• Finançarà la compra de vehicles elèctrics i híbrids endollables com a turismes, furgonetes o motos, així com l'adquisició i instal·lació d'infraestructures de recàrrega d'accés públic i d'ús privat.
  • La quantia de les ajudes serà major en cas que el comprador "achatarre" un vehicle de més de 7 anys d'antiguitat.
  • El pla subvenciona amb fins a 9.000 euros la compra de furgonetes elèctriques i amb fins a 7.000 l'adquisició de vehicles elèctrics.
  • Les ajudes a la compra de vehicles es reforçaran amb un 10% addicional per a autònoms que comprin un taxi o prestin servei de VTC, empadronats en municipis de menys de 5.000 habitants o persones amb mobilitat reduïda que necessitin adaptar el seu vehicle, podent aconseguir els 9.900 euros per a la compra de furgonetes o els 7.700 per a l'adquisició de turismes.
  • En aquesta edició roman l'aplicació d'un descompte addicional d'almenys 1.000 euros per part del concessionari per a l'adquisició de turismes i furgonetes.
  • MOVES III forma part d'un paquet més ampli de mesures en matèria de mobilitat que inclouran actuacions en transport públic, mobilitat no motoritzada i zones de baixes emissions.

El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat el Reial decret que regula les bases de la tercera edició del Programa d'Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible (MOVES III) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que finançarà amb ajudes directes la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables i la instal·lació d'infraestructures de recàrrega.

El programa, presentat divendres passat per la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i elaborat amb la participació de les comunitats autònomes i el sector, està dotat amb els fons Next Generation i constitueix la primera línia d'actuació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en matèria de mobilitat sostenible.

El pressupost de MOVES III, que es podrà continuar reforçant en futurs exercicis, compta amb una dotació mínima de 400 milions d'euros ampliables, almenys, a 800.

AJUDES A LA COMPRA DE VEHICLES

El Pla MOVES III, amb continuïtat fins a 2023, reforça les convocatòries anteriors i incorpora l'aprenentatge adquirit en les edicions passades. Aquesta nova edició augmenta les ajudes directes per a particulars i autònoms i finançarà amb fins a 9.000 euros la compra de furgonetes, amb fins a 7.000 euros l'adquisició de turismes i amb fins a 1.300 euros la compra de motocicletes si l'usuari achatarra un vehicle de més de 7 anys d'antiguitat amb l'objectiu d'accelerar la renovació de la flota i la substitució de vehicles antics i contaminants. En cas que no es achatarre un vehicle antic, les ajudes podran aconseguir els 4.500 euros per als turismes.

Per part seva, les ajudes per a empreses atorgaran una major quantia a les pimes i també fomentaran el achatarramiento, arribant a repartir quanties de fins a 4.000 euros per la compra d'un turisme elèctric i fins a 5.000 per l'adquisició d'una furgoneta.

El "achatarramiento" de vehicles antics no sols és important per a reduir emissions i millorar la seguretat viària, sinó també perquè permet reforçar cadenes de valor en sectors com l'alumini, l'acer, el coure, uns certs metalls preciosos, els plàstics, les gomes o els cautxús, contribuint a l'economia circular.

En aquest sentit, el Consell de Ministres ha aprovat avui el Reial decret per a fomentar una gestió més eficient i segura dels residus dels vehicles al final de la seva vida útil, que modifica el Reglament General de Vehicles, és coherent amb l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular “Espanya Circular 2030” i incorpora al nostre ordenament jurídic la normativa comunitària en aquesta matèria, alineant-se amb els objectius del Pacte Verd Europeu pel que fa a les mesures d'impuls a l'economia circular.

INFRAESTRUCTURES DE RECÀRREGA

MOVES III estableix l'obligació que les infraestructures de recàrrega d'accés públic, secundades pel programa, garanteixin la seva operativitat durant -almenys- cinc anys i que permetin la recàrrega puntual als usuaris de vehicles elèctrics sense necessitat que mediï contracte amb l'operador del punt de recàrrega.

La nova línia també millora les ajudes a la instal·lació d'infraestructures de recàrrega per a particulars, comunitats de propietaris i petites i mitjanes empreses, així com per a punts de càrrega ràpida i ultraràpida.

Per a autònoms, particulars, comunitats de propietaris i entitats locals que no desenvolupin activitat empresarial les ajudes cobriran el 70% del cost de la instal·lació d'infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics o de les actuacions de preinstal·lació de recàrrega en comunitats de propietaris sempre que no se superin els límits establerts, fixats en 800.000 euros per expedient excepte per a autònoms, que tindran el límit per sol·licitant que els és aplicable per Reglament de minimis de 200.000 euros d'ajudes sota aquest règim en tres anys fiscals, i per a particulars, que podran beneficiar-se d'una ajuda de fins a 5.000 euros per expedient.

El límit màxim d'ajuda que podrà rebre un mateix destinatari al llarg del període de vigència de la convocatòria és l'equivalent a 800.000 euros a l'any per cada any.

