El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) destinarà, al llarg dels propers mesos 316 milions d’euros  en ajudes per recolzar projectes innovadores que afavoreixin la integració d’energies  renovables en els sistemes de generació d’energia elèctrica o tèrmica. Aquestes línies d’actuació, elaborades en col·laboració amb les Comunitats Autònomes i les Ciutats de Ceuta i Melilla, contribuiran a assolir els objectius que s’ha fixat Espanya en aquesta matèria: duplicar el consum d’energies renovables al 2030, i aconseguir la neutralitat climàtica al 2050.

En concret, el Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat dos bases reguladores per la concessió de 246 milions d’euros en ajudes de projectes renovables a través de convocatòries específiques per la promoció de projectes renovables en les Illes Balears, amb un pressupost de 20 milions d’euros; i Canàries, on es destinaran uns 54 milions d’euros. En Els últims anys, i amb l’objectiu d’eliminar barreres lligades a la insularitat de la integració de renovables, el Govern central ha destinat 140 milions a l’impuls renovable en ambdós arxipèlags.

Aquest conjunt de convocatòries, alineades amb les prioritats marcades per la Unió Europea de cara la reactivació econòmica davant el COVID-19, afavoreix la generació d’ocupació i d’activitat econòmica en el segment industrial de les renovables, que a Espanya és punter, així en sectors associats, com el de la construcció. De la mateixa manera, la major presència d’energies netes en el sistema que facilitarà aquestes línies d’ajudes, exercirà un  efecte tractor sobre l’economia  i la  indústria espanyola, que es beneficiarà dels estalvis associats a les  renovables, que constitueixen la font de generació més barata en l’actualitat. 

 

PROJECTES D'ENERGIA TÈRMICA I DE GENERACIÓ  ELÈCTRICA

 La línia d'acció publicada avui, que serà coordinada per l’IDAE, s'atorgarà en règim de concurrència competitiva a través de convocatòries, cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que podran ser reforçades amb fons addicionals lligats a la recuperació econòmica.

 S'estableixen dues tipologies d'ajudes:

 1. Projectes de producció d'energia tèrmica amb fonts  renovables, incloent instal·lacions de producció de gasos renovables, com, per exemple, bombes de calor o sistemes d'energia solar de concentració per a aportar calor a processos industrials, reduint emissions i millorant la competitivitat dels sectors.

 2. Projectes de generació elèctrica amb fonts renovables, com poden ser projectes eòlics o fotovoltaics amb emmagatzematge o per a autoconsum.

 A partir d'aquestes dues bases reguladores, es podran realitzar diverses convocatòries en funció del territori i tipologia de tecnologia. Podran presentar-se a les convocatòries persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que vagin a realitzar un projecte d'acord amb aquestes especificacions. També podran sol·licitar subvencions comunitats de béns, comunitats de propietaris, agrupacions de comunitats de propietaris i altres agrupacions que puguin dur a terme l'actuació de l'ajuda.

 L'import de l'ajuda, que no podrà excedir de 50 milions, es determinarà en cadascuna de les convocatòries i d'acord amb criteris com la potència instal·lada associada al projecte.

 Per a obtenir una de les subvencions, que seran a fons perdut, les bases reguladores fixen uns criteris bàsics per a la selecció dels projectes, que seran posteriorment detallats en cadascuna de les convocatòries que es realitzin. Amb caràcter general, es podrà tenir en compte el criteri  econòmic i la viabilitat administrativa del projecte.
  

 El pressupost inicialment disponible per a cada territori dependrà dels romanents en la programació FEDER 2014-2020 per a l'Objectiu Temàtic 4 (Economia Baixa en Carboni).

 PONDERACIÓ DE CRITERIS DE TRANSICIÓ JUSTA

 A fi d'atreure el major nombre de projectes possibles als territoris afectats directament pel canvi de model energètic i, en concret, per tancaments de mines o centrals tèrmiques no renovables, les dos ordres ministerials habiliten la possibilitat que la Transició Justa sigui un dels criteris que determinin la concessió de l'ajuda. En concret, s'estableix com  a possible criteri de ponderació la localització del projecte en una zona on  estiguin actius processos de Transició Justa.

 Així mateix, la Comissió d'Avaluació podrà tenir en compte, sí així s'estableix en la convocatòria, altres externalitats associades al projecte. Entre elles, iniciatives actuïn contra la pobresa energètica;  afavoreixin la cohesió econòmica i social del territori mitjançant la generació  d'ocupació, el desenvolupament rural o la lluita contra la despoblació; o  activin el desenvolupament industrial i empresarial en sectors productius o àrees geogràfiques determinades per a donar resposta a reptes concrets que es plantegen en les diferents regions d'Espanya establertes segons el coneixement dels tècnics de les agències i direccions generals d'energia de cada Comunitat Autònoma.

 També es podrà avaluar el caràcter innovador del projecte, el  tipus d'ús final que es doni a l'energia que generi el projecte, la integració  de diferents fonts d'energia renovable mitjançant hibridació o l'agrupació de  diferents consumidors per a optimitzar la gestió de demanda. També es podrà valorar positivament que les propostes donin suport a les comunitats  d'energies renovables, mecanismes de participació ciutadana, comunitats  energètiques locals i Empreses de Serveis Energètics.
  

 Les bases reguladores permeten realitzar convocatòries fins  al 31 de desembre de 2021, tret que s'hagi disposat de tota la partida pressupostària que, d'altra banda, podrà ser ampliada amb fons comunitaris destinats a la recuperació econòmica de la UE.