El projecte HIBRIDe, liderat pel Centre Tecnològic Eurecat i IDP, està avançant en el desenvolupament d’eines tecnològiques per a l’optimització integral de les xarxes energètiques locals, centrant-se en la hibridació d’energia elèctrica i tèrmica per maximitzar l’ús d’energies renovables. L’objectiu és crear un sistema multi-energètic que aprofiti diverses fonts renovables, millorant així la sostenibilitat i l’eficiència.

"Un dels principals avantatges de la hibridació de l'energia elèctrica i la tèrmica és que permet avançar cap a sistemes energètics locals més sostenibles, resilients i eficients, especialment en entorns urbans", ha comentat Santiago Jáñez, coordinador del projecte HIBRIDe.

Un altre aspecte fonamental del projecte és la capacitat d’emmagatzemar energia produïda en moments de baixa demanda mitjançant acumuladors energètics altament eficients, cosa que permet maximitzar-ne la vida útil i garantir una disponibilitat energètica òptima. Aquesta línia d’investigació busca oferir solucions robustes i flexibles que assegurin la resistència i la fiabilitat de les xarxes energètiques modernes.

A més, HIBRIDe està desenvolupant eines de simulació avançades que combinen tècniques convencionals amb intel·ligència artificial, amb l’objectiu de minimitzar errors de disseny, reduir el temps de fabricació i assegurar un desplegament eficient de les solucions tecnològiques.

Els propers passos del projecte inclouen el desenvolupament de models matemàtics de les principals tecnologies energètiques i algoritmes basats en dades per a xarxes multivectorials. També està prevista l’aplicació sobre el terreny: "Es pretén validar sobre el terreny en quatre escenaris reals: una xarxa de calor de districte, un complex turístic, una instal·lació terciària i una comunitat energètica", ha afegit Jáñez.

El temps d’execució del projecte és de 48 mesos i compta amb la participació d’un consorci multidisciplinari format per vuit empreses (IDP, ARCbcn, Cibelios, Cofrico, Indoorclima, Keyter, Nvision, Sensing&Control) de diverses comunitats autònomes i dos centres de recerca (Eurecat i UPC). Finançat pel CDTI i l’Agència Estatal de Recerca, HIBRIDe representa un pas significatiu cap a la transició energètica, proporcionant eines innovadores per a la gestió intel·ligent i sostenible de xarxes híbrides.