El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) va constituir el passat dilluns 20 de juny deforma telemàtica el primer grup de treball de Flexibilitat de la Demanda, un mecanisme clau dins del nou sistema energètic que està sorgint. El CEEC ha promogut el seu llançament juntament amb dues empreses impulsores, Bamboo Energy i Sympower, deixant palesa la col·laboració entre els diferents membres del clúster per seguir fent passos en la transició energètica.
Amb la creació d’aquest grup, el CEEC vol contribuir a l’impuls d’aquesta eina, en primer lloc, fent difusió dels beneficis de la flexibilitat de la demanda per al propi sistema i per a tots els actors de la cadena de valor fins als consumidors finals. El grup també preveu la publicació i difusió de recomanacions en l’àmbit regulatori espanyol i, si s’escau, autonòmic, així com l’impuls a projectes innovadors en col·laboració amb els mateixos socis del CEEC i/o amb altres clústers.
Podeu consultar tota la informació sobre els objectius i calendarització del Grup de Treball descarregant la presentació feta en la sessió de constitució a través d'aquest enllaç.
La importància de la flexibilitat de la demanda
La necessitat de gestionar la flexibilitat rau en la urgència d’anar cap a un model energètic de baixes emissions i format majoritàriament per energies renovables, i de donar resposta a un perfil de consumidor cada cop més actiu.
La gestió de la flexibilitat consisteix a modelar el consum d’electricitat d’una instal·lació de demanda a partir d’un senyal extern -que pot ser un preu o una activació directa- per optimitzar els seus costos o ingressos energètics, tot oferint serveis al sistema elèctric. D’aquesta manera, aquest mecanisme fa possible l’apoderament els consumidors i la integració de les renovables.
Juntament amb aquest nou grup, el CEEC ja compta amb un total de deu grups de treball compresos en cinc categories: energies renovables (autoconsum, geotèrmia i fotovoltaica), serveis (enllumenat), edificació (façanes intel·ligents, ACFM – CEEC), indústria (polígons 4.0) i transversals (formació, pobresa energètica i normativa).