El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC)ha celebrat l’Assemblea General, que aquest any, donades les circumstàncies del moment, ha tingut lloc de manera telemàtica. La vuitantena de socis que hi han assistit han analitzat els resultats econòmics i d’activitat corresponents a l’exercici 2020 i han aprovat el pressupost per a l’exercici 2021.

Tanmateix, s’ha renovat la presidència d’Esther Izquierdo (ARCbcn). La nova Junta Directiva que liderarà el CEEC els pròxims dos anys estarà formada, també, per Joaquim Daura (Schneider Electric) com a vicepresident, Héctor Noguera (BAXI) com a secretari, i Albert Mitjà (PGI Engineering) que renova el càrrec de tresorer. Pel que fa als vocals, seran Manel Torrent (Institut Català de l'Energia), Cristina Castells (Ajuntament de Barcelona), Albert Cot (COMSA Corporación), Jordi Autonell (CIRCUTOR), Encarna Baras (Eurecat), Xavier Farriols (Factor Energia), Carles Xavier Albà (ISTEM), Manel Sanmartí (Institut de Recerca en Energia de Catalunya), Àngel Fernàndez (Kromschroeder) i Alejandro Valdovinos (SIMON).

Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, ha estat l’encarregada de donar la benvinguda .Durant el seu discurs, ha fet esment sobre com la crisi sanitària provocada per la pandèmia durant aquest any, ha impactat en l’economia del país i en tots els seus sectors. En aquest sentit, també ha explicat de quina manera el Clúster s’ha hagut d’adaptar ales noves maneres de relacionar-se amb els seus socis, “des del CEEC s’organitzaven moltes jornades, activitats i esdeveniments presencials amb l’objectiu de fomentar el networking entre les empreses, en els darrers mesos, ens hem hagut de reinventar i passar a un model exclusivament telemàtic. Creiem que aquest model, però, ha vingut per a quedar-se”.

En la ponència inaugural, Energy Efficiency Policy Context: The Renovation Wave and the energy efficiency dimension of the EU Recovery, que ha realitzat Carlos Sánchez-Rivero, Team Leader Energy Efficiency Finance, DG ENER, a la Comissió Europea (CE), s’ha posat sobre la taula que la prioritat de la CE a dia d’avui és la transició energètica per aconseguir que Europa sigui neutra en emissions l’any 2050. “Incrementar i fomentar l’eficiència energètica és fonamental per aconseguir ser neutres en emissions. Aquest és un sector molt important en les necessitats de finançament, i en aquest context, la CE va presentar el passat 14 d’octubre l’estratègia de renovacions en la qual queda va constància les prioritats que tenen respecte a l’eficiència energètica”, ha explicat.

Concretament, aquest ítem se centra, principalment, en la renovació d’edificis energèticament, també en la indústria i en els seus processos productius i de suport ales pimes, en la integració del sistema energètic, en les smart grids, en com integrar els diferents sistemes observant la cadena sencera d’energia i també en el foment de l’hidrogen.

“Des de la Comissió Europea tenim molt clar que l’energia eficient juga un paper clau en la transició cap a l’energia neta i, a més a més, aporta múltiples beneficis, el primer és l’estalvi”. A més a més, a això se li suma la capacitat per generar treballs i estimular l’economia, sobretot en l’àmbit local. “En el sector dels edificis eficients, l’objectiu actual que tenim és duplicar la ràtio de renovacions per al 2030 en 35 milions d’unitats, que poden ser cases o edificis, tot i que som conscients que és una iniciativa molt ambiciosa que necessita assistència tècnica i també fons econòmics”.

Albert Mitjà, tresorer del CEEC, ha presentat la previsió de tancament dels comptes corresponents a l’exercici 2020, i ha presentat els pressupostos de 2021 que posteriorment l’assemblea ha aprovat per unanimitat.

Per la seva banda, Xavier Farriols, vicepresident del CEEC, ha fet un repàs de les activitats del 2020 on ha ressaltat la innovació col·laborativa i l’accés a tots els projectes que el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya té. “Aquest darrer punt va ser un dels principals temes que vam presentar a l’últim pla estratègic i que tenim molt clar fins a on volem arribar”. Farriols ha destacat molt positivament la nova ubicació del CEEC, l’Espai Clúster: “Tenir contacte amb diferents clústers és un polvorí d’idees que ens fa avançar i participar cada vegada en més projectes”.

En la seva intervenció, Francesc Ribera, gerent del CEEC, ha posat en valor els nous esdeveniments que s’han posat en marxa durant els darrers mesos, com els Cafès CEEC o el Virtual Disruptour CEEC, així com la participació a taules rodones de debat públic com són la taula sobre l’hidrogen de l’ICAEN, l’Obsevatori de l’Economia Circular i la taula sobre l’Economia Blava. Per últim, ha presentat el pla d’activitats per al 2021, any en què es pretén fomentar molt més el networking, la innovació, la internacionalització, la relació institucional i la formació