A finals de juliol comencen arribar els fons europeus que van destinats principalment a descarbonització de l'economia i la digitalització. De fet, les principals inversions van destinades a reduir les emissions de CO2 dels edificis i del transport. Aquestes inversions suposaran nous llocs de treball qualificat en matèries d'eficiència energètica entre d'altres.

Si estàs pensant a seguir estudiant, ampliar el teu coneixement o especialitzar-te en un dels sectors amb més futur et convidem a conèixer el Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica de l’Institut de Formació Contínua IL3 - Universitat de Barcelona. Albert Ginestà, Key Account Manager de DigiProces, i director del Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica explica en què consisteix la formació que dirigeix en la següent entrevista:

Quins són els objectius  del Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica?
El Màster s'orienta d'una manera clara i des de la primera sessió a l'obtenció de resultats i a l'aplicació dels coneixements adquirits, aprofundint en la generació energètica, el consum de l'energia, els mecanismes de mesura i monitoratge, i els principals sectors econòmics com són la indústria, l'edificació (principalment la rehabilitació energètica), el transport, els serveis municipals i els mercats energètics, entre d'altres, tot això tenint en compte el moment d'emergència climàtica que ja estem vivint a dia d'avui i que s'inclou de forma horitzontal en tots els mòduls. El programa del Màster incorpora una visió holística dels conceptes de sostenibilitat i energia, preparant l'alumne per enfrontar-se i desenvolupar la seva carrera professional en qualsevol àmbit del sector, ja sigui des de l'empresa privada o l'administració pública.

Quin és el valor afegit  d'aquest màster respecte a la resta de formacions existents en el mercat?
Clarament la seva diversitat de matèries respecte a altres ofertes del mercat. Aquest màster és el fruit de les aportacions d'experts i expertes en els àmbits més importants de l'energia, el seu bon ús i les seves aplicacions. Per tant la visió global que aporta dona a l'alumne una visió de tot el cicle de vida de l'energia en una indústria o edifici.

Com afavoreix el màster a la incorporació dels alumnes al mercat de treball?

El Màster en Eficiència Energètica i Sostenibilitat prepara per assumir funcions relacionades amb l’estalvi, l’eficiència energètica i la sostenibilitat en organitzacions de tota índole i condició. Aquestes funcions es desenvolupen en diferents àrees de l’organització (ja sigui en departaments específics d’optimització energètica, o bé en departaments d’operacions, qualitat, medi ambient, enginyeria, etc.). El màster proporciona totes les eines necessàries per convertir-se en:

  • Director i/o responsable energètic de l’organització
  • Director i/o responsable d’eficiència energètica
  • Gestor energètic de l’organització
  • Director de sostenibilitat i medi ambient
  • Auditor energètic
  • Responsable de compres d’energia i relació amb les utilities
  • Consultor energètic
  • Gestor d’empreses de serveis energètics (ESE o ESCO)

Realitzant tasques com:

  • Aplicació de l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions industrials
  • Processos de certificació energètica d’edificis
  • Processos de certificació energètica d’instal·lacions industrials
  • Comercialització d’equips d’eficiència energètica
  • Promoció de programes d’eficiència energètica
  • Assessorament en polítiques energètiques i mediambientals
  • Consultoria energètica i aplicació de mesures d’estalvi i eficiència
  • Disseny de models de sistemes de gestió d’eficiència energètica
  • Gestió de projectes d’eficiència energètica en una empresa o treballant simultàniament en diverses
  • Emprenedoria en el sector de l’energia aportant solucions o serveis d’eficiència energètica en empreses
  • Anàlisis per a la determinació de viabilitat econòmica de projectes energètics
  • Auditoria o consultoria energètica per aplicar mesures d’eficiència energètica i seguir el protocol IPMVP
  • Consultoria de gestió mediambiental.


Per què és important aquesta formació per a treballar en el sector de l'energia / sostenibilitat?
La sostenibilitat, l'energia i l'emergència climàtica s'han convertit en aspectes cada cop més importants a l'hora d'analitzar la viabilitat de projectes, els costos associats i les oportunitats existents en una instal·lació o organització, ja sigui de caràcter industrial, del sector terciari o del món municipal.

El cost energètic relacionat amb l'activitat de les organitzacions és cada vegada més rellevant. En aquest sentit, hi ha una creixent necessitat de professionals que estudiïn, realitzin auditories, dissenyin i implementin estratègies de caràcter sostenible, d'estalvi i eficiència energètica en aquestes organitzacions i instal·lacions. Segons diferents estudis i informes, el sector de l'energia i la sostenibilitat és un àmbit estratègic en què les oportunitats professionals es multiplicaran en els propers anys. Aquestes oportunitats tindran lloc a Espanya, Amèrica Llatina i la resta del món. Les necessitats, en aquest sector, són globals.

Així mateix, en un context d'incertesa pel que fa al subministrament d'energia, una volubilitat dels preus i una important dependència energètica exterior, cal actuar per millorar l'eficiència dels usos d'energia, tenint en compte les millors tècniques disponibles. Igualment, una regulació cada vegada més estricta en aquest camp (p. ex. la Directiva Europea d'Eficiència Energètica 2012/27/UE) i el RD 56/2016 de transposició d'aquesta obliga les empreses i institucions a realitzar auditories energètiques i implementar sistemes de gestió energètica.

Què opines sobre la  situació actual del sector amb relació als fons Next Generation UE / fons de recuperació estatal i el boom de les  energies renovables que hi ha actualment?
Que tot s'està alineant de forma natural o el que es diu típicament, cau pel seu propi pes. La situació de deute energètic que tenim amb la terra és insostenible, cada any triguem menys en estar-ho i el planeta ja fa temps que ens està avisant, ara per ara que hi posem solució encara està a les nostres mans. No és suficient en trobar/utilitzar energies netes/verdes això és només la meitat l'altra part consisteix en quin ús en fem, com racionalitzem el seu ús, que sigui neta no vol dir que sigui infinita. Els Fons Next Generation han de posar la inversió per posar la llavor del canvi de com obtenim i com utilitzem l'energia.

Especialment la segona part, com utilitzem l'energia és l'eix en el qual gira tot el programa del màster.

Com creus que això  repercutirà en formacions com el Màster en Eficiència Energètica 4.0 i  Emergència Climàtica?
La repercussió és clara, adaptant-nos. Cada cop més hi ha disciplines que utilitzen d'altres per formar-se o dit d'una altra manera anem cap a solucions que necessiten més d'una disciplina per poder funcionar o ser útils i el mercat laboral demana professionals formats. El màster s'ha d'adaptar per assolir en cada programa la informació més actualitzada i això només és factible tenint en el seu pla docent professionals del sector.