Robots aeris dotats de capacitats cognitives per processar informació i planificar tasques gràcies a la intel·ligència artificial. Aquests són els robots aeris desenvolupats al projecte europeu Aerial Core que la filial de distribució d'Endesa, e-distribución, ha provat en la supervisió de les seves línies elèctriques.
L'objectiu: aconseguir un aliat robòtic que millori les tasques d'inspecció des de l'aire de grans infraestructures, com ara la xarxa elèctrica, que pugui fer tasques de manteniment per si mateix i ajudar els treballadors humans per millorar la seguretat de les seves actuacions. "En definitiva, ser un més de la quadrilla, però amb superpoders", afirma Jacob Rodríguez, responsable de Projectes Finançats dins d'e-distribución, que destaca altres dels seus avantatges: reduir les emissions de CO2 i els costos, ja que és una alternativa a les revisions amb helicòpter.
El projecte, finançat amb 8,6 milions d'euros per la UE dins del programa H2020, es va llançar a finals del 2019 i presenta ara els seus resultats. Hi han participat 15 socis europeus líders al seu sector entre empreses, centres tecnològics i universitats coordinats per la Universitat de Sevilla de la mà del professor Aníbal Ollero, director Científic del Centre Avançat de Tecnologies Aeroespacials, CATEC. Les infraestructures d'e-distribución, que gestiona 317.000 quilòmetres de línies aèries a Espanya, s'han fet servir per provar la viabilitat d'aquests nous aliats per al treball sobre el terreny.
Aerial Core ha suposat fer un pas més en la robòtica aèria amb el desenvolupament de drones automatitzats amb funcionalitats fins ara no explorades. El projecte ha fet realitat el primer robot aeri que integra capacitats cognitives a la percepció de l'entorn i al treball en equip amb múltiples robots aeris. S'ha utilitzat la intel·ligència artificial i les tècniques d'aprenentatge automàtic per al seu entrenament i s'han integrat una sèrie de dispositius i funcionalitats per millorar-ne i ampliar-ne el rendiment.
“L'objectiu ara és utilitzar aquests nous aliats aeris a les zones autoritzades pel regulador per fer volar aquests aparells sense necessitat de mantenir contacte visual, principalment a zones remotes, allunyades dels nuclis urbans. Sens dubte, ens poden ajudar a treballar de forma més eficient i segura. Amb Aerial Core s'ha obert un nou capítol a la robòtica que suposarà grans millores en el treball sobre el terreny”, conclou Jacob Rodríguez.