L'UTE Ibermática-*imesAPI s'ha imposat a altres tretze companyies del sector TIC per realitzae el projecte ‘Alacant es Mou’, per 1,4 milions d'euros, en un termini de 33 mesos. La iniciativa comprèn la instal·lació d'una xarxa de 156 cambres addicionals a les ja disponibles, així com la implantació d'un conjunt de solucions d'Intel·ligència Artificial, Machine Learning i Big Data amb la finalitat de recopilar informació en temps real sobre el trànsit en la trama urbana. Amb l'anàlisi i tractament de les dades es podrà ajustar la planificació i la capacitat de resposta de l'Administració en diferents àmbits.
Per exemple, aquest projecte serà molt important sobretot de cara a la regulació del trànsit o d'assistència pública enfront de situacions d'emergència, encara que també a l'hora de sistematitzar comportaments associats al consum i al treball, després de l'anàlisi dels recorreguts dels vehicles en cadascun dels dies de la setmana.
A més de l'obtenció de dades optimitzades d'estudis de trànsit i mobilitat, es facilitarà una millor planificació dels talls i les obres, i s'impulsaran polítiques que optimitzin l'ús del transport públic i potenciïn la seguretat en la circulació amb detecció automàtica d'incidents.
Les dades seran recopilades i anonimizados en format obert en una plataforma interoperable perquè puguin ser utilitzats en diversos sectors econòmics i acadèmics, aportant molts beneficis per al municipi: Disminució de la contaminació, reducció de temps en la circulació diària i embussos, optimització d'itineraris tant per a conductors en temps real com per a serveis municipals, principalment els d'emergències...
En definitiva, es tracta de millorar la qualitat de vida a Alacant, a través de la millora de la mobilitat i la sostenibilitat, amb una òptima planificació del trànsit i els desplaçaments, tant dels vehicles com per als vianants i de les bicicletes.
El projecte també preveu desenvolupar una plataforma informàtica que serà la base perquè en un futur es pugui anar afegint la gestió dels altres serveis municipals com podria ser l'enllumenat, el reg, el disseny de les rutes de recollida de les escombraries, etcètera.
Es tracta d'un desenvolupament tecnològic finançat en un 60% per Red.es i en un 40% per l'Ajuntament d'Alacant, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Principals funcions d'Ibermática
Ibermática serà la companyia encarregada d'aportar la solució d'analítica aplicada a l'entorn de mobilitat, desplegant la plataforma SmartCity Spider de IKUSI, que compleix amb la norma AENOR 178104:2017 de Plataformes de Gestió Holística de Ciutat. Així mateix, desenvoluparà el portal web i l'aplicació mòbil que manejaran els usuaris, i s'encarregarà de l'ampliació de l'equipament necessari per a la posada en marxa i funcionament de les solucions requerides en el plec, incloent els elements d'emmagatzematge, processament i comunicacions, tant maquinari com programari.
Daniel Iglesias, responsable de Smartcities en Ibermática, assegura que ‘Alacant Es Mou’ és un projecte “innovador i futurista que impactarà de manera clara en la millora de la qualitat de vida de tots els alacantins”. “Els sistemes d'Intel·ligència Artificial que es desplegaran a la ciutat permetran aprendre i comprendre els diferents patrons de comportament del trànsit, per a posteriorment planificar, predir i actuar sobre un escenari viu en la resolució eficient d'incidències de trànsit fins i tot abans que aquestes arribin a produir-se”, explica.
Al seu judici, aquest projecte permetrà millorar la qualitat de vida dels alacantins en tres aspectes fonamentals: “Temps, per reducció del temps emprat en els seus desplaçaments diaris (a l'escola, al centre de treball, al teatre); Diners, per l'estalvi directe de combustible; i Salut, per la reducció d'emissions de CO₂ i la millora evident de la qualitat d'aire”.
Segons Iglesias, ‘Alacant Es Mou’ s'alinea també amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de Nacions Unides «aportant el seu granet de sorra» als compromisos de la Unió Europea i de l'Estat Espanyol amb alguns dels 17 ODS. Així, ‘Alacant Es Mou’ estaria contribuint directament al ODS 3, que busca “garantir una vida saludable i promoure el benestar per a tots i totes en totes les edats”; a l'ODS9, que persegueix “desenvolupar infraestructures resilients, promoure la industrialització inclusiva i sostenible, i fomentar la innovació”; i a l'ODS11, que s'orienta a «aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles».
Finalment, i després de recordar que ‘Alacant Es Mou’ neix amb un focus clar cap a la gestió i optimització del trànsit de la ciutat, també subratlla que “els sistemes de Big Data, Business Intelligence i Analítica avançada que es desplegaran com a part de la Plataforma SmartCity permetran al mateix temps optimitzar altres serveis públics o verticals de gestió municipal com la Administracion Electrònica, Seguretat Ciutadana, Medi Ambient, Serveis Socials, Turisme, etcètera”.