El Grup de Treball de Finançament del CEEC en col·laboració amb el de CAE ha celebrat aquest matí la jornada ‘Els CAE com a palanca de finançament dels projectes d’eficiència energètica’ (vídeo disponible aquí). Amb la presència de més d’un centenar de professionals i experts en aquesta matèria, la sessió ha servit per informar i aclarir de forma pràctica les possibilitats de monetització que ofereixen els CAE i com poden ajudar a finançar projectes d’eficiència energètica.
La sessió ha començat amb la benvinguda institucional per part de la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera, als més de 130 assistents que s’han reunit a la seu del Districte Administratiu de la Generalitat.
Tot seguit la jornada ha començat amb la presentació dels Grups de Treball de Finançament i CAE per part de Francesc Ribera, clúster manager del CEEC, i Laura Garcia, directora de Transició Energètica del GRUPO TREBOL ENERGIA respecticament. Garcia, integrant del GT de CAE, també ha fet una breu explicació sobre el context i funcionament dels CAE.
En acabat s’ha donat pas a la part central de l’acte, amb una taula rodona sobre aquest tipus de certificats. Hi han participat Isabel Tejero, Directora d’Energia de Bureau Veritas Group i Coordinadora del Grup de Treball de CAE; Lluis Morer, cap de l’Àrea d’Estalvi i Eficiència Energètica de l'ICAEN; Albert Floresví, director d'Energia de GreenFlex; i Marcos Fuste, responsable de Business Development a ACCIONA. La taula rodona ha estat moderada per Daniel Cerveró, business Development Partner i Coordinador del Grup de Treball de Finançament.
Els ponents han fet referència a la fase inicial de desplegament en què es troben els CAE, tot destacant l’impacte econòmic que poden tenir al mercat energètic. “Hi ha un mercat de 400MEUR i creixent, i això permetrà la presència de prop de 40 subjectes delegats”, ha xifrat la coordinadora del GT de CAE, Isabel Tejero, qui també ha destacat la figura dels intermediaris que creu que “serà clau per a generar el mercat i obrir la participació dins del sistema a enginyeries o instal.ladores”. Per la seva banda, Lluís Morer també ha subratllat que el model actual és “molt car i poc àgil” i que el nou mecanisme “ha de permetre donar suport a petites actuacions en eficiència energètica”.
Al final del col·loqui, i abans del torn de preguntes pe al públic assistent, el responsable de l’empresa Tramiteco, José Camara, representant també del Cluster TEIB, ha fet una breu presentació sobre l’estat i evolució de la implantació dels instruments CAE a les Illes Balears.
La jornada ha finalitzat amb un espai de networking amb representants de les entitats financeres que formen part del Grup de Treball de Finançament, com ara el Banc Sabadell, el BBVA, Caixa d’Enginyers, Ecrowd i Menapy. Una oportunitat única que els més de 130 de professionals de l’energia presents en la jornada han pogut aprofitar per establir contactes amb potencials finançadors dels seus projectes.