- L’objectiu del Clúster de l’Energia Eficient amb aquesta jornada ha estat debatre sobre les principals tendències del sector i permetre que es converteixin en autèntiques oportunitats
- D’acord amb l’estudi presentat en aquesta jornada, la generació sostenible, l’energia intel·ligent, la mobilitat sostenible, l’empresa sostenible i els nous consumidors energètics són les cinc tendències que marcaran el futur del sector energètic a Catalunya
Barcelona, 25 de març de 2022 – El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) va reunir ahir dijous 24 de març al sector per debatre el seu futur en la IV Immersió Estratègica a la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Més de 120 professionals del sector d’unes 90 empreses diferents del món de l’energia van debatre els reptes i les tendències d’un sector que està més en boca de tothom que mai. A la guerra a Ucraïna, se li suma una situació d’augment de preus de l’energia, i matèries primeres, a més dels problemes arrossegats al sector logístic. A aquesta situació sobrevinguda se li afegeix la voluntat de les administracions, a tots els nivells, d’assolir la neutralitat climàtica i impulsar la transició energètica
Davant d’una sala plena de gom a gom, la presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, donava la benvinguda i anunciava que “la situació està fent que haguem de prendre decisions immediates”. En aquest sentit, es mostrava convençuda que la jornada seria de gran utilitat, doncs l’objectiu de la trobada era l'avaluació dels reptes, impulsar la innovació i compartir coneixement, experiència i noves oportunitats de negoci.
La jornada va començar amb una ponència inicial de Federico de la Hoz, Senior Advisor d’EIT InnoEnergy, qui va parlar sobre els reptes de futur de l’energia. De la Hoz va ser taxatiu i va dir “que en aquest moment podem veure la transició energètica com una gran oportunitat”. A més, va explicar que Espanya disposa d’un sistema elèctric no estressat amb una bona seguretat del sistema, “és una estació excepcional per abordar la transició amb tecnologies competitives i amb un preu que sigui assequible”.
A continuació, Xavier Lesauvage, soci Director i Anna Codina, strategy and Innovation Consultant de Conocciam, van presentar l’estudi "Oportunitats en el sector de l'Energia", sobre el qual va girar la resta de la jornada. L’estudi definia cinc macrotendències rellevants: la generació sostenible, l’energia intel·ligent, la mobilitat sostenible, l’empresa sostenible i els nous consumidors energètics.
Després d’aquestes dues ponències de context, l’esdeveniment es va centrar en dues taules focalitzades en “La visió del mercat. L'empresa sostenible” i “Les perspectives del sector. Un nou model”.
Els ponents d’aquest primer bloc centrat en l’empresa i que fou moderat per Joaquim Daura, Vicepresident del CEEC; Carlos Velázquez, Sustainability Director a Roca Group, Joan García-Marquina, Director d’Energia a Celsa, Marta Angerri, Directora Afers Públics, d’Ametller Origen i Jorge Laborda, Coordinador Espai Barça coincidir que la sostenibilitat ha de formar part del nucli de negoci de les empreses. En aquest sentit, van presentar les seves experiències,
La segona taula de debat , moderada per l’Albert Cot i en Manel Sanmartí, vocals de la Junta Directiva del CEEC va posar el focus en la visió dels agents del sector amb la participació de Matilde Garcia, Gerent sènior de desenvolupament industrial d’hidrogen a Repsol, Sergi Ametller, Offshore Wind Directora Sener, Joan Orús, CEO de QEV Technologies i Cristina Corchero, CEO de Bamboo Energy. Matilde García va centrar la seva intervenció enel potencial que laintroducció de l'hidrogen té per a la incorporació de renovables en el sistema. Sergi Ametller va explicar el projecte Parc Tramuntana, un parc d’energia eòlica marina flotant dissenyat per l’Empordà que generarà el 45% de la demanda elèctrica actual de tota la província de Girona. Per la seva banda, Joan Orús, va explicar la importància de disposar de fàbriques de bateries i que sàpiguen encertar amb la tecnologia en la qual invertir. Per últim, Cristina Corchero va explicar que “el consum ha d’agafar el seu rol en el focus en la generació, hem de ser capaços de monetitzar la flexibilitat dels consumidors”.
Finalment, per aterrar els continguts prensentats durant la sessió del matí i per tal d’impulsar el networking entre els assistents, durant la tarda es va realitzar un workshop entre tots els participants. L’objectiu era posar en pràctica els continguts apresos i que les tendències del sector es converteixin en veritables oportunitats i projectes de col·laboració entre els més de 100 assistents.
---
Podeu recuperar el vídeo de la jornada a: https://www.youtube.com/watch?v=Z82bQNAud2Y