El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) juntament amb la Comissió Europea han organitzat una jornada virtual a Brussel·les per acostar les últimes novetats en polítiques mediambientals, energètiques i de mobilitat als socis del CEEC.
La jornada va iniciar-se amb la benvinguda institucional per part de l’Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, la Marga Espino, de la Direcció General de Comunicació de la Comissió Europea (DG COMM) i la Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.
A continuació, en Jesús María Alquézar Sabadie, analista socioeconòmic a la Direcció General de Medi Ambient (DG ENV), ha exposat la situació mediambiental i les accions dutes a terme per la Comissió Europea. “Estem sota quatre crisis mediambientals: la climàtica, la de biodiversitat, la de sobreexplotació de recursos i la contaminació. Tot això ha provocat l’extinció d’un elevadíssim nombre de mamífers” introduïa Alquézar. L’expert ha explicat que totes les accions impulsades per la institució responen al principi “No causaràs dany”, doncs els objectius de Brussel·les han anat evolucionant des de la seva constitució, “primer va ser viure en pau, després millorar la qualitat de vida i ara el repte és viure en un continent sa”.
Alquézar ha detallat que la qualitat de l’aire i l’aigua ha millorat els darrers 20-30 anys a causa de les polítiques impulsades per Comissió.
Seguidament, en Pau Garcia Audi, membre de l’equip d’Eficiència Energètica, Edificis i Productes Direcció General d’Energia (DG ENER), ha explicat la situació energètica europea i els objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Garcia ha posat especial èmfasi en l’onada de renovació dels parcs immobiliaris: “Els edificis suposen el 40% de consum energètic de la Unió Europea. El nostre objectiu és que pel 2030, 35 milions d’edificis estiguin rehabilitats, creant així fins a 160.000 llocs de treballs “verds” en el sector de la construcció”. A més Garcia ha mencionat la importància de implementar la digitalització de l’energia als edificis. Aquestes propostes persegueixen tant mitigar la crisi climàtica com fer front a la pobresa energètica.
Finalment, Ivan Lukač, coordinador de polítiques de mobilitat a la Direcció General de Mobilitat i Transport (DG MOVE), ha exposat els objectius de mobilitat sostenible: “gairebé tots els automòbils, camionetes, autobusos, així com els nous vehicles pesants, tindran zero emissions per a 2050.”