En aquesta entrevista, el director de Mercats, Operacions i Regulació de Magnus Commodities, Alejandro de Roca, dona la seva visió sobre el rol que està jugant la consultora en la transició cap a un sector energètic més sostenible i les estratègies per afrontar els reptes actuals del mercat. De Roca analitza les particularitats del context energètic a Espanya i Europa, abordant temes com la volatilitat de preus, la innovació en solucions energètiques i l’impacte de les polítiques reguladores.
Quina és la vostra visió en el context energètic actual?
La nostra visió es basa en liderar la transformació cap a un sector energètic més sostenible i accessible, anticipant-nos i satisfent les necessitats dels nostres clients a mesura que evolucionen. La nostra missió és ser un soci estratègic, oferint solucions innovadores en un mercat energètic cada cop més dinàmic, amb un enfocament integral que abasta des de la compra d’energia fins a solucions avançades en energies renovables i gestió activa de la demanda.
Què us diferencia d’altres consultores energètiques al mercat espanyol?
Ens diferenciem pel nostre enfocament independent i consultiu, que situa el client al centre de la nostra estratègia. Magnus Commodities ha desenvolupat una gamma de serveis que s’anticipen a les necessitats dels nostres clients, com la gestió de PPAs, emmagatzematge energètic, hidrogen i certificacions de Garanties d'Origen. A més, portem més d’una dècada adaptant-nos i ampliant la nostra presència en diferents mercats geogràfics, fet que ens permet oferir una perspectiva única i enriquidora.
Quins són els principals desafiaments que afronten els vostres clients en termes de preus i subministrament d'energia?
La volatilitat dels preus i la incertesa reguladora són dos desafiaments constants per als nostres clients. A més, la transició cap a les energies renovables planteja dificultats addicionals i ofereix noves opcions/alternatives per a les empreses. Opcions molt lligades a la maduresa tecnològica i reguladora que garanteixin un subministrament estable i rendible. A Magnus Commodities, treballem estretament amb els nostres clients per mitigar aquests riscos mitjançant estratègies de compra i les possibles alternatives que pugui oferir el mercat, com ara l'emmagatzematge o la gestió activa de la demanda.
Quins factors consideres més rellevants en la volatilitat dels preus energètics actuals?
Els preus energètics estan influenciats per factors macroeconòmics globals, la inestabilitat geopolítica i les variacions en el subministrament de fonts renovables. Són variables no predictibles, però sí mesurables, i això ens permet avaluar riscos en les decisions del dia a dia. La transició cap a un model energètic més sostenible també ha comportat reptes relacionats amb la dependència de recursos renovables intermitents, fet que incrementa la volatilitat al mercat. Tot això requereix una reestructuració del mercat elèctric que permeti reduir o contenir els actuals nivells de volatilitat i incertesa.
Com estan impactant les polítiques energètiques europees, com el Green Deal, en l'estratègia de Magnus Commodities?
El Green Deal impulsa Magnus Commodities a reforçar el seu enfocament en energies renovables i sostenibilitat, alineant els nostres serveis amb els objectius de descarbonització de la UE. Ens estem centrant a cobrir les necessitats energètiques dels nostres clients en la compra d’energia en concordança amb solucions que promoguin la transició cap a una economia neutra en carboni, com el desenvolupament de PPAs i projectes d’hidrogen verd, així com en l’optimització de recursos d’emmagatzematge i gestió de la demanda.
Quin paper jugueu en la transició energètica cap a energies renovables a Espanya?
Som un aliat clau per a empreses que busquen adoptar energies renovables a les seves operacions. A través dels nostres serveis, donem suport a les organitzacions en la compra directa d'energia verda, la implementació de PPAs i la certificació mitjançant Garanties d’Origen. També facilitem la integració de tecnologies d’emmagatzematge i la gestió de la demanda, components crítics per assegurar l’estabilitat en aquesta transició.
Podríeu fer referència a alguns dels projectes més rellevants que teniu entre mans actualment?
