Enguany Factorenergia celebra el seu 25è aniversari i ho fa en ple procés d’expansió a l’Amèrica Llatina i l’Europa de l’Est. En una entrevista concedida al CEEC, el seu CEO, Emili Rousaud, repassa els inicis de la comercialitzadora, fent referència als entrebancs que va haver de superar,i analitza la seva evolució fins al moment actual. També parla de l’actualitat del sector, de l’estat del desplegament de renovables a Catalunya i d’alguns dels reptes que s’han d’entomar dins del sector.
25 anys de Factorenergia. Esperàveu arribar tan lluny?
Quan posem en marxa el projecte ho fem amb molta il·lusió i amb l'esperança d'arribar a tenir un projecte seriós i consolidat, però en aquella època, quan tenia 33 anys, imaginar que després de 25 anys estaríem celebrant l'aniversari de la companyia... Teníem la il·lusió que tingués un gran recorregut, però que arribes a ser tan gran, no ho esperàvem pas.
Vau haver de superar uns quants entrebancs a l’inici.
Quan es fa la llei de liberalització del sector elèctric és una llei que es va pensar perquè les mateixes elèctriques de l’oligopoli demanessin les llicències. També van deixar la porta oberta a què empreses d’altres països arribessin aquí, poguessin obtenir llicència i comercialitzar. Hi havia tres requeriments principals: el legal, tenir una societat correctament constituïda, l’econòmic, i el tècnic, que passava per demostrar que tenies experiència prèvia.
I vosaltres no en teníeu gaire en aquells moments, d’experiència...
Bé demostrar que tenies experiència prèvia en un sector que gairebé no existia era gairebé surrealista. I aquí vam ser hàbils perquè a través d'una persona de confiança vam entrar en contacte amb l’Ajuntament de Montoliu de Lleida. Aquest ajuntament té una distribuïdora elèctrica i vaig preparar un contracte pel qual ens passaven a donar suport tècnic. I quan vam demanar la llicència, vaig dur tota la paperassa, havíem constituït una societat limitada, i d'acord amb aquell contracte vam poder complir el requisit de l’experiència prèvia del sector. Un cop obtinguda la llicència, vam ser pioners, i vam tenir molta repercussió a mitjans. Tant El Periódico com La Vanguardia ens van dedicar una plana sencera. El Periódico per exemple va titular “Extraños en el paraíso de las eléctricas”.
25 anys després ja esteu del tot consolidats i en ple procés d’expansió a altres països.
La internacionalització arriba en un moment en què podem posar en valor tota la nostra experiència i el nostre know-how en altres mercats. Busquem sobretot mercats que estiguin iniciant la seva liberalització i això ho hem detectat a l’Amèrica Llatina, a països com ara a Mèxic, Colòmbia, Xile... i l’altre gran mercat serien els països d’Europa de l’Est dins la Unió Europea per la pròpia de transposició de les directives europees. Aquí tenim la barrera de l’idioma, però és un problema que per exemple a Bulgària estem resolent satisfactòriament i a més aprenent a com fer-ho, la qual cosa ens va bé quan assumim altres reptes a nous mercats.
I recentment ha transcendit que teniu intenció de sortir a borsa.
Al final la borsa és una solució interessant per una empresa com nosaltres que està en un procés d’expansió perquè et permet captar recursos que són capital propi i no has d’endeutar-te. És un plantejament molt interessant, però de moment l’hem deixat. Vam fer tot el procés l’any 2021 per sortir, va arribar l’estiu i vam decidir ajornar-lo. Ens vam trobar tot aquest context geopolític que va incrementar moltíssim el preu de les matèries primeres, especialment el gas, es va disparar el preu de la llum, i vam posposar-ho, i ara ho tenim en un calaix. Ens agradaria en un futur però no tenim una pressió temporal per fer-ho, i buscarem el moment adequat per tornar-ho a posar en marxa.
En hem passat de la figura de l’abonat a la del prosumidor. Què ha suposat aquest canvi de paradigma per al sector i en concret per a les comercialitzadores?
Per nosaltres ha estat un canvi radical. Actualment tenim uns 15.000 prosumers, que són clients nostres, i des de Factorenergia, als clients que tenen interès a fer una instal·lació d’autoconsum a casa, els hi proporcionem projectes clau en mà, tot i que no som una instal·ladora. No ho fem per això si no perquè creiem que essent Espanya l’Estat de la Unió Europea que té més hores de radicació solar, no volem que aquesta gran oportunitat quedi emmascarada per altres circumstancies.
Ara, però, ens trobem en un moment de caiguda de la inversió.