Per part seva, les empreses podran cobrir el 35% del cost d'infraestructures de recàrrega d'accés públic amb potència major o igual a 50 quilowatts (kW) i el 30% del cost d'infraestructures d'ús privat o públic amb potència inferior a 50 kW, establint-se els mateixos límits. Totes dues quanties es veurien incrementades un 5% i un 10%, respectivament, en cas d'actuacions situades en municipis de menys de 5.000 habitants.

Per a la instal·lació d'infraestructures d'accés públic de potència superior o igual a 50 kW aquestes quanties poden sumar un 10% addicional en actuacions desenvolupades per mitjanes empreses i un 20% addicional si són dutes a terme per petites empreses. Així una petita empresa podria aconseguir el 55% d'ajuda per a la instal·lació d'infraestructura de recàrrega.

REFORÇ DE LES AJUDES AMB UN 10% ADDICIONAL

La nova edició de MOVES també inclou una quantia addicional del 10% en les ajudes a la compra de turismes elèctrics destinats a l'ús de taxi o servei de VTC, la qual cosa afavoreix la substitució de vehicles que realitzen un elevat nombre de quilòmetres.

Alineat amb l'agenda de Repte Demogràfic, MOVES III també reforça un 10% les actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants per a la instal·lació d'infraestructures de recàrrega en aquests territoris i per a la compra de vehicles efectuada per aquests habitants, i dota amb un 10% addicional la quantia que reben les persones amb mobilitat reduïda que necessitin adaptar el seu vehicle. Aquestes ajudes extra del 10% no són acumulables entre si.

FINS A 9.900 EUROS

D'aquesta manera els taxistes i conductors que prestin serveis VTC, els particulars que estiguin empadronats en un municipi de menys de 5.000 habitants i les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda que comprin un vehicle elèctric amb pila de combustible i achatarren un de més de 7 anys d'antiguitat podran rebre fins a 7.700 euros si es tracta d'un turisme, que ascendiran a 9.900 per als usuaris que compleixin el segon o el tercer requisit i comprin una furgoneta.

La instal·lació d'infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics dutes a terme per autònoms, particulars, comunitats de propietaris i entitats locals que no desenvolupin activitat empresarial i les actuacions de preinstal·lació de recàrrega en comunitats de propietaris podran cobrir el 70% del seu cost i rebran un reforç del 10% addicional si les actuacions se situen en municipis de menys de 5.000 habitants, aconseguint una subvenció del 80% del cost.

Pel que fa a les grans empreses, les ajudes seran d'un 40% sempre que la infraestructura de recàrrega sigui d'accés públic i potència igual o superior a 50 kW si les actuacions estan situades en municipis de menys de 5.000 habitants, reduint-se al 35% en la resta de zones. Aquestes quanties podran incrementar-se un 10% per a mitjanes empreses, arribant a subvencionar el 50% del cost, i fins a un 20% per a petites empreses, aconseguint una cobertura del 60%.

En cas que es tracti d'una infraestructura d'ús públic o privat i potència inferior a 50 kW les ajudes seran d'un 30% i podran incrementar-se un 10% si les inversions se situen en municipis de menys de 5.000 habitants, aconseguint una cobertura del 40%.

DETALLS DE LA CONVOCATÒRIA

En aquesta edició roman l'aplicació d'un descompte d'almenys 1.000 euros per part del fabricador, importador o punt de venda per a l'adquisició de turismes o furgonetes que complementa l'ajuda que correspongui a cada usuari en funció de la resta de supòsits.

Particulars i autònoms podran beneficiar-se de les ajudes de la nova convocatòria en l'adquisició de vehicles elèctrics i punts de recàrrega facturats a partir del 10 d'abril, inclòs, mentre que les empreses hauran d'esperar a la convocatòria d'aquestes ajudes per part de les comunitats autònomes, que disposaran d'un termini màxim de tres mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret per a fer-ho.

Mentrestant, MOVES II continuarà vigent fins al terme de les convocatòries de cada comunitat, la qual cosa permetrà que les empreses puguin continuar acollint-se a aquest pla i evitar, així, un període sense ajudes.

Per a ajudar el ciutadà a resoldre els seus dubtes sobre el nou MOVES III i, especialment, sobre a quines ajudes acollir-se en el període de vigència de totes dues línies, o sobre la documentació necessària per a ser beneficiari del nou programa, la web del MITECO publicarà un document elaborat juntament amb el sector que donarà resposta a les preguntes i respostes més freqüents.

REPARTIMENT AUTONÒMIC

El programa MOVES III estarà coordinat per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) i gestionat per les comunitats i ciutats autònomes, que hauran de realitzar les convocatòries corresponents en els seus territoris. El criteri de repartiment del pressupost inicial (400 milions d'euros) s'ha consensuat amb la Conferència Sectorial d'Energia, l'òrgan de coordinació entre el MITECO i les administracions autonòmiques en aquesta matèria, i està basat en el Padró d'habitants publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a data de l'1 de gener de 2020.

Catalunya comptarà amb un pressupost de 65.587.765€.

Font: Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic