El passat 12 de novembre l'Ajuntament de Sabadell, el Parc de Recerca UAB i el Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya, van organitzar una nova edició del "Fòrum de Tecnologies i Innovació", que per tercer any consecutiu es celebra amb l'objectiu de promoure i dinamitzar les relacions entre empreses i investigadors. En aquesta ocasió, el Fòrum s'ha centrat en les solucions per a la gestió dels recursos energètics i s'ha plantejat com un aparador de les necessitats que es detecten a les ciutats per part de professionals, i dels projectes i capacitats tecnològiques de les empreses i investigadors que han mostrat els seus productes i serveis.
L'esdeveniment ha estat inaugurat per l'Alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez i el director gerent del Parc de Recerca UAB, Carlos Valero. L’alcalde ha manifestat que “amb aquesta jornada estem posant tots els agents estratègics al voltant de la mateixa taula per millorar competitivitat teixit empresarial, però també per avançar cap a la reducció de costos energètics amb un compromís per millorar el medi ambient. La nostra feina és encetar línies estratègiques en el territori fixant-nos com a objectius generar oportunitats, benestar i llocs de treball”.
Per la seva banda, el regidor de Treball i Formació, Eduard Navarro, ha indicat que el Fòrum es presenta com “un espai de col·laboració perquè puguin sorgir nous projectes que aportin valor al conjunt del territori”.
La jornada ha comptat amb la conferència "Energia 100% renovable. Un problema cultural més que tecnològic", a càrrec de Joan Vila Simon, director executiu de l'empresa de fabricació de paper tissú LC Paper 1881, professor de la UPC i articulista. Vila ha exposat quin podria ser el camí per aconseguir que tota l'energia que consumim sigui d'origen renovable amb l'objectiu d'il·lustrar i trobar noves oportunitats de negoci. "La resolució del problema energètic vindrà forçosament acompanyada d'un canvi en els usos de luenergia, i per això cal posar indicadors econòmics com, per exemple la taxa sobre el CO2, universal, intensa, fiscalment neutre i amb aranzels, i suha de fer de luestalvi un dels objectius més importants de la nostre societat", ha destacat.
A continuació, investigadors i professionals del sector han presentat els seus projectes i ofertes tecnològiques de diferents àmbits com l'energia renovable, la il·luminació natural i artificial, la sensorització, la climatització, la rehabilitació o la gestió de l’aigua i el sòl urbà, entre d’altres. Concretament s'han dut a terme 21 presentacions, amb un format molt breu, de 3 minuts cada una, per donar a conèixer les últimes tendències i crear un espai de relació entre la recerca i les empreses.
Per últim, ha tingut lloc una sessió de reunions bilaterals, a la qual han participat 50 empreses, institucions i centres de recerca, amb una agenda prèviament concertada que ha permès desenvolupar aproximadament 140 reunions entre investigadors i empreses. Aquestes entrevistes han permès als participants incrementar els contactes i l'intercanvi de solucions, projectes i serveis, per tal de trobar solucions, generar xarxes de cooperació i fomentar el desenvolupament de nova recerca i coneixement en sectors estratègics, i del que s’espera que donin peu a l’inici de projectes en àmbits d’interès mutu.
L'esdeveniment ha estat organitzat per la Promoció Econòmica de Sabadell (PES), amb la col·laboració del Parc de Recerca UAB (PRUAB) i el Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC).
Podreu veure totes les imatges de la jornada fent click aqui.