• Compten amb un pressupost conjunt de 40 milions per a impulsar uns 40 projectes innovadors de comunitats energètiques
  • Formen part del PERTE-ERHA i estan dirigides a projectes que impulsin la innovació social i la participació ciutadana en renovables, eficiència energètica o mobilitat elèctrica
  • L'impacte social i de gènere, així com el caràcter multi-component i innovador dels projectes, seran criteris de selecció rellevants

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha obert dues convocatòries d'ajudes per a projectes pilot de comunitats energètiques (programa CE IMPLEMENTA), dotades amb 40 milions d'euros, que impulsaran la innovació social i la participació ciutadana en renovables, eficiència energètica o mobilitat elèctrica. Són dos de les primeres convocatòries del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica d'Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzematge (PERTE ERHA) i s'espera que permetin la materialització d'uns 40 projectes d'energies renovables, mobilitat elèctrica i gestió de la demanda.

El BOE publica avui les dues convocatòries d'ajuts, el termini de presentació de les sol·licituds s'iniciarà el dia 1 de febrer i romandrà obert durant un mes, fins a l'1 de març. S'integren en la component 7 «Desplegament i integració d'energies renovables» del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per a l'execució dels fons Next Generation EU, que identifica a les comunitats energètiques com un actor clau en la transició energètica.

DUES CONVOCATÒRIES

El programa CE-IMPLEMENTA aspira a impulsar més de 40 iniciatives innovadores de comunitats energètiques a través de dues convocatòries. La primera destina 10 milions a projectes de petita grandària, amb els quals s'espera promoure més de 21 iniciatives innovadores, mentre que la segona contempla 30 milions d'euros per a donar impuls a gairebé una vintena de projectes de grandària mitjana o gran. En la convocatòria de projectes de petita grandària, la inversió no podrà superar el milió per projecte, mentre que en la segona tots hauran de superar aquesta inversió.

L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) serà l'encarregat de gestionar aquests ajuts, que s'atorgaran en règim de concurrència competitiva i cobriran fins al 60% dels costos subvencionables del projecte. Aquesta concurrència prioritzarà, d'una banda, projectes multi-component i innovadors, això és, que integrin instal·lacions de diferent naturalesa, combinant energies renovables elèctriques, tèrmiques, eficiència energètica, mobilitat sostenible i/o gestió de la demanda, a fi d'incentivar que s'adoptin solucions en sectors més difícils de descarbonitzar. D'altra banda, es donarà especial importància a l'impacte social i de gènere de les comunitats energètiques, la inclusió de consumidors vulnerables com a socis o membres i el desenvolupament de projectes en municipis de repte demogràfic i en els inclosos en els convenis de Transició Justa.

PROJECTES SUBVENCIONABLES

Podran beneficiar-se dels ajuts aquelles entitats jurídiques, públiques o privades, que fomentin la participació en el sector energètic d'actors que tradicionalment no han participat en aquest, mitjançant projectes en cinc àrees d'actuació:

  • Energies renovables elèctriques
  • Energies renovables tèrmiques
  • Eficiència energètica
  • Mobilitat sostenible
  • Gestió de la demanda

En l'àrea de les energies renovables elèctriques seran elegibles actuacions associades a biomassa, biogàs o altres gasos renovables, eòlica, hidràulica i solar fotovoltaica. En renovables tèrmiques, es contemplen ajuts als projectes amb aerotèrmia, biomassa, biometà, geotèrmia, hidrotèrmia i solar tèrmica.

En l'àmbit de l'eficiència energètica s'inclou la millora de l'envolupant tèrmica. També són subvencionables projectes de mobilitat sostenible, com l'adquisició de vehicles elèctrics i la implantació d'infraestructures de recàrrega.

Finalment, quant a la gestió de la demanda es contemplen ajuts a l'emmagatzematge darrere del comptador, nous aprofitaments de bateries vehiculessis (segona vida de bateries) o serveis de flexibilitat de la demanda.

Entre els costos subvencionables s'inclouen els administratius o de gestió de la sol·licitud i de justificació de l'ajut, l'elaboració dels projectes tècnics, els costos de redacció dels plecs i els d'execució de les obres, així com la inversió en equips i materials.

Els ajuts s'atorgaran a través d'una subvenció a fons perdut, que serà percebuda pel beneficiari, amb caràcter definitiu, una vegada es verifiqui l'execució del projecte i se certifiqui la inversió. A fi de facilitar el finançament dels projectes, es podrà anticipar el 80% de l'ajuda concedida.

ENERGIA VERDA, PARTICIPACIÓ CIUTADANA I REPTE DEMOGRÀFIC

Les comunitats energètiques són entitats que no busquen una rendibilitat financera; es constitueixen per a impulsar i facilitar la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i millorar la gestió de l'energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres. Així mateix, estan controlades per socis amb vinculació amb el territori, per la qual cosa els beneficis mediambientals, econòmics i socials que aporten reverteixen de manera directa en l'entorn en el qual es constitueixen.

El seu impacte va més enllà del sector energètic, ja que ajuden en la lluita contra el canvi climàtic i la pobresa energètica i promouen millores socials en la comunitat, per la qual cosa són una figura especialment interessant per als municipis de repte demogràfic. En ser pròximes al territori, coneixen els seus punts sensibles i els avantatges que poden oferir, al mateix temps que ajuden a dinamitzar l'activitat local, generar ocupació i fixar població. Per això, estan alineades amb el compromís del Govern per la transició justa i la lluita contra la despoblació.

Les comunitats energètiques poden ser agrupacions o cooperatives existents, que entren en l'àmbit energètic, o noves creades per a aquest fi; també projectes col·lectius, com a agrupacions ciutadanes que promouen un petit parc solar o eòlic als afores d'un municipi, o altres més integrals que combinin diferents tecnologies.

Així mateix, les comunitats energètiques permeten estendre la cultura cooperativista a l'àmbit energètic, tant en la generació com en el consum d'energia, ja que els qui formen part d'elles són, al seu torn, productores i consumidores de la seva pròpia energia neta, la qual cosa redunda en una major democratització del sistema energètic i en un important estalvi per al consumidor final.

LES COMUNITATS ENERGÈTIQUES EN EL PERTE-ERHA

Aquestes convocatòries d'ajudes per a projectes pilot responen al programa CE IMPLEMENTA del pla d'impuls a les comunitats energètiques, dotat amb 100 milions del PRTR. Així mateix, són dos de les primeres convocatòries del PERTE ERHA, un complet programa d'instruments i mesures per a desenvolupar tecnologia, coneixement, capacitats industrials i nous models de negoci que reforcin la posició del lideratge d'Espanya en el camp de les energies netes.

EL PERTE ERHA mobilitzarà una inversió superior als 16.300 milions d'euros, entre aportacions del Pla de Recuperació i fons privats. Amb caràcter general, el suport econòmic s'atorgarà mitjançant convocatòries de concurrència competitiva per a seleccionar els millors projectes.

Pot consultar la informació sobre el PERTE-ERHA en aquest enllaç.

Tota la informació del Pla de Recuperacion, Transformació i Resiliència aquí.

Més detalls sobre el paquet d'impuls a les comunitats energètiques, aquí.