Desenvolupar noves solucions per a una exploració del subsòl i dels recursos minerals més eficient i sostenible és l'objectiu del projecte INNOLOG (Innovative geophysical logging tools for mineral exploration), que lidera el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC). La faceta innovadora d'aquest projecte ha estat destacada pel jurat dels premis EIT 2020, concedits per l'Institut Europeu d'Innovació i la Tecnologia (EIT), en reconèixer amb el tercer premi en la categoria EIT Innovators Award a María José Jurado, investigadora de Geociencias Barcelona (GEO3BCN-CSIC) i coordinadora del projecte. Aquests guardons, anunciats el 9 de desembre, distingeixen als millors innovadors i emprenedors d'Europa.

El projecte INNOLOG, que es va posar en marxa en 2017, ha desenvolupat tres noves eines d'exploració basades en tècniques innovadores que s'apliquen directament per primera vegada al subsòl: dos sondes, una basada en tecnologia d'imatge hiperespectral i una altra en l'espectroscòpia làser, i un programari per a identificació mineral i de composició sobre imatges que se centra en els últims avanços de les tècniques d'intel·ligència artificial, machine learning i deep learning.


“La principal aplicació d'aquestes noves eines és la recerca de recursos minerals, però són aplicables també en l'exploració d'altres recursos i energies renovables del subsòl”, explica Jurat. La solució proposada per la científica i l'equip multidisciplinari del projecte pretén augmentar l'eficiència en l'exploració dels recursos i, alhora, contribuir a reduir el seu impacte ambiental.

“Aquestes sondes faciliten l'exploració dels recursos del subsòl i són més eficients que les eines actuals, ja que analitzen directament la composició i característiques de la roca. Fins ara, aquest tipus d'anàlisi s'abordava a partir de l'extracció de mostres de roques del subsòl i conèixer la composició del terreny era un procés llarg i costós”, afegeix la investigadora.


El projecte compta amb la participació, a més del CSIC, del Consell Nacional de Recerca d'Itàlia (CNR), el Servei Geològic d'Eslovènia (GeoZS), el Servei Geològic de Suècia (SGU), la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'empresa Magnesites Navarreses S.A.


Premis EIT

Els Premis EIT reconeixen a aquells investigadors que impulsen solucions enfront dels desafiaments urgents que afronta el continent europeu en matèria de clima, digitalització, alimentació, salut i matèries primeres. Intenten ser un al·licient per a la seva labor i fomenten la innovació realitzada a Europa.

Els guardons compten amb cinc categories: EIT Change, que reconeix l'educació que estimula la innovació i l'esperit empresarial sostenible; EIT Innovació, que valora la innovació i l'equip en els quals es coordinen empreses, centres de recerca; EIT Venture, per a les empreses reeixides que han sortit dels programes d'acceleració de EIT; el EIT Woman, dedicat a les dones emprenedores, i el Premi del Público, que s'atorga a un dels nominats de les altres quatre categories com a reconeixement a l'excel·lència i la innovació. En l'edició de 2020 hi ha hagut un total de 28 nominats que competien en les diferents categories.

Els premis tenen una dotació de 50.000 euros per al primer classificat, 20.000 euros per al segon i 10.000 euros per al tercer.