• El Baròmetre de l’Energia és l’enquesta d’opinió anual del  CEEC, adreçada a les més de 230 entitats i empreses associades, que pregunta  sobre l’actualitat del sector energètic.
  • El sector es mostra optimista i un 72,7% creu que la situació  econòmica del sector és “bona”.
  • Un 44,1% dels enquestats creu que la burocràcia i la demora  en la tramitació de projectes són el principal problema per tirar endavant la  transició energètica a Catalunya.

Les empreses i entitats en l’àmbit de l’energia i l’eficiència energètica són optimistes amb la situació econòmica del sector en el present i futur immediat. Aquesta és una de les conclusions del darrer Baròmetre de l’Energia 2024, l’enquesta d’opinió del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya adreçada a les més de 230 entitats i empreses associades de l’ecosistema energètic. L’enquesta, duta a terme entre els dies 7 i 29 de novembre, pregunta sobre temes d’actualitat lligats a la transició energètica, com ara la situació actual en la tramitació de projectes, però també sobre l’estat del mercat energètic, l'evolució econòmica de les organitzacions del sector i les seves previsions d'inversió en innovació.

Un 72,7% de les empreses i entitats enquestades creuen que l’economia del sector és “bona” o “molt bona”. I preguntats per la previsió econòmica d’aquí a un any, el 35% creuen que l’economia del sector millorarà. Aquest estat d’opinió es manté igual quan l’enquesta pregunta sobre la situació econòmica individual de cada empresa i entitat. El 55,8% dels enquestats creu que la situació econòmica de la seva organització és millor respecte de fa un any, mentre que un 62,3% creu que millorarà durant el 2025.

Aquest optimisme també es tradueix en les previsions de vendes de cada empresa i entitat enquestada. Un 78% creu que augmentaran en el pròxim any, amb un 44,2% situant aquest augment per sobre del 10%. Pel que fa al nombre de persones empleades, el 58,4% de les empreses i entitats enquestades creu que augmentaran en el pròxim any, amb un 29,8% situant el creixement per sobre del 10%.

L’excés de burocràcia, principal  barrera per fer la transició energètica

Les traves administratives en la tramitació de projectes, com ara l’excés de burocràcia, són el principal problema per tirar endavant la transició energètica a Catalunya per a les empreses i entitats del sector energètic, segons els resultats de l’enquesta. En total, un 26,6% de les organitzacions enquestades creu que la lentitud en la tramitació de projectes és el principal escull per fer realitat el canvi de model energètic a Catalunya. La gestió política, amb un 20%, i el marc normatiu, amb un 10,6%, completen la llista com els problemes més rellevants per a les empreses i entitats del sector.

En l’enquesta també destaca la mala valoració del sector sobre la gestió del Govern en el desenvolupament de la transició energètica en l’últim any. Gairebé una de cada dues suspèn l’executiu (48%) mentre que un 52% l’aprova. Pel que fa a l’estat de la transició energètica a Catalunya., un 70,1% de les empreses i entitats enquestades titllen la situació de “dolenta” o “molt dolenta”, en un context marcat per la desinversió en l’àmbit de l’autoconsum.

Seguint aquest fil, l’estudi també pregunta al sector sobre les mesures més necessàries per agilitzar la tramitació de projectes, tenint en compte que Catalunya és una de les comunitats autònomes més endarrerides en el desenvolupament de les renovables. La majoria -un 83,1%- creu que la simplificació dels tràmits és “prioritària” per agilitzar la posada en marxa de projectes de renovables, just per davant del foment de la sensibilització social (42,9%) i la reducció dels agents implicats en la tramitació (36,7%).

L’emmagatzematge amb bateries, la  tecnologia amb més potencial

Per últim, el Baròmetre de l’Energia 2024 també aborda l’àmbit de la innovació, i pregunta sobre les tecnologies que marcaran el futur del sector. De forma majoritària (amb un 75,3%), els enquestats situen l’emmagatzematge amb bateries com la tecnologia amb més potencial, seguida de la intel·ligència artificial (59,7%), l’hidrogen (37,66%) i el biogàs (27,2%).

Pel que fa a la inversió en R+D+i, el 39% afirma que ha crescut en l’últim any, amb 19,5% situant aquest creixement per sobre del 10%, mentre que el 59,7% creu que s’ha mantingut igual. Amb vistes a 2025, els enquestats són més optimistes i un 41,6% creu que la inversió en innovació creixerà el pròxim any, amb un 20,8% situant aquest increment per sobre del 10%.

Per més informació sobre l’enquesta del Baròmetre de l’Energia 2024, podeu posar-vos en contacte amb el clúster a comunicacio@clusterenergia.cat o trucant al telèfon 633777126.