El Grup de Treball de Fotovoltaica del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha acollit  aquest dimecres el webinar ‘PPA’s on-site en l’àmbit comercial i industrial’ (vídeo aquí), moderat per la project manager del CEEC, Carla Rebés, i en el qual han assistit més de 130 professionals del sector. L’objectiu de la sessió és ajudar a les empreses a entendre millor el funcionament i els aspectes principals dels Power Purchase Agreements. Concretament el PPA on-site és un contracte de compravenda d’energia entre promotor i consumidor per a la  inversió, disseny, muntatge i manteniment d’una instal·lació fotovoltaica a la propietat del client. 

La sessió ha començat amb una aproximació a la situació actual del mercat de l’autoconsum a Catalunya per part del regional manager de Iberia&Latam, Joan Vinaixa. Vinaixa ha remarcat que els darrers dos anys s’han multiplicat per cinc el nombre d’instal·lacions d’autoconsum  de més de 100kWp a Catalunya; i ha atribuït aquest fet al compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), a les ajudes i subvencions dels governs, a la pujada del preu de l’energia i a la bona imatge de marca que suposa tenir aquest tipus d’instal·lacions.

El webinar ha continuat amb la intervenció del director de desenvolupament de negoci de Menapy, Nil Baiget, que ha explicat els avantatges dels PPA on-site. Alguns dels punts a favor que ha destacat Baiget d’aquests contractes són l’estabilitat de preus i el control de la fluctuació del mercat elèctric, la garantia d’un volum de producció mínim per part del productor i la possibilitat d’utilitzar els diners que no van destinats a pagar la instal·lació a un fons propi reservat a l’activitat del negoci principal. Baiget ha conclòs la seva intervenció explicant els diferents tipus de contractes PPA que existeixen actualment al mercat.

El darrer ponent de la sessió ha estat l’advocat especialista en energia i coordinador del grup de treball de fotovoltaica del CEEC, Marc Gomà, que ha definit  alguns aspectes essencials a tenir en compte a l’hora de signar un PPA. “Primer de tot ha de quedar clar si es tracta d’una modalitat amb excedents o sense. En cas d’excedents el productor ho haurà de compensar”, ha expressat Gomà. Altres aspectes a definir segons ell són el perfil i volum de l’energia transaccionada, la durada del PPA i la relació amb el contracte de cessió d’ús de coberta o els supòsits d’incompliment i resolució de contracte.

La sessió ha conclòs amb un torn obert de preguntes del públic.