Sí, ara el mercat s’ha refredat bastant, però no som conscients en absolut que un cop has fet aquesta inversió el preu de l’energia és zero. Hi ha qui diu que s’ha refredat perquè ens hores solars l’energia és més barata... però això es fantàstic perquè es quan les persones fem gairebé tot. El problema seria si el nostre sistema de generació energètica funciones de matinada seria un drama. I tenir-lo en hores solars és una gran oportunitat. En aquests moments el mercat s’ha quedat aturat per la deflació dels preus de l’energia sobretot per l’impacte que va tenir la guerra d’Ucraïna, però hem tornat a uns preus que ja teníem abans i aleshores fèiem instal·lacions solars. Però ara aquest mantra s’està instal·lant i jo crec que és un mantra que s’ha de trencar. I també creiem que a mesura que els sistemes d’emmagatzematge, amb bateries, vagin augmentant capacitat i baixant els preus, quan l’esquema econòmic encaixi bé, ja no dependrem tant de produir ja que tindrem emmagatzematge.
Quin paper creus que reservarà la transició energètica a les comercialitzadores, en un moment d’increment de l’autoconsum i de més independència del consumidor respecte la figura de la comercialitzadora?
La nostra visió és que a l’Estat espanyol en pocs anys tindrà una energia molt abundant i molt econòmica. Quin serà el futur de les comercialitzadores quan el preu del teu producte va a la baixa? Hem de canviar el concepte, hem de passar de ser venedors d’energia a proveïdors de serveis. Ara estem molt implicats en l’àmbit de les comunitats energètiques, sobretot amb comunitats solars. Per exemple, hem desenvolupat amb l’empresa Blockchain Digital Energy un dispositiu que et diu en temps real la producció de la planta, quina quantitat d’energia estàs consumint, quin tipus d’energia consumeixes, i amb una capa d’IA que permet saber quins electrodomèstics estan funcionant, ajudant al consumidor a prendre mesures d’estalvi. És a dir, la nostra funció futura ha d’estar molt centrada en ajudar el consumidor a fer un ús responsable de l’energia i en aquests moments la nostra responsabilitat és proporcionar serveis molt orientats a millorar l’eficiència.
El paper de l’eficiència energètica és cabdal.
Més enllà del consumidor domèstic, nosaltres tenim un mercat que són les pimes i on fa anys que promovem l’eficiència energètica des de molts punts de vista. Hi ha una unió molt clara entre el que és l’eficiència i les energies netes quan parlem de transició energètica. El primer que hem de fer és ser molt eficients i després l’energia ha de provenir de fonts renovables. I aquí es cap a on va Factorenergia, d’empresa subministradora a prestadora de serveis.
Heu començat a treballar amb Blockchain a comunitats solars. Quin és el factor diferencial d’aquesta tecnologia en la gestió de l’energia?
Per mi té tres aspectes fonamentals. El primer és que et permet disposar de dades en temps real que no venen del teu comptador. Passes a tenir dades d’un dispositiu que t’està fent la mesura amb la mateixa precisió. A més, com a consumidor, tinc un sistema que em permet veure quina energia estic consumint individualment o en el si d’una comunitat energètica. El segon element és que incorporar la IA aporta gestió eficient dels recursos de forma automatitzada. Intentem ser eficients minimitzant el consum, però també que aquest consum es faci en les hores en què l’energia a la xarxa és més econòmica. Per tant, unim les dues coses. Aquest sistema, per exemple, permetria l’agregació de demanda i la gestió unificada de demanda. I el tercer element és que la dada no es pot modificar, està encriptada, per tant, ningú pot manipular la dada de consum o el que està generant la instal·lació compartida. Un fet que genera molta confiança.
Obrint el focus, quin creus que ha estat el canvi més significatiu que ha portat la digitalització al sector energètic en els darrers anys.
La digitalització té dos vessants molt importants. En primer lloc, és un element que porta molta sostenibilitat i, després, és una font immensa d’eficiència. Nosaltres creiem que la IA es troba en un moment molt inicial, però la digitalització ens aporta molt. Per exemple, a causa de la transposició d’una directiva europea, ara les empreses estarem obligades a compensar l’empremta de carboni. I crec que la digitalització és un camí per poder millorar, quan ja has fet la part física òbvia.
Quins projectes d’innovació de Factorenergia destacaries en aquests moments?
Estem treballant molt en fer servir la IA per poder ajudar als clients a prendre decisions que els ajudin a estalviar energia. La Intel·ligència artificial permet gestionar un munt de dades en temps real (lectura de comptadors, tenir accés a plans de producció, etc.) i això ens ha de permetre donar un millor servei i fidelitzar el client.
