El clúster va participar un any més en la Fira IMPULSA de Figueres, una fira dedicada al canvi energètic que enguany va posar el focus en les energies renovables, l'eficiència energètica i la mobilitat sostenible. En aquesta edició, que va tenir lloc del 29 de febrer al 3 de març al Recinte Firal de Figueres, hi van participar representants d’una vintena d’organitzacions associades al clúster, entre els quals hi va haver destacats membres dels grups de treball de geotèrmia i certificats d’estalvi energètic (CAE).
La Fira IMPULSA, organitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’Institut Català de l’Energia, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, neix de la necessitat d'ordenar els conceptes de transició energètica i posar en coneixement del teixit productiu i del públic general totes les opcions que tenen disponibles per tal d'aconseguir els objectius de descarbonització fixats a nivell català i europeu. Per aquest motiu, durant els 4 dies que va durar la fira, els organitzadors van nodrir els diferents espais previstos de ponències i taules rodones amb experts de primer nivell en cadascun dels àmbits.
Entre els participants hi van haver representants de més d’una vintena d’organitzacions associades al clúster. És el cas d’Isabel Tejero, directora d’Energia de Bureau Veritas i coordinadora del Grup de treball de CAE, qui durant el primer dia va fer una ponència amb una introducció als certificats d’estalvi energètic, i va moderar la taula rodona d’energia i eficiència energètica. En aquesta última, també hi van participar Javier Serrano, del Departament de Negoci Elèctric de FACTORENERGIA, Albert Floresví, director d’Energia de GreenFlex, Lluís Morer, Cap d'Àrea d'eficiència energètica de l'Institut Català d’Energia, i Marcos Fuste, cap de Desenvolupament de Negoci d’ACCIONA.
La resta de conferències també van tenir protagonistes lligats a empreses del clúster, com ara la del director de l’Energètica, Daniel Pérez, qui va fer una presentació sobre l’empresa pública d’energia de Catalunya, o la del director general de FEGICAT, Raúl Rodríguez, sobre la defensa i els avenços del Gremi d’Instal·ladors a Catalunya.
Pel que fa a les ponències en l’àmbit de la descarbonització de la indústria i les comunitats energètiques, el clúster també va comptar amb una bona representació amb Jorge Andrey, advocat especialista en dret internacional i transició energètica de Schlaich Dauss, el Dr. Ignasi Herms, cap de l’Àrea de Recursos Geològics. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Xavi Bou, director adjunt del Grup Electra Caldense, i Xavier Massa de Km0 Energy.
El Grup de treball de Geotèrmia del CEEC, present a la zona d’exposició
El Grup de treball de Geotèrmia del clúster també ha comptat enguany amb un estand propi a la fira. L’espai titulat “La geotèrmia superficial, tecnologia i recursos a Catalunya”, que va comptar amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, va permetre a diferents entitats adherides al grup de treball donar a conèixer els beneficis d’aquesta font d’energia renovable. Quali Geotermia, Ecoforest, Tellus Ignis i ALB van ser les encarregades de divulgar les avantatges d’apostar per la geotèrmia, considerada la font d’energia renovable més eficient del mercat.