A finals de juliol comencen arribar els fons europeus que van destinats principalment a descarbonització de l'economia i la digitalització. De fet, les principals inversions van destinades a reduir les emissions de CO2 dels edificis i del transport. Aquestes inversions suposaran nous llocs de treball qualificat en matèries d'eficiència energètica entre d'altres. 

Si estàs pensant a seguir estudiant, ampliar el teu coneixement o especialitzar-te en un dels sectors amb més futur et convidem a conèixer el Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica de l’Institut de Formació Contínua IL3 - Universitat de Barcelona. Roger Marcos, Country Manager de DEXMA Spain i director del Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica explica en què consisteix la formació que dirigeix en la següent entrevista:


Quins són els objectius del Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica?

Sota el meu punt de vista, un dels principals objectius del Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica és dotar als i les alumnes de totes les eines i els coneixements necessaris per desenvolupar d’una manera professional, responsable i més enllà del que s’espera d’ells, les seves funcions, ja siguin com a Gestor Energètic d’una indústria, un edifici o de qualsevol instal·lació, o conjunt d’instal·lacions, que tingui associada un important consum energètic. Aquest objectiu l’assolim a partir de l’experiència del professorat i de l’activitat professional desenvolupada durant molts anys per tots ells i elles.

Quin és el valor afegit d'aquest màster respecte a la resta de formacions existents en el mercat? 

El valor afegit que aporta aquest Màster respecte les altres formacions existents al mercat és el caire pràctic, pragmàtic i orientat a la professionalització que se li dona des del primer moment. En aquest sentit el fet que gairebé la totalitat dels professors i professores siguin professionals en actiu en l’àmbit de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, aporta uns intangibles als i les alumnes que difícilment es podrien aconseguir d’una altra forma. L’objectiu ha estat sempre que les i els alumnes poguessin desenvolupar la seva tasca en l’àmbit energètic d’una forma satisfactòria just quan sortien de la formació. Tot i ser conscients que mai s’és un complet expert de res, amb els coneixements i experiències compartides durant el Màster, creiem que el bagatge dels i les alumnes és suficient per poder encarar la majoria de projectes que es poden trobar en la seva nova trajectòria professional.

Com afavoreix el màster a la incorporació dels alumnes al mercat de treball?

Com ja avançava en la pregunta anterior, el caràcter professionalitzador del Màster (per exemple, el projecte final de Màster es desenvolupa íntegrament en una instal·lació real), fa que els alumnes surtin preparats per a qualsevol repte professional. Potser no sabran respondre totes les preguntes que se’ls plantejaran, però tindran les eines suficients per a buscar les solucions a les dificultats que de segur es trobaran.

Per què és important aquesta formació per a treballar en el sector de l'energia / sostenibilitat?

Pensem que es tracta d’una formació global, holística, que permet als alumnes conèixer tant les tendències del sector, com les tecnologies i metodologies més punteres en l’àmbit de l’eficiència energètica i la sostenibilitat. A més, el fet de poder conèixer de primera mà experiències i professionals del sector, els obre les portes a unes col·laboracions i coneixements que difícilment podrien assolir d’una altra manera.

Què opines sobre la situació actual del sector en relació als fons next generation UE / fons de recuperació estatal i el boom de les energies renovables que hi ha actualment?

Els fons Next Gen / UE són una molt bona oportunitat per seguir avançant en el camí cap a una major sostenibilitat, ja sigui energètica, ambiental o econòmica. El fet que una bona part d’aquests fons estiguin destinats al sector Green Tech, és per felicitar-nos. De fet no podia ser d’una altra manera. El canvi climàtic és una realitat, el tenim aquí, i és entre tots que hem d’intentar que l’impacte d’aquest sigui el mínim possible. Per altra banda, no és sostenible, des d’un punt de vista econòmic, de balança comercial i de seguretat energètica, tenir una dependència com l’actual respecte a l’origen de l’energia i combustibles que utilitzem al nostre país. 

Una òptima gestió de l’energia, així com una generació el màxim d’eficient i renovable possible, farà que aconseguim aquests objectius. El primer pas, i això ho expliquem sempre al Màster, és intentar reduir la demanda a partir d’una correcta gestió energètica. Un cop sapiguem quanta energia necessitem per poder desenvolupar la nostra activitat, llavors hem de demanar que aquesta energia sigui el més respectuosa possible amb el medi ambient. En aquest sentit el nou boom que estem visquent, sobretot relacionat amb l’energia fotovoltaica, hauria de ser l’impuls definitiu per tal d’aconseguir que la generació d’energia neta i distribuida fos una realitat a tot Catalunya. Tema apart es mereix l’eòlica, tecnologia que no toquem al Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica per quedar fora de l’àmbit d’actuació de l’activitat dels nostres alumnes (a l’IL3-UB ja hi ha un Màster en Energies Renovables).

Com creus que això repercutirà en formacions com el Màster en Eficiència Energètica 4.0 i Emergència Climàtica?

Estem convençuts que el fet que una bona part dels fons Next Gen estiguin destinats a l’àmbit Green Tech farà que moltes persones es puguin sentir atretes per aquest sector. En aquest sentit, aquest Màster és la porta d’entrada perfecte per aquest nou àmbit professional. Cursant el Màster no només descobriran un món nou i apassionant, sinó que també podran dedicar-se professionalment en un sector amb present i futur i amb un impacte absolutament positiu per a la societat. Som molt optimistes en quant a l’arribada d’aquests Fons i la seva repercussió al Màster.