El control dels equips de temperatura és essencial per assegurar la seguretat alimentària dels productes. La temperatura és un dels punts crítics en tota la cadena de producció dels aliments, i més concretament en productes carni, atès el seu alt contingut en aigua i nutrients. Així doncs, si s’alteren les condicions òptimes de refredament d’aquests, es poden modificar tant les seves qualitats organolèptiques i disminuir la vida útil dels productes a causa del creixement de microorganismes no desitjats. 

D’aquesta manera, una de les formes per poder prevenir riscos alimentaris i evitar la generació de residus alimentaris a causa d'una mala refrigeració i congelació, és mitjançant la utilització de sensors, registres i dades que es recullin diàriament i una anàlisi d’aquests en les plantes de fabricació. 

En aquest sentit, el projecte TECH-SLICE, coordinat conjuntament pel CEEC i INNOVAC, té com a objectiu millorar l’eficiència dels processos productius de la sala de llescat de Vila Rovira SL des del punt de vista energètic. A partir de les dades capturades pels sensors d’ITISA, serà rellevant dur a terme una anàlisi d'aquests processos per a poder aplicar mesures per a l’estalvi energètic de les diferents sales, tot aconseguint la màxima sostenibilitat i un impacte positiu en el medi ambient. Per aquest motiu, és important la participació d’ARC BCN, que aportarà l’experiència necessària adquirida en diferents àmbits industrials i donarà un valor afegir al projecte per donar una visió tant en el procés energètic global de producció de Vila Rovira com en aspecte més concrets per a la millora de l’eficiència energètica. 

Aquest és un projecte interclúster, on el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i INNOVACC treballen conjuntament per fer difusió del projecte i aconseguir un impacte entre els seus associats i el sector en general.

Els principals objectius del projecte són: 

  • Estudiar la millor solució de sensorització de les diferents zones de treball, sales blanques i càmeres de refrigeració, així com els equips de producció d’aigua calenta de Vila Rovira SL. 

  • La creació d’un software per poder controlar les diferents temperatures i pressions a temps real, ajustar les hores òptimes de funcionament tant per poder optimitzar el consum energètic com per controlar les temperatures òptimes de llescat de l’empresa Vila Rovira SL. 

  • Registrar tota la informació dels sensors de temperatura i pressió al núvol i integrar aquesta integrar-la en el procés de producció de Vila Rovira SL per poder tenir una traçabilitat completa de les temperatures a les quals ha estat sotmès el producte final i poder garantir una correcta salubritat alimentària. 
  • Monitorar internament les temperatures i pressions de les sales de treball i càmeres de refrigeració i poder regular-lo segons tarifes energètiques. 
  • Alertes davant d'incidències a temps real, disposar d’alertes immediates davant qualsevol desviació de les temperatures establertes. 

  • Estudiar els punts crítics energètics dels processos de Vila Rovira SL i aconseguir una millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions a partir de les dades recollides digitalment mitjançant sensors i integrar-los. 

  • Incorporar els aspectes relatius a la gestió energètica de les instal·lacions i processos al sistema d’alertes anteriorment indicades per a facilitar la presa de decisions.

Participants: 

  • Vila Rovira SL

  • Plana Hurtós Enginyers SLP

  • Esynapsing Intelligent Business SL

  • ITISA SL

  • Armengol & Ros Consultors i Associats SLP

  • Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) 

  • INNOVACC


Pressupost total plantejat

Ajut previst

150.045,32 €

118.335,26 €



Amb el suport:


Imatge que conté textDescripció generada automàticament