Quina es la visió de Factorenergia a llarg termini al sector energètic, especialment amb l’avenç cap a les energies renovables?
Veig un sector en què tindrem una energia abundant i barata, però m’està preocupant molt que amb aquesta oportunitat es parli d’instal·lar molts centres de processament de dades (CPD) i tenir grans consumidors aquí, ja que això crec que generarà pocs llocs de treball... Aquest tipus d’inversions no generaran un negoci local perquè aquests CPD estan servint a les grans empreses tecnològiques i aquestes facturen des dels seus països i aquí no queda res... Em preocupa molt que aquesta la nostra capacitat d’una producció d’energia renovable, una energia abundant i barata, no es faci servir per a la reindustrialitzacio del país i generar llocs de treball i riquesa.
Segons l’Observatori de Renovables de Catalunya (OBERCat), Catalunya segueix depenent de la nuclear i augmentant les importacions de l’electricitat de l’exterior. Què creus que cal fer per accelerar la transició energètica?
A Catalunya tenim un problema electrotècnic molt gran. A Espanya poden tancar ja les centrals nuclears i no passaria res, tenint en compte el desenvolupament de renovables que s’ha fet. Però a Catalunya no ens ho podem permetre. No s’ha fet un desplegament de renovables. Fer projectes a Catalunya té una complexitat immensa, estem instal·lats en la cultura del no. L’empresa que va fer el desenvolupament de renovables a l’Aragó va venir amb una proposta a Catalunya per connectar-nos però el Parlament va dir que no. Però no pots dir no i no fer res i això és el que em preocupa. A mi no em semblava malament aquesta possibilitat: que l’energia renovable vingui de l’Aragó. Allà no tenen tanta demanda i aquí sí, i tindríem una energia raonablement econòmica. Però el Parlament va decidir no fer renovables.
Quins problemes us trobeu en el dia a dia per impulsar els vostres projectes?
Nosaltres estem promovent instal·lacions de renovables aquí a Catalunya i ens trobem una dificultat immensa per aconseguir els permisos i tirar-ho endavant. Hi ha plataformes, com ara la Unió de Pagesos, que es neguen a fer cap actuació al territori, fins i tot en el cas d’instal·lacions petites i sembla que ara tothom pensi en fer parcs eòlics offshore al Golf de Roses... que està bé, però el cost d’inversió és més alt, l’energia no serà barata...
El nou Govern haurà de prendre decisions importants...
Crec que Catalunya ha de tenir molt clar el model que vol i espero que el nou govern ho enfoqui d’aquesta manera. Hem de tenir clar si volem un model d’autosuficiència energètica i per això caldrà treure profit de tot el recurs renovable que tenim. Si seguim dient que volem renovables però després és gairebé impossible desenvolupar projectes aquí... Factorenergia té més projectes aprovats afora que a Catalunya, aquí ens costa moltíssim, i això passa fins i tot amb projectes per sota dels 5 MW.
Què creus que s’està fent malament en el diàleg amb el territori?
Et posaré un exemple molt concret, nosaltres hem fet una instal·lació de plaques en comunitat de veïns, 280 cases unifamiliars, i hi havia un grup de veïns minoritari que s’hi oposava. No volien perquè deien que la casa no quedaria bé amb les plaques. Però el pitjor és que un dels veïns va negar el canvi climàtic. La majoria dels veïns sí que ho vol fer. Vol tenir una energia renovable, propera al territori. Però hi ha una sèrie d’agents que són molt dinàmics -potser finançats per algú- que estan posant traves i em preocupa que ens frenin tot això gent que potser té uns interessos molt particulars. Per la seva banda, l’administració, si algú es queixa prefereix que el projecte no tiri endavant... En aquest cas ho vam resoldre tramitant els ajuts i va arribar un moment que o signaven o perdien aquests ajuts.
Quins són els reptes més importants que teniu per endavant?
El gran repte per part de les comercialitzadores és seguir impulsant la transició energètica desmuntant els mantres que s’estan instal·lant, de què ja no surt a compte posar-se plaques a casa, perquè no és cert. Evidentment hi ha interessos que fan que aquesta mantres progressin, recordo fa uns anys que es deia que l’energia renovable era molt cara i això ja no és així. En aquells moments necessitaves subsidis i ara pràcticament res... i aquests mantres no es generen de forma espontània sinó perquè algú ha volgut. Cal seguir amb aquest camí de la transició energètica, no podem despistar-nos, i sobretot nosaltres que tenim els recursos renovables a casa. I per últim des del punt de vista de Factorenergia l’objectiu és seguir el nostre camí de creixement i el nostre repte d’internacionalització que ens està permetent anar altres mercats i posar el coneixement i experiència que hem desenvolupat.