El consorci del projecte SUSTAIN Eurocluster ha celebrat aquest matí un webinar sobre l’aplicació pràctica del concepte de valor compartit en la política de desenvolupament de clústers. En la sessió telemàtica hi ha participat el responsable de l’equip d’Estratègia de Valor Compartit d'ACCIÓ, Pau Virtudes, qui ha presentat l’estratègia de valor compartit que impulsa ACCIÓ en el marc del desenvolupament de la política de clústers. “Si volem generar impacte econòmic, hem de generar impacte sostenible, i això està al centre de la nostra estratègia”, ha afirmat Virtudes. Aquest espai també ha servit per presentar algunes iniciatives de PIMEs catalanes en valor compartit de la mà d’Akna Márquez, cap de Construcció Sostenible a OMPLIM.

La sessió, conduïda pel responsable d’Innovació del CEEC, Francesco Valezano, ha començat amb una introducció al projecte SUSTAIN Eurocluster que està centrat en la construcció sostenible i en el desenvolupament de mecanismes que permetin les empreses incorporar els últims avenços tecnològics en l’àmbit de l’edificació sostenible i eficient. “L’objectiu és fer aflorar la innovació en el si de les PIMEs de manera que puguin millorar la seva competitivitat”, ha afirmat Valezano.

Tot seguit, la sessió ha continuat amb la presentació sobre el concepte de Valor Compartit per part de Pau Virtudes, responsable de l’equip d’Estratègia de Valor Compartit d'ACCIÓ. Virtudes ha fet referència als reptes mediambientals i socials, com ara la crisi climàtica o la reducció d’emissions, els quals que es troben formen part dels fonaments del concepte. “Si volem generar impacte econòmic, hem de generar impacte sostenible, i això està al centre de la nostra estratègia”, ha comentat. Virtudes també ha parlat de com aquest concepte s’ha traduït en canvis positius per a un gran nombre d’empreses del clúster a través del programa de transformació que duu a terme ACCIÓ.

D’altra banda, la sessió també ha comptat amb un espai per presentar les iniciatives en valor compartit de pimes catalanes, en què hi ha participat la cap de Construcció Sostenible d’OMPLIM, Akna Márquez. “La construcció sostenible ha d’estar a l’abast de tothom”, ha comentat Márquez durant la seva intervenció, un fet que ha qualificat de “repte” tenint en compte els preus actuals de les matèries primeres en l’àmbit de la construcció. La responsable d’OMPLIM ha fet èmfasi en la clara aposta de l’entitat per un model col·laboratiu al sector de la construcció basat en “l’eficiència i la qualitat”. Márquez s’ha referit a un projecte en marxa a Montacada i Reixach, on prioritzen la participació de proveïdors de proximitat i la inclusió d’agents locals.

Per finalitzar la sessió, el responsable d’Innovació del CEEC, Francesco Valezano, ha recordat alguns dels pròxims passos del projecte SUSTAIN, que ara se centren en la posada en marxa de la segona open call i en paral·lel l’organització de nous webinars i jornades de difusió sobre aspectes innovació tecnològica en l’àmbit de l’edificiació i la construcció sostenible.