En el 22@ de Barcelona s'alça el complex d'oficines Platinum. Un edifici més en el districte tecnològic de la ciutat? Rotundament no, perquè aquest projecte ha aconseguit situar-se en el cim de la sostenibilitat a nivell mundial, el no va més en edificis en la categoria d'oficines de lloguer, obtenint la certificació LLEGIU Platinum amb una valoració rècord de 101 punts. El que s'ha dit, el no va més. Ara com ara.

La certificació LLEGIU (Leadership in Energy and Environmental Design), que atorga l'O.S Green Building Council, és una verificació independent que valida que el disseny, construcció, operació i manteniment d'un edifici sostenible compleix les més altes mesures d'eficiència.

Propietat de Barcelonina d'Immobles, promotora familiar amb més de 60 anys d'història, Platinum va perseguir des del mateix moment de la seva concepció ser un edifici altament sostenible. I a aquesta tasca es van ocupar a fons, i amb perfecta sincronització i compromís, tots els actors implicats: la pròpia promotora, l'estudi GCA Architects, l'empresa de ingeneria PGI Engineering, la constructora COMSA, IMAC, com project management i direcció tècnica, i PGI Energy&Sustainability, com a consultora en sostenibilitat.

Doble pell

L'edifici està recobert per una capa d'alumini que actua com a doble pell d'aïllament tèrmic, ajudant a reduir significativament els requeriments energètics. El Platinum estalvia gairebé un 45% més d'energia que un altre immoble. Compta amb 722 plaques solars i tot el consum elèctric és de producció renovable.

En aquest sentit, destaca la fonamentació termoactiva, un sistema pioner que integra la geotèrmia en la construcció de l'edifici. La geotèrmia, detallen des de COMSA, és una font d'energia renovable i eficiente, procedent de la calor acumulada sota la superfície sòlida de la terra que proporciona energia neta les 24 hores del dia sense dependre de recursos naturals fluctuantes com el vent o la radiació solar.

Quant a consum d'aigua, a més d'aixeteria i sanitaris de baix consum, l'edifici reutilitza les aigües grises provinents de l'ús domèstic i està dotat d'un sistema de retenció d'aigües pluvials en la coberta per a la vegetació, que és autòctona i amb poca necessitat de reg. D'aquesta forma, s'estalvia un 60% d'aigua global i s'elimina l'ús d'aigua potable per a reg. Així mateix, uns sensors de pluja i humitat eviten el desaprofitament d'aigua.

Disseny biofílico

Pensat segons els principis del disseny biofílico, corrent arquitectònic que busca reconnectar a l'ésser humà amb la naturalesa, compta amb tres àrees verdes que serveixen per a reduir la contaminació i millorar el benestar. Dues terrasses converteixen a l'espai de treball en un lloc de trobada i vida a l'aire lliure per als treballadors, mentre el centre de poma obert als veïns actua com un pulmó verd del barri típicament industrial i atorga un espai de socialització. El disseny, compten des de GCA Architects, permet que tots els espais de treball gaudeixin de vistes a l'exterior i il·luminació natural, la qual cosa millora la qualitat de vida de les persones i afavoreix els nivells de benestar i productivitat.

Per a la seva construcció, es van emprar materials que tinguessin en consideració, entre altres, l'escalfament global, la deterioració de la capa d'ozó i l'acidificació de l'aigua. Igualment, es van incorporar materials reciclats i de procedència local, i es va reciclar gairebé el 87,5% dels residus de l'obra.

El compromís amb la sostenibilitat de Barcelonina d'Immobles ve des de lluny i és, a més, un camí de no retorn. La seva nova promoció al carrer Selva de Mar, encara en fase de projecte, està disposada a disputar el tron al Platinum.