Estem tancant acords de PPAs en aquests moments a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya i França. Tenim diverses iniciatives d’Hidrogen Verd i solucions avançades d’Emmagatzematge Energètic, tant "Behind the Meter" com "In Front of the Meter". A més, col·laborem en projectes de gestió activa de la demanda; vam ser una de les poques empreses adjudicatàries per al 2024, amb un total de 5 MW. També hem negociat un contracte GPA de Biometà per a un dels majors consumidors de gas italians.
De quina manera esteu aprofitant tecnologies com la intel·ligència artificial o el big data per optimitzar la compra i la gestió d'energia?
La intel·ligència artificial i el big data són essencials en les nostres solucions d'anàlisi predictiu per anticipar preus i gestionar el risc en el servei de Compra Directa. Utilitzem aquestes tecnologies per optimitzar la compra d'energia, millorar la precisió en la previsió de la demanda i adaptar les estratègies de consum dels nostres clients en temps real. Magnus Commodities registra milers de dades diàriament a la seva plataforma M·Tech des de fa més de 10 anys, i les eines d'IA són claus per desenvolupar noves solucions.
Com doneu suport als vostres clients en la digitalització dels seus processos energètics?
Oferim solucions digitals a través de la nostra plataforma M·Tech, que permeten als nostres clients monitoritzar i gestionar els seus portafolis (mercats, consums, factures, pressupostos, contractes, informes, etc.) facilitant així la presa de decisions informades.
Què en penses de les polítiques reguladores actuals a Espanya i a Catalunya? Estan ajudant o dificultant el camí cap a un sector energètic més sostenible?
Les polítiques actuals estan promovent la transició cap a les renovables, però també hi ha desafiaments reguladors que creen incertesa als mercats. El principal problema sempre ha estat la lentitud en la implementació de les mesures. El mercat sempre s’anticipa a les necessitats. A Magnus Commodities, valorem els esforços per descarbonitzar, però creiem que és fonamental establir un marc estable i previsible que permeti a les empreses planificar i invertir amb confiança en projectes sostenibles a llarg termini.
Quines reformes reguladores consideres que serien més beneficioses per impulsar el sector energètic al país?
L’eliminació de barreres per al desenvolupament de PPAs i projectes d’autoconsum, així com el foment d'incentius per a l’emmagatzematge energètic, serien passos crucials. Caldria revisar el finançament dels costos d’ajust del sistema i proporcionar al mercat eines per donar visibilitat a llarg termini. També creiem que una regulació que faciliti el desplegament de xarxes intel·ligents i la gestió activa de la demanda ajudarà a assegurar l’estabilitat i l’eficiència del sistema energètic.
Quins són els majors reptes i oportunitats que afronta Magnus Commodities al mercat espanyol?
Un dels reptes principals és l’adaptació a un mercat en ràpida transformació, mentre que la creixent demanda de solucions sostenibles ofereix grans oportunitats. Magnus Commodities té el desafiament de continuar innovant en serveis com els PPAs, emmagatzematge i solucions com els GPAs per liderar aquesta transformació i atendre les necessitats canviants dels nostres clients.
Com us esteu adaptant a la creixent demanda de solucions sostenibles per part de les empreses i els consumidors?
Ens hem anticipat a aquesta demanda mitjançant el desenvolupament de serveis que inclouen la compra d’energia verda, la gestió de PPAs i el suport en projectes d’emmagatzematge, producció d’hidrogen, contractes GPA, i participació en subhastes SRAD (Gestió activa de la demanda). A més, promovem la digitalització i l’ús de dades perquè els nostres clients puguin millorar la seva eficiència i reduir el seu impacte ambiental alimentant altres sistemes amb les dades de M·Tech.
Com veus el futur de Magnus Commodities en els propers cinc a deu anys?
En el futur, Magnus Commodities continuarà expandint-se geogràficament i en la seva oferta de serveis, alineant-se amb les tendències de sostenibilitat i innovació dels nostres clients. Preveiem un creixement en projectes relacionats amb l’emmagatzematge i la gestió de la demanda, consolidant-nos com una consultora clau en el mercat europeu de compra d’energia.