Schneider Electric, soci CEEC, ha resultat guardonat en la VIII edició dels premis enerTIC. El seu projecte per a E.ON, que buscava aconseguir una xarxa de distribució d'energia més sostenible i sense gasos d'efecte d'hivernacle, ha estat premiat en la categoria “Smart Grid”.


E.ON, la major distribuïdora d'electricitat de Suècia, està fermament compromesa amb la sostenibilitat. Entre els objectius que s'ha marcat destaca el de convertir-se en una companyia lliure de combustibles fòssils per a 2025 i reduir el risc d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI). Per a avançar en aquest sentit, E.ON va posar en marxa un projecte pilot a la ciutat sueca de Norrköping que consistia a reemplaçar les seves cel·les de mitjana tensió amb SF6 per les cel·les de mitjana tensió sense SF6 SM AirSet de Schneider Electric.

El SF6 és un gas d'efecte d'hivernacle amb un potencial d'escalfament global 23.500 vegades superior al del CO₂. Àmpliament utilitzat en el sector elèctric per a equips d'alta i mitjana tensió, la regulacions actuals i futures insten a buscar una alternativa per a reduir el seu impacte en el medi ambient. Actualment, aquesta alternativa ja existeix i té unes característiques, costos i dimensions similars a les de les cel·les amb SF6 disponibles en el mercat. Es tracta de les cel·les de mitjana tensió SM AirSet de Schneider Electric que utilitzen una innovadora tecnologia de tall en buit amb aïllament d'aire pur.

“Estem encantats que el nostre projecte amb E.ON hagi rebut un guardó com el de enerTIC, que reconeix a empreses que aposten per la innovació, eficiència i sostenibilitat”, va dir Martina Tomé, Vicepresidenta de Power Systems de Schneider Electric Ibèria. “De la mateixa manera, ens sentim orgullosos d'haver pogut ajudar a E.ON amb la nostra nova tecnologia SM AirSeT digital i sostenible lliure de SF6, per a avançar en la consecució dels seus compromisos climàtics, situant la descarbonització de la xarxa el centre de la seva estratègia de negoci i a la digitalització com el seu habilitador clau.”


Una xarxa de distribució elèctrica més sostenible, segura i fiable


L'abast del pilot posat en marxa per E.ON i descrit en el projecte guardonat inclou, a més de la nova solució sense SF6 SM AirSet, la plataforma modular de maquinari i microprogramari per a la gestió de la xarxa de distribució de mitjana i baixa tensió Easergy T300 RTU, així com sensors connectats de temperatura i humitat com a part de l'arquitectura integrada IoT per a companyies elèctriques EcoStruxure for Electricity Companies. Tot això de Schneider Electric.


Les cel·les sense SF6 de Schneider Electric permeten estalviar 2,4 kg. de SF6 en les subestacions de mitjana tensió, l'equivalent a 56,4 tones de CO₂, complint així amb les expectatives de la companyia relatives al respecte al medi ambient i el compliment amb la transició energètica que s'està duent a terme a Suècia. A més, el projecte també busca la seva homologació i estandardització sota la normativa particular d'E.ON, per la qual cosa la seva contribució a la reducció d'emissions en el futur serà molt important.


La solució proposada per Schneider Electric també va complir amb les expectatives d'E.ON pel que fa a la interoperabilitat amb equips ja instal·lats i a la seguretat. Aquest últim, un aspecte especialment important, ja que les subestacions de mitjana tensió es troben prop d'àrees públiques o, fins i tot, dins d'edificis de pública concurrència.

Ara, E.ON, a més d'una xarxa de distribució més sostenible i sense gasos d'efecte d'hivernacle, té una major comprensió de les operacions, la qual cosa li permet detectar fallades de manera primerenca, optimitzar les operacions de manteniment i els costos operatius, al mateix temps que millora la fiabilitat en tota la xarxa. “El que més ens va impressionar de la solució va ser la idea holística d'una tecnologia sense SF6 amb capacitats digitals,” va dir Kim Sunnerberg, Technical Manager d'E.ON. “Veiem en EcoStruxure i la nova tecnologia sense SF6 una gran oportunitat per al futur.”

Una tecnologia reconeguda per la seva innovació, eficiència i sostenibilitat

Les noves cel·les SM AirSet són una solució plug and play molt fàcil d'utilitzar, ja que tenen la mateixa operativa i les mateixes dimensions i connexions que els seus precedents amb gas SF6, per la qual cosa els operadors no han de realitzar cap canvi en la instal·lació. Tampoc són necessaris treballs addicionals de muntatge a l'hora de substituir o ampliar les cel·les existents per l'equip sense SF6, estalviant així en costos i optimitzant les despeses operatives.


La solució de Schneider Electric també elimina el cost de reciclar el SF6, un procés extremadament complex degut a la toxicitat d'aquest gas, i redueix els costos de manteniment i substitució dels equips. A més, gràcies a la seva connectivitat, que compleix amb els estàndards de comunicació i ciberseguretat per al control i supervisió remota o local de les subestacions, garanteix un subministrament fiable i continu.


Les cel·les de mitjana tensió sense SF6 SM AirSet de Schneider Electric han estat reconegudes per la Unió Europea a través del programa LIFE. A més, han guanyat dos premis, el IF Design Award 2020 i l'Industrial Energy Efficiency Award 2020, en la categoria Economia Energètica, lliurat per l'Hannover Messe, i la tecnologia ha estat reconeguda també pel Innovation for Cool Earth Fòrum (ICEF).