Ja està en marxa la quarta fase del projecte INSIGA, dedicada a millorar la gestió energètica de les comunitats energètiques industrials. Després de ser seleccionada com una de les propostes guanyadores en la darrera convocatòria d'Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del MINTUR, INSIGA IV es proposa ara desenvolupar noves funcionalitats basades en IA i machine learning en la plataforma SIE-Comunitat, una eina desenvolupada en les fases anteriors del projecte. Aquestes noves funcionalitats estan orientades a optimitzar la gestió de l’eficiència energètica (ISO 50.001) en les comunitats energètiques.
El consorci que lidera el projecte està format pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster Habitat Eficient (AEICE), Inergy, Bee Data Analytics i EFICAE Iotech.
Amb la incorporació de la Intel·ligència Artificial a la plataforma de gestió, INSIGA IV pretén reduir el consum d’energia més enllà de l’autoconsum compartit, així com disminuir els costos d’explotació. Això permetrà millorar la competitivitat de la indústria i reduir la seva petjada de carboni de manera sostenible. A més, el projecte també busca desenvolupar noves prestacions que millorin la difusió de les iniciatives en l’àmbit de les comunitats energètiques, així com facilitar la captació de participants i les dades de manera més eficient en les fases inicials de creació de comunitats.
El consorci se centra especialment a millorar la gestió de l’eficiència energètica en polígons industrials d’Extremadura i Castella i Lleó. No obstant això, l’objectiu és replicar els casos d’èxit a nivell estatal.
El gran repte d’aquesta quarta fase és adaptar i integrar les noves prestacions que ofereix la IA generativa per a la interpretació de documents (OCR, lectura i extracció de dades), juntament amb els models d’interpretació del llenguatge (PLN). Tot això s’integrarà amb tècniques de predicció i modelització de dades de sèries temporals de consum, per detectar desviacions respecte a les prediccions de consum, així com per mesurar i verificar els estalvis de les actuacions implementades dins de la plataforma SIE-Comunitats.
Les fases prèvies d’INSIGA
Els projectes AEI anteriors d’INSIGA han servit per desenvolupar l’eina de gestió de comunitats energètiques SIE-Comunitat. Aquesta plataforma integral es va dissenyar per donar suport al dimensionament i la gestió de comunitats energètiques, dirigida a promotors, gestors, membres de la comunitat i ciutadania. Organitzada en 4 mòduls, cada un destinat a un tipus concret d’agent, la plataforma també abastava serveis d’autoconsum col·lectiu, emmagatzematge col·lectiu i vehicle elèctric.
Després de la posada en marxa del servei, el projecte va identificar necessitats no cobertes amb els desenvolupaments previs, aplicables a qualsevol servei prestat per la comunitat energètica. Una de les primeres mancances detectades va ser la digitalització de processos de tractament de dades no automàtics (contractes, preus, dades personals, serveis, etc.). Per aquest motiu, en aquesta quarta fase, el consorci vol centrar-se especialment en la incorporació de tecnologia d’interpretació del llenguatge natural (IA generativa) per abordar aquestes necessitats.
Simultàniament, INSIGA IV també pretén facilitar el compliment de les obligacions del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2023-2030, que inclouen la implementació d’un Sistema de Gestió Energètica (SGE) o la realització d’auditories energètiques per part de les empreses participants en comunitats energètiques.