Avui el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) ha publicat la resolució dels ajuts de les Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) en la qual el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) van presentar quatre propostes que han resultat aprovades.

El finançament que rebran les iniciatives coordinades pel CEEC ascendeix a un total de quasi un milió d’euros. Els projectes presentats han estat:

INSIGA II. implica la continuació del projecte INSIGA I aprovada en la convocatòria de 2020. L'objectiu d'aquest projecte és el desenvolupament d'una aplicació de programari intel·ligent que doni suport i dinamitzi la conformació de comunitats energètiques. A més d'estudiar la viabilitat tecnicoeconòmica d'una comunitat energètica en un polígon. Les empreses que participaran són la desenvolupadora d'aplicacions TIC de gestió energètica INERGY ; l'empresa d'analítica de dades energètiques Bee Data Analytics; l'enginyeria i consultoria Armengol & Ros Consultors Associats (ARCbcn) i Navarresa de Sòl i Habitatge (Nasuvinsa), com a entitat de referència en gestió de terrenys de polígons industrials, i sòcia de l'Associació d'Indústria de Navarra.

FLEXENERGYL’objectiu d’aquest projecte és avaluar diferents models d'operació i gestió de comunitats energètiques de proximitat, mitjançant la implantació d'una comunitat energètica en el nucli urbà de Caldes de Montbui per a l'autoconsum compartit de la generació d'una planta fotovoltaica (FV) híbrida en coberta (amb emmagatzematge d'energia). Les empreses participants són Electra Caldense Hòlding, membre del CEEC, i Cegasa Energies i Enfasys Enginyeria, membres de Solartys.

VIDVOLT4.0INNOVI coordina aquest projecte amb l’objectiu de desenvolupar un marc computacional Digital-Twin per rastrejar, prescriure i optimitzar el flux d'energia solar i l'optimització dels cultius a través de la instal·lació en granges solars-vinícoles amb una anàlisi sensòria complex i multipropòsit, anomenat sistemes Agro-photo-voltaico (APV). Les empreses participants, a part del CEEC, són Ibermatica, KmO Energy, socis del CEEC i Tamic, soci del clúster INNOVI.

AICHARGE. El projecte té com a objectiu la investigació i integració de tecnologies d’Intel·ligència artificial i registre distribuït (Blockhain) per maximitzar la recàrrega elèctrica d’embarcacions de lleure amb energies d’origen sostenible, de manera que pretén reduir i inclús eliminar la dependència actual de les embarcacions dels combustibles fòssils i contribuir així a la reducció de gasos de l’efecte hivernacle. Les empreses participants són Prosume, soci del CEEC, GPA Innova, soci del CWP, i Power Innotech soci, a ambdós clústers.

La presentació d'aquests projectes per part del CEEC és una mostra de la seva capacitat per a articular projectes innovadors, alineats amb els reptes de millora de la competitivitat i transformació de la indústria actual, que comporten una millora del comportament energètic i ambiental d'aquestes organitzacions, en línia amb el repte del CEEC de contribuir en el procés de transició energètica.

En aquesta línia, el CEEC, juntament amb Packaging Cluster, INNOVI  i Innovac, organitzen el proper 18 de febrer un webinar per a tots aquells que estiguin interessats en accedir a les AEI e en la propera convocatòria. Consulta tota la informació clicant aquí.

Amb el suport de: