El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) valora positivament el tràmit de la proposta de llei de canvi climàtic que ha impulsat el Consell de Ministres i que ara està a l'espera de l'aprovació del Congrés dels Diputats. Des del CEEC s’expressa la satisfacció pel fet que aquest marc reglamentari “avanci, atès que l'existència d'aquest marc normatiu és una necessitat àmpliament demandada des de fa temps pel sector de l’energia eficient que representa el CEEC. Havia esdevingut ja imprescindible que l’Estat espanyol tingués una llei de canvi climàtic i transició energètica”.
Segons el CEEC, "qualsevol pas cap endavant per mitigar les conseqüències de l'escalfament global és important", i afegeix que “és necessari passar a l'acció, més enllà de la mera definició d'objectius”. D’aquesta manera, el Clúster assegura que és molt necessari implementar tots els mecanismes i programes que permetin l'assoliment dels objectius generals assenyalats. A més a més, cal aprofundir en la definició de mesures d'impuls i de suport a la implementació de projectes de millora de l'eficiència energètica en tots els sectors d'activitat i, en especial, en els sectors de l'edificació i de la indústria.
Pel que fa a les mancances identificades en el text, es troba a faltar que la proposta de llei no faci referència a un dels grans problemes que té la societat espanyola actualment, el parc immobiliari envellit i que és responsable d’un 30% del consum d’energia i de gairebé un 30% de les emissions que es produeixen. “S’ha de tenir molt present que tan important és evitar les emissions com reduir-les, i això darrer ho assolirem impulsant plans i mesures que incrementin l’eficiència energètica i redueixin el consum”, es manifesta des del Clúster.
També es considera necessari l’impuls a la digitalització del sector de l'energia, com a palanca per a la millora de l'eficiència i la progressiva incorporació de les energies renovables al sistema. Així com l’accés i la connexió, que tot i que actualment hi ha una proposta de la CNMC damunt la taula, “la falta de regulació suposa un coll d’ampolla molt important”, opina el CEEC.
Es pot observar que el projecte de llei posa molt d'èmfasi en àmbits com l'impuls de les energies renovables i de la mobilitat sostenible, “però es percep una manca d'ambició en alguns dels objectius marcats”, segons l’entitat. Un exemple el trobem en la mesura que preveu l'increment de l'eficiència energètica del sistema, “aquest objectiu considerem que hauria de ser prioritari, d'acord amb les directrius que emanen de la Comissió Europea Energy Efficiency, first", s’indica des del CEEC.
Respecte al desplegament de la mobilitat elèctrica com a element essencial per a la descarbonització de l'economia, es valoren positivament les propostes de suport indicades al projecte de llei i, especialment, les que fan referència al desplegament de la infraestructura de recàrrega.
Tanmateix, s’aplaudeix que s’hagin inclòs a la introducció de la Llei del Sector Elèctric les definicions d’instal·lacions d’emmagatzematge i dels agregadors. “La definició d´aquestes dues figures beneficiarà el desenvolupament de les comunitats d’energia i farà més fàcil la seva participació als mercats de flexibilitat, incentivant així la digitalització i aportant molta més seguretat en el desenvolupament de nous models de negoci basats en aquestes comunitats”.
Tanmateix, es considera essencial l’aposta que es fa, mitjançant la formulació de plans específics, per al foment de l’ús de gasos renovables com el biogàs, el biometà i l’hidrogen, tan necessaris per al procés de descarbonització de la indústria del gas.
Per últim, fent esment als recursos necessaris per a dur a terme el procés de transició energètica, “cal que els pressupostos generals de l'Estat incorporin una major dotació de recursos i també és essencial definir els estímuls financers i fiscals que incentivin la participació dels fons privats, que, d'acord amb el projecte de llei, han de ser el principal fons de finançament. També cal comptar amb el suport del fons de la Comissió Europea, que pròximament aprovarà el pressupost per al període 2021-2027 i en el qual el New Green Deal será el driver principal.