Aquest dijous dia 24 de febrer la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona ha acollit la celebració del tercer esmorzar blau del Barcelona Clúster Nàutic. En aquesta sessió, moderada de nou per la periodista Cristina Herranz, s'han exposat tres exemples de propostes de bones pràctiques per fomentar la descarbonització dels ports i les marines nàutiques. S'ha reflexionat sobre l’ús de matèries i mitjans alternatius a la combustió de fòssils com la generació d’energia a través de plaques fotovoltaiques o l’ús del gas.
La sessió ha comptat amb la participació de tres socis del Clúster de la Energia Eficient de Catalunya (CEEC): Km0.Energy i Primagas.
La sessió ha començat amb una benvinguda d’Eugeni Figa, vicepresident d’ACPET, soci del Barcelona Clúster Nàutic, i de Francesc RIbera, mànager del CEEC. Eugeni Figa ha apuntat que ens cal avançar en el repte de la sostenibilitat perquè la societat no vegi la nàutica com un sector que només contamina. Al mateix temps, Francesc Ribera ha definit el CEE com “una organització que agrupa una cadena de valor al voltant de la transició energètica, on la descarbonització és l’objectiu”.
Per part dels ponents, Santi Martínez, CEO de Km0Energy ha explicat la importància de monitoritzar el consum d’energia i aplicar energies renovables com les plaques fotovoltaiques, estructures de fàcil ús i instal·lació en els ports.
Júlia Martínez, de l’empresa Primagas, ha posat sobre la taula l’exemple del Port de Cádiz on han instal·lat una estació de gas per la recàrrega d’energia. També ha destacat el creixent ús del biopropà com a font d’energia alternativa i complementària a altres energies renovables.
Finalment Jordi Martínez, de l’empresa Wibeee, ha ensenyat les diferents opcions que plantegen des de la seva empresa per monitoritzar el consum d’energia. Ha reflexionat al voltant de la importància de controlar el consum d’energia de les embarcacions segons el seu ús i com això ens pot ajudar a fer un consum responsable i eficient a alta mar i als ports.
Després d’un debat enriquidor amb el públic assistent, el Barcelona Clúster Nàutic ha entomat el repte de treballar per un model de port pilot eficient i sostenible que serveixi com a exemple a replicar arreu del país.