La Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) ha presentat el seu anàlisi sectorial que recull els principals reptes estructurals del sector de la instal·lació i l’energia a Catalunya. En el marc de la trobada de l’entitat amb el President de la Generalitat, Salvador Illa, i al Conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, FEGICAT ha advertit sobre les “greus conseqüències” que pot suposar la manca d’operaris qualificats per fer efectiva la transició energètica i impulsar la construcció i rehabilitació d’habitatges.

L’informe elaborat per la Federació evidencia les barreres que frenen el desenvolupament de les energies renovables en el context del pla PROENCAT, així com la necessitat urgent d’abordar la manca de professionals. Segons les dades recollides, el sector necessita actualment incorporar uns 19.508 operaris qualificats, una xifra que es preveu que arribi als 107.875 acumulats el 2050 el desenvolupament de les instal·lacions necessàries per a la transició energètica i l'ampliació i rehabilitació del parc d'habitatges.

“Aquest dèficit posa en risc els objectius de creixement en energies renovables i eficiència energètica, ja que sense suficients professionals, serà impossible desplegar les infraestructures necessàries.”, ha afirmat el president de FEGiCAT, Eric Martí, qui ha assenyalat que per realitzar aquest càlcul, no s’ha tingut en compte les necessitats associades, per exemple, a l’actualització de la xarxa de transport i distribució o a l’afectació de la nova Directiva d’Eficiència Energètica en Edificis. “Estem parlant de xifres de mínims.”, ha reblat Martí.

El problema també es veu agreujat per la baixa quota de graduats en formació professional, que “no arriba a cobrir ni de bon tros les necessitats actuals”, tal com apunta Martí. Un fet al qual també s’hi sumen les dificultats per trobar personal qualificat, “ja que la competència per aquests perfils és molt elevada, afavorint una inflació sectorial”.

Reivindicació d’accions urgents per garantir el futur del  sector

Durant la reunió amb l’administració, FEGICAT ha expressat la seva preocupació davant la impossibilitat d’assolir els objectius previstos a Catalunya de descarbonització i sostenibilitat energètica sense un increment substancial del nombre de professionals formats. La manca d’operaris qualificats no només dificulta la implantació de noves tecnologies renovables, sinó que també impacta directament en la qualitat, seguretat i eficiència de les instal·lacions existents, afectant tant les empreses del sector com els consumidors.

Un dels reptes que posa sobre la taula l’entitat és “una transformació  profunda en diversos àmbits” de la formació profesional” que passa per “ampliar  l’oferta educativa dels centres, potenciar la FP Dual, apostar per la  col·laboració público-privada per poder fer ús d’aules existents amb tecnologia  actualitzada i millorar en la coordinació entre empreses i centres formatius”. 

Per tot plegat, la Federació proposa un conjunt de mesures concretes que inclouen:

  • L’impuls i la millora de la formació professional i ocupacional per adaptar-la a les necessitats reals del mercat.
  • La creació de mecanismes per facilitar la captació i retenció de talent en el sector.
  • Mecanismes per agilitzar la contractació i garantir una major connexió entre les necessitats reals del sector i l'oferta educativa.
  • L’establiment d’un marc estable de col·laboració entre l’Administració i el sector empresarial per coordinar polítiques de formació, ocupació i desenvolupament energètic.
  • Implementar mesures específiques per impulsar i agilitzar la generació renovable en tots els seus àmbits.

Aquest enfocament permetria garantir una resposta àgil i efectiva a les necessitats del sector, alhora que facilitaria la implementació de mesures adaptades a l'evolució del mercat i les demandes de la societat.