La gestió energètica eficient es consolida com a sector amb un elevat potencial innovador en el nostre país i així s’ha demostrat a l‘Innovation Day Energia 2020, jornada co-organitzada pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC),  la Comunitat RIS3CAT d’energia i la XRE4S (Xarxa de recerca en  energia de Catalunya).

En aquest esdeveniment, en el qual han participat un centenar de representants de diverses organitzacions de múltiples sectors d’activitat – administració, multinacionals, PIMES i start-ups- ha destacat la demanda creixent per millorar la gestió energètica eficient en els sectors productius, en l’edificació, en les utilities i en el sector agroalimentari.

Durant la jornada, més d’una desena d’organitzacions han presentat els seus reptes en matèria de gestió energètica eficient davant els participants a l’esdeveniment. Pel que fa els reptes presentats, tant ATL Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, Aigües de Barcelona i el Consell Català de l’Esport han coincidit en l’alt consum energètic que comporta la gestió de l’aigua i la necessitat de millorar els procediments per disminuir l’impacte medi ambiental.

La digitalització també ha estat protagonista de la sessió. En aquest sentit l’Hospital  Universitari Germans Trias i Pujol (Can Trias), a causa de la seva tipologia d’edifici -d’alta consum ja que està en funcionament les 24 hores dels 365 dies de l’any- ha assenyalat la importància de digitalitzar l’energia i disposar de dades de consum necessàries per a fer un ús més eficient d’aquesta per aconseguir l’objectiu de descarbonització. En aquesta línia, Comsa ha emfatitzat la necessitat de flexibilitzar la xarxa i facilitar la gestió energètica en els edificis.

En la mateixa jornada, les organitzacions participants han mostrat la voluntat d’establir col·laboracions amb partners tecnològics per tal d’abordar la necessària descarbonització de la seva activitat.

Un altre aspecte que s’ha esmentat en la jornada ha estat la importància de la normativa sectorial i la necessària seguretat jurídica per a definir nous models de negoci i avançar en solucions que millorin la gestió energètica de les organitzacions. Des l’Institut  Català del Sòl han exposat que “la normativa sectorial comporta un sobredimensionat de les xarxes que encareix els projectes”. Naturgy ha puntualitzat que “la creixent exigència per part dels poders públics en l’ús d’energies renovables i electricitat genera una situació d’incertesa i que cal dotar el sistema de major flexibilitat en aquest aspecte per arribar a tothom”. La multinacional ha posat en el centre del model el paper de l’agregador de demanda i l’ha definit com un aspecte que cobrarà rellevància a curt/mitjà termini.  

Des de Simon s’ha destacat la importància de posar en el centre al consumidor i de promoure eines per tal de facilitar-li la gestió del l’energia.

Finalment, des de INNOVACC (Associació Catalana d’Innovació del Sector Càrnic) han destacat que estem en un país on el sector carni és molt potent i que el sector presenta reptes ambientals en el vector energètic com és ara el de la gestió dels residus de les depuradores i dels escorxadors que podrien tenir un aprofitament energètic , a partir de l’aprofitament del biogàs.


 En la segona part de la jornada, que ha transcorregut en 4 taules paral·leles (edificació, utilities, sector agroalimentari i equipaments públics), els diversos centres de recerca, tecnològics i start-ups participants han presentat les seves solucions a cadascun dels reptes presentats, amb la intenció de promoure projectes conjunts de caire innovador.

La jornada ha finalitzat amb un matchmaking entre els diversos participants en el que s’han dut a terme més d’una vintena de reunions  que han permès posar en contacte de forma específica els demandants de solucions amb els ofertants de solucions.

Aquesta jornada tindrà continuïtat en el futur amb diverses activitats que tant el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) com la Comunitat RIS3CAT d’energia i la  XRE4S (Xarxa de recerca en energia de Catalunya) duran a terme per a promoure la innovació en el sector de l’energia eficient a Catalunya