- Miquel Puig: “La fotovoltaica i l’eòlica són tecnologies competitives i per tant, previsiblement no seran projectes preferents per rebre ajuts del Next Generation EU”
- Les subvencions no tenen per objectiu sortir de la crisi econòmica actual, sinó de reindustrialitzar Europa
- “Segurament faltaran projectes i sobraran diners dels fons” ha advertit l’expert
A l’espera de l’arribada dels fons europeus i les directrius de com es gestionaran, en Miquel Puig ha avançat les principals línies sobre les quals treballa el Consell d’experts del Govern català.
Puig, durant el Cafè CEEC organitzat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), ha destacat que per beneficiar-se del Next Generation EU serà imprescindible que els projectes presentats tinguin caràcter transformador per a l’economia. “Segurament faltaran projectes i sobraran diners dels fons, perquè projectes realment transformadors per a l'economia, ben liderats i que estiguin acabats l’agost de 2026 serà difícil trobar-ne” ha advertit l’expert.
Segons el coordinador del Comitè Assessor de Catalunya-Next Generation EU, aquests ajuts no tenen per objectiu sortir de la crisi econòmica actual, sinó invertir per “reformar”. Una de les principals metes és la reindustrializació de la Unió Europea, per poder competir amb la Xina i Estats Units. Per aconseguir aquesta fita, els països membres de la Unió hauran de presentar un pla de reconstrucció abans del 30 d’abril i a mitjans d’any Brussel·les notificarà si l’aprova o no. Un cop admès, en aquest cas Espanya, rebrà els 73 mil milions d’euros fraccionats en tres anualitats, és a dir, de 2021 a 2023.
La meitat dels ajuts seran gestionats pel Govern central i l’altre meitat per les Comunitats Autònomes i els municipis. D’aquesta manera, Madrid es vol assegurar que es gastin ja que sempre repeteix la mateixa errada: no esgotar les subvencions.
A grans trets tot sembla indicar que hi haurà tres tipus de projectes detalla Puig: el primer, destinat a l’administració per a desenvolupar, per exemple, l’Eix Mediterrani; en segon lloc, el PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica), que es focalitzarà en segments com l’automoció, en concret l’electrificació de SEAT o la fabrica de bateries de Martorell entre d’altres; i finalment els diners que s’atorgaran a través de convocatòries competitives pels òrgans corresponents, en el sector energètic seria Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia d'Espanya (IDAE) a nivell nacional i en l’àmbit català l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Això significaria l’ampliació d’ajuts.
Pel que fa a l’impacte dels fons sobre el sector energètic, Puig ha indicat que previsiblement els Fons destinats a la Transició energètica superaran el topall del 37% inicialment previst.
També ha destacat que l’efecte incentivador de noves tecnologies i de transformació de l’economia provocarà que aquests fons no vagin destinats, de forma prioritària a projectes relacionats amb tecnologies madures com la eòlica i la fotovoltaica, sinó que serveixin per al desenvolupament de tecnologies no suficient competitives com l’hidrogen verd o l’emmagatzematge d’energia.