència Energètica, que va tenir lloc el passat 5 de març, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha reunit en un acte aquest matís professionals del sector per debatre sobre el nou paradigma de confluència de situacions de crisi, anomenat amb el terme "policrisi", tal com indica el Fòrum Econòmic Mundial al seu Informe de Riscos Globals 2023.  El document assenyala alguns dels temes que marcaran l'agenda dels líders mundials en els pròxims mesos, la majoria dels quals tenen una relació directa amb l’energia. La jornada portava com a títol 'El sector energètic davant la situació de policrisi' i ha tingut lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans de Barcelona.

La jornada ha començat amb la ponència de l’investigador sènior en l'Àrea de Geopolítica Global i Seguretat del Barcelona Center for International Affairs (CIDOB), Víctor Burguete, qui ha presentat l’informe El món el  2023: deu temes que marcaran l’agenda internacional. Burguete ha explicat que el 2023 és l’any que posarà a prova els límits individuals i col·lectius: la inflació, la seguretat alimentària, la crisi energètica, més pressions en la cadena de subministrament i en la competició geopolítica global, la descomposició dels sistemes de seguretat i governança internacional, i la capacitat col·lectiva per donar-hi resposta. Els impactes d’aquesta "permacrisi" incideixen de manera directa en l’empitjorament de les condicions de vida de les llars, i això es tradueix en un augment del malestar social i les protestes ciutadanes, que aniran a més. S’acceleren i s'aprofundeixen les fractures: geopolítiques, socials i d’accés als béns bàsics.

Burguete també ha explicat que la guerra d’Ucraïna ha deixat al descobert que, com més grans són els riscos que acompanyen la confrontació geoestratègica, més obsolets semblen els marcs de seguretat col·lectiva edificats per afrontar-los. S’agreuja el desajust entre mitjans, desafiaments i instruments dissuasius.

A continuació, ha tingut lloc la taula rodona amb el títol “El sector energètic davant la situació de  policrisi”, moderada pel clúster manager del CEEC, Francesc Ribera i formada per Josep Maria Salas, conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC); Irene Bartol; sòcia de Verdia Legal  i advocada especialitzada en dret energètic; i  Laura García, membre de la Junta del COEIC i portaveu de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya.

Davant la conjuntura actual, Josep Maria Salas en la seva intervenció ha afirmat que el repte “no és només la descarbonització i garantir els fluxos, sinó que és també un tema de cost i de competitivitat i això és el que fa difícil l’equació” i que cal reflexionar sobre el que ha passat i entendre que estem en un context d’incertesa.

Per la seva banda, Irene Bartol en la seva anàlisi de la situació ha conclòs amb la pregunta “som davant una situació conjuntural o estructural?” i ha afegit que no creu que ni la Unió Europea tingui resposta a aquesta pregunta. Per últim, Laura Garcia ha exposat els pilars que suposen el triangle “sostenibilitat ambiental, sostenibilitat econòmica i garantia de subministrament”. En aquest sentit, tots els ponents han coincidit en la importància de trobar l’equilibri entre aquests tres eixos.

Joaquim Daura, president del CEEC, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda i explicar que la jornada s’emmarca en el Dia  Mundial de l’Eficiència Energètica (5 de març) i el  Dia Internacional de la Dona (8 de març), tot afirmant que “vol servir per debatre sobre els possibles escenaris a curt i llarg termini que haurà de transitar el sector energètic mentre segueix impulsant la transició cap a un nou model energètic. En paral·lel l’acte també pretén reivindicar el paper de la dona al sector.”