El CEEC ha finalitzat amb èxit la seva missió de benchmarking al Japó, celebrada entre el 30 de setembre i el 4 d'octubre de 2024. Aquesta missió, que ha comptat amb la col·laboració d'ACCIÓ i la delegació del Govern català al Japó, ha permès a les empreses catalanes participants conèixer de prop l'ecosistema energètic japonès, intercanviar experiències i establir col·laboracions amb empreses i institucions de referència al sector de l'energia i la sostenibilitat.
Aquesta missió ha comptat amb la participació de diverses empreses sòcies del CEEC, com ara Impulso Solar, l’IREC, PACI GLOBAL, Factor Energia, l’Institut Català de l’Energia, EURECAT, Zertifier i Nexus Energia, que estan contribuint a impulsar la presència catalana en l'ecosistema energètic japonès.
Tot just començar, la delegació catalana va visitar empreses com el MUFG Bank, l'entitat financera més gran del Japó, per explorar les seves iniciatives en transició verda i discutir possibles inversions en projectes d'energia sostenible a Catalunya. Els participants en la missió també van mantenir una reunió amb Chiyoda Corporation, empresa líder en la tecnologia d'hidrogen líquid SPERA, que podria tenir un impacte significatiu en el desenvolupament de l'hidrogen com a font d'energia neta a Europa.
L'endemà la delegació va visitar Veolia Japan, especialitzada en biomassa i gestió sostenible de recursos; Iberdrola Renewables Japan, amb qui es va explorar el potencial de col·laboració en projectes eòlics marins; i Sojitz Corporation, una gran empresa japonesa que recentment ha invertit en Nexus Energia, aportant noves perspectives de col·laboració energètica entre Catalunya i el Japó.
El CEEC també va tenir l'oportunitat de participar en una sessió de treball amb la CIC Tokyo Energy & Environment Innovation Community, un dels principals hubs d’innovació en energia del Japó, i va intercanviar experiències amb la Japan Hydrogen Association (JH2A), que treballa per a la implementació de l'hidrogen com a font d'energia verda.
En dies posteriors, la missió també va poder visitar la seu de Nissan, on els participants van conèixer de primera mà els avenços tecnològics en el camp de la mobilitat elèctrica i la corporació Mitsubishi, amb qui es van abordar els seus plans d'inversió en energia renovable a Europa i Catalunya. En aquell mateix dia, la delegació catalana es va reunir amb el Ministeri d’Economia, Comerç i Indústria (METI), que lidera la cursa del Japó cap a la neutralitat en emissions de carboni el 2050, i amb NEDO, l'agència governamental dedicada al desenvolupament tecnològic en el sector de les noves energies.
Aquesta missió ha permès identificar nombroses oportunitats d'inversió i col·laboració en energia sostenible, consolidant Catalunya com un referent en la transició energètica global i establint vincles amb empreses líders japoneses. Els participants han tornat amb noves idees i projectes per a impulsar el sector energètic català, tot consolidant el paper de les empreses associades al clúster en aquest procés transformador.