• El sector de  l’energia eficient serà clau en la transició energètica i la recuperació  econòmica post pandèmia
  • Les dades que  presenta el Baròmetre 2020 del CEEC demostren l’estabilitat i seguretat del  sector de l’energia eficient
  • L’ocupabilitat de les  empreses del CEEC s’estabilitza en un 7% més que l’any 2019

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha presentat les dades del Baròmetre 2020, el qual ha analitzat la situació del sector de l’energia eficient en un any marcat per la pandèmia de la COVID-19, i presenta, a la vegada, les previsions per a 2021. Les dades demostren l’estabilitat del sector malgrat la crisi econòmica i sanitària, i auguren un creixement del mateix en els propers anys.

El sector de l’energia eficient de Catalunya mostra dades de creixement i d’estabilitat malgrat la crisi de la COVID-19, segons el Baròmetre de 2020 elaborat pel CEEC. Les empreses sòcies del CEEC, la majoria de les quals pertanyen al sector de la fabricació i l’enginyeria, han afrontat la crisi socioeconòmica causada pel coronavirus i han aconseguit mantenir la seva activitat durant el darrer any. Les vendes de les organitzacions s’han mantingut en un 33% en comparació a les dades de l’any 2019, i només un 9% ha assolit un creixement inferior al 10%.

Els bons pronòstics que es fan des de les diferents administracions i institucions respecte el sector de l’energia eficient estimen que aquest esdevindrà un àmbit de creixement i estabilitat en el futur més proper, així com una de les principals maneres d’assolir la recuperació econòmica post COVID-19. 

Les empreses sòcies  del CEEC mantenen les ventes i l’ocupabilitat durant el 2020

Les empreses associades al Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) presenten un ritme de ventes molt semblant al de l’any 2019. En aquest sentit, més de la meitat d’empreses han mantingut el mateix ritme pel que fa a la seva explotació, i algunes han augmentat lleugerament les ventes. Tal com es mostra a les gràfiques, el 33% de les empreses associades al CEEC han mantingut el mateix nivell en ventes, un 16% l’ha augmentat més d’un 10%, i un 9% les ha augmentat menys d’un 10%; en total, un 57% de les empreses tanquen l’any en xifres positives. Un 42% les ha vist reduïdes en més o menys d’un 10%.

Els empleats de les diferents organitzacions que formen part del CEEC han mantingut una situació favorablement estable pels seus empleats. Aquests, en un any tan afectat laboralment, han mantingut sense canvis el 57% dels llocs de treball, un 7% mes a al 2019.

Les empreses del CEEC preveuen augmentar la seva  activitat i inversió en R+D+I 

L’eficiència energètica resulta clau per assolir els objectius de transició energètica i descarbonització plantejats des de la Unió Europea i el govern estatal. En aquest sentit, les perspectives de futur del sector presenten xifres de creixement.

En relació a l’any anterior, s’estima que les vendes del 2021 augmentaran en un 37%; també un gran gruix dels enquestats, el 34%, estima que l’activitat es mantindrà igual. L’estimació de reduir les ventes en menys d’un 10% és residual entre les empreses sòcies del CEEC: només un 5% opina que es reduiran en més d’un 10%, mentre que un 6% pensa que, de reduir-se les ventes, seria per un valor inferior al 10%.

Amb tot això, les empreses contraresten la possibilitat de patir les conseqüències de la inestabilitat del mercat amb més ingressos que anys anteriors i, a més, es preveu que resistiran gairebé 13 punts més a les adversitats.

Una altra dada que denota l’estabilitat del sector és que el 72% de les empreses associades al CEEC desenvoluparan nous productes i/o serveis de cara l’any 2021, enfront d’un 28% que mantindrà la mateixa oferta. A més, el 40% dels enquestats preveu realitzar grans inversions en l’empresa.

La inversió en R+D+I ha augmentat lleugerament tenint en compte el context socioeconòmic de 2020. Un 69% dels enquestats ha mantingut el mateix nivell d’inversió en R+D+I, un 13% l’han augmentat lleugerament i un 10% dels enquestats ha invertit més d’un 10% en recerca, desenvolupament i investigació.

S’adopta la  flexibilització del treball com a mesura principal abans que l’aplicació  d’ERTOS

Malgrat les dificultats esdevingudes durant l’any 2020, sobretot durant els mesos en els quals estava vigent l’Estat d’alarma, les empreses sòcies del CEEC han adoptat diferents estratègies per fer front a les preocupacions inicials del sector, les quals consistien en una caiguda de les ventes i l’activitat, la pèrdua de canals de comercialització i la dificultat en el cobrament, principalment.

L'aplicació de mesures de flexibilització del treball ha estat clau per fer front a la crisi econòmica del 2020. De total dels enquestats, gairebé la meitat (48%) l’ha adoptat abans que altres mesures més extremes, com els ERTOs (17%), la sol·licitud de crèdits ICO (10%) o la re-negociació de lloguers (5%).

La transició  energètica és la principal via per afrontar la crisi

El CEEC pot ajudar al seus socis a sortir de la crisi econòmica, entre els respostes dels enquestats predomina la transició energètica. Conscienciar a la població de la necessitat de la transició energètica i de la necessitat d'inversió en eficiència energètica com també accelerar la transició energètica i digital, donant suport a l'energia distribuïda, autòctona i renovable són les idees que aporten els enquestats i que pensen que els ajudaria per a la recuperació.

Altres mesures que proposen els socis al CEEC són les d’impulsar més activitats de networking/relacionals per establir sinergies entre els associats i altres agents del sector (26%), promoure projectes col·laboratius/d’innovació (27%), donar més visibilitat a la feina que es fa per part dels associats (22%) i continuar consolidant-se com un referent en el sector i en l’aspecte de relacions institucionals (21%), entre d’altes.