El tancament de les nuclears en els pròxims anys i el lent desplegament de les renovables posen en risc el futur subministrament elèctric. Davant d’aquesta situació, la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya ha publicat recentment un informe amb deu mesures per implementar al sistema elèctric català que han de permetre assegurar la seguretat de subministrament, la sostenibilitat i l'autonomia energètica de Catalunya. L'informe, amb títol ‘Reflexions sobre el sector elèctric’, adverteix que Catalunya s'enfronta a una “reducció significativa de la seva capacitat de generació elèctrica”, i per aquest motiu, entre altres mesures, proposa allargar el calendari de tancament de les nuclears, desplegar "urgentment" les renovables o impulsar l’electrificació de la demanda.

El decàleg posa com a prioritat "modificar i allargar" el calendari del tancament de les nuclears davant del retard en el desenvolupament de les energies renovables i els sistemes complementaris d'emmagatzematge a Catalunya respecte als plans inicials, ja que d'una altra manera, segons el president de la Comissió d'Energia, Lluís Pinós, "no es podrà garantir la seguretat de subministrament." "Per complir amb els plans de reducció de les emissions de CO₂ caldrà allargar la vida de les centrals nuclears fins que les energies substitutòries estiguin disponibles", ha afirmat.

Pel que fa al lent desplegament de les energies renovables al territori, Pinós ha explicat que "amb el ritme actual sembla difícil complir amb l'objectiu enenergies renovables" marcat per la PROENCAT. Tal com explica Pinós, lapotència instal·lada enguany a Catalunya hauria de multiplicar-se per 20 per assolirl'objectiu del 2030. Una acceleració que, per al president de la Comissió de l'EIC, passa perquè l'administració intervingui, especialment "en el procés administratiu d'obtenció depermisos i l'acceptació social, que ésclau per a la implantació al territori."

Impulsar les instal·lacions de potència ferma i el desplegament de sistemes d’emmagatzematge és un altre dels punts principals que recull l'informe. Per a Pinós, "la intermitènciade les energies renovables requereix que els parcs eòlics i fotovoltaics escomplementin amb instal·lacions que proporcionin la potència ferma que aquestesno poden aportar." Per aquest motiu, proposa fomentar instal·lacions d'emmagatzematge,com ara bateries i sistemes de bombeig.

Tot seguit, pots consultar el decàleg de mesures complet:

  1. Modificar i allargar el calendari de tancament de les nuclears més enllà de 2035 i fins que els nous components no emissors que les hagin de substituir estiguin disponibles.
  2. Assegurar la continuïtat, la qualitat i seguretat i la viabilitat econòmica i mediambiental del subministrament en qualsevol situació.
  3. Desplegar urgentment les renovables: multiplicar per 20 la capacitat instal·lada d’energies renovables en cinc anys.
  4. Impulsar les instal·lacions de potència ferma i el desplegament de sistemes d’emmagatzematge.
  5. Planificar de manera realista a escala de Catalunya i segons els estàndards de la UE.
  6. Impulsar l’electrificació de la demanda, especialment en el sector del transport.
  7. Ampliar la capacitat d’interconnexions amb sistemes adjacents fins al 10% de la potència instal·lada.
  8. Establir un sistema regulador que doni garanties als inversors sense afectar la competitivitat.
  9. Definir un nou sistema de retribució per a les xarxes de distribució que asseguri les inversions necessàries.
  10. Desenvolupar actuacions regulades per al correcte funcionament del nou model de xarxa de distribució per afavorir les noves figures (DSO, agregador de la demanda, etc.).