Fa pocs dies, l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) actualitzava la informació relativa a la gestió del fons dels ajuts Next Generation i confirmava que s’han esgotat les línies de programes referents a les energies renovables per a autoconsum i les tèrmiques renovables.

Aquests ajuts es van publicar el gener del 2022 i analitzant  les dades que es poden consultar a la web de l’Observatori d’Autoconsum de Catalunya que publica el propi ICAEN, es pot concloure que han estat un gran estímul per a la implantació d’aquestes instal·lacions.

Aquests ajuts no són l’únic element d’impuls del sector, ja que s’hi han sumat els incentius a càrrec dels ens locals com són les bonificacions de l’IBI municipal, les deduccions de la renda per inversions energètiques i així com altres ajuts de rehabilitació energètica. També cal tenir en compte que la situació del preus elevats del mercat energètic (2021-2022) també ha afavorit la demanda de les instal·lacions renovables.

Pel que fa als ajuts de l’ICAEN, tot i que la resolució dels expedients no s’ha realitzat de manera suficientment àgil, no s’ha complert el calendari previst i la previsió dels pagaments dels ajuts també va amb retard, cal dir que les sol·licituds se segueixen tramitant fins i tot a data d’avui amb els fons esgotats.

Cal recordar que com a país tenim un repte importantíssim per fer front al canvi climàtic i uns objectius de transició energètica que no ens podem permetre incomplir: l’assoliment del 50% de l’energia elèctrica provinent de fons renovables per a  l’any 2030, i el 100% pel 2050.

Si revisem les dades publicades per l’ICAEN, estaríem al voltant del 22% d’assoliment de l’objectiu pel 2030 i queden 7 anys. El  sector s’haurà impulsat suficientment per no necessitar més estímuls d’ajuts? Recordem que quan es van publicar aquests ajuts (el Gener del 2022) aquests van anar acompanyats d’altres estímuls com són les bonificacions de l’IBI i també d’una situació de preus energètics elevats. A data d’avui, aquests preus del mercat energètic ja fa mesos que tenen una dinàmica a la baixa i per altra banda,  alguns municipis s’estan replantejant reduir les bonificacions de l’IBI.

A més a més, si continuem amb l’anàlisi de les dades, veurem que de les 60.208 instal·lacions solars d’autoconsum (dades de desembre 2022) tant sols l’1% correspon a instal·lacions solars col·lectives. I la realitat és que el 80% de la població catalana viu en pisos. Què estem fent malament amb les col·lectives? El problema principal és la falta de garantia que aquesta energia generada per les col·lectives arribi finalment als seus beneficiaris.

Pel que fa a aquet darrer punt, en la tramitació de les col·lectives, sembla que el problema de la distribuïdora radica en la gestió de la gran quantitat de dades per fer els balanços horaris de generació neta i repartiment corresponent. Davant d’aquesta afirmació, cal preguntar-se si de veritat no tenim capacitat tècnica per poder-ho resoldre. Si aquest és el coll d’ampolla caldrà solucionar-ho i demanar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors espanyola una millor regulació al respecte i una homogeneïtzació dels programaris específics perquè en faciliti les comunicacions. Aquesta resposta ha d’arribar de forma efectiva i ràpid perquè és un fre al desplegament de les col·lectives.

Tampoc no ens podem oblidar que per arribar a aquests objectius de transició energètica no només ens hem de focalitzar en el desplegament de les energies renovables, sinó que ho hem de fer paral·lelament amb l’eficiència energètica. Pel que fa a les renovables tèrmiques en ús residencial, el  programa 6 dels ajuts de l’ICAEN també s’ha esgotat. Uns ajuts que han estat un gran estímul per al sector, tot i que no ha estat de forma equitativa entre les diferents tecnologies.

En la línia d’inversions d’eficiència energètica en l’àmbit residencial -i aquí entren les instal·lacions tèrmiques renovables-, encara es pot optar als ajuts que gestiona el Departament d’Habitatge de Fons Europeu (Programa 3 i 4), tramitar les deduccions de la renda per a inversions energètiques de la renda i, també, en alguns casos, optar als ajuts PREE5000 que estan ja a les seves acaballes. Convindria que els professionals coneguessin totes aquestes fonts d’ajuts per seguir impulsant el sector de les tèrmiques renovables.

En resum, esperem que la Generalitat faci efectives les eines necessàries per a resoldre més àgilment els expedients que ja estan en curs. Convé també que trobi més recursos econòmics per a seguir impulsant la transició energètica, redireccionant part dels ajuts cap al foment de projectes de caire col·lectiu tant sigui privats com públics. I per últim, però possiblement el més important, convé que la Generalitat doni el suport necessari per al desplegament d’aquests instal·lacions col·lectives, que en faci el seguiment i penalitzi els incompliments de les distribuïdores en les tramitacions. Pot ser així, podrem assolir els objectius de transició energètica a què ens hem compromès com a país.