Grup Carles ha col·laborat amb un projecte pioner a Catalunya que consisteix en la creació d'un laboratori d'hidrogen i fotovoltaica al campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest és un ambiciós projecte, on s'estudiarà com millorar l'obtenció d'energia amb tecnologia molt desenvolupada i que oferirà una plataforma d'innovació i tecnologia per al sector empresarial i el món acadèmic.

A l’acte d’inauguració de les instal·lacions, el passat 10 de novembre, han intervingut el president de la Generalitat de Catalunya, Pere  Aragonès; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; el rector de la UPC, Daniel  Crespo, i el vicerector de Recerca, Jordi Llorca. També hi han participat la investigadora Maria Serra, directora del Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2); i els investigadors Attila Husar i Lluís Soler, sotsdirectors del mateix centre de recerca.

"La reindustralització del país ha d'anar de la mà d’un nou model energètic, i l’hidrogen té un paper fonamental. Inaugurem una infraestructura de referència, puntera, que contribuirà al desenvolupament de l’ecosistema de l’hidrogen verd a Catalunya", ha afirmat el president Pere Aragonès. "Apostem per la transferència del coneixement que es crea a les universitats i centres de recerca cap a l'economia productiva, per augmentar-ne la competitivitat", ha afegit.

El rector de la UPC, Daniel Crespo, ha explicat que "és una infraestructura única a l’Estat i de les poques actualment en funcionament a la Unió Europea, que fa que Catalunya guanyi centralitat en l’àmbit de l’hidrogen verd i la transició energètica". Per la seva banda, Gerard Gibert, responsable d’Instal·lacions Sector Terciari i Energia de Grup Carles i responsable d’aquest projecte, ha comentat que "estem orgullosos de ser part d’aquesta visió i estem compromesos a superar els reptes tècnics i tecnològics per contribuir a un futur més sostenible i net".

Grup Carles ha estat el responsable de redactar el projecte i dirigir l'obra d'aquest laboratori en mans dels seus professionals especialitzats en cada un dels àmbits que intervenen en el projecte. La Universitat Politècnica de Catalunya necessitava millorar les seves instal·lacions per poder dur a terme aquesta recerca per obtenir energia de forma renovable i aconseguir fer possible l'ús d'hidrogen de forma quotidiana.

L'hidrogen que es fa servir majoritàriament (en un 95%) és l'hidrogen blau, que s'assoleix a partir de gas natural i energia nuclear i el que la UPC vol desenvolupar és l'hidrogen verd, que es genera a partir d'energies renovables, ja que és 5 vegades més eficient que els combustibles fòssils i es pot emmagatzemar fàcilment.

La solució de Grup Carles per al projecte del laboratori d'hidrogen i fotovoltaica a la UPC és completament sostenible i basada en tecnologies verdes. En primer lloc, es disposa d'una pèrgola fotovoltaica situada a la coberta de l'edifici C del Campus, que alimenta uns electrolitzadors, uns equips capaços de separar les molècules d'aigua en l'aigua, l'oxigen i hidrogen. Aquest hidrogen verd, obtingut de forma totalment renovable, no emetrà emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'hidrogen verd aconseguit serà emmagatzemat en uns dipòsits connectats directament al pis inferior de l'edifici (els dipòsits se situen a la planta coberta), on estan desenvolupant un laboratori de recerca d'hidrogen de 340 m².