El comportament volàtil del nou executiu dels Estats Units està generant un grau d'incertesa sense precedents. Tot i això, també ha generat una certesa: s'ha obert un nou capítol en les relacions transatlàntiques. L'aliança històrica entre els Estats Units i els països de la UE ja no és una realitat. Aquest nou context condiciona tota la resta.
Aquesta situació requereix unes respostes unitàries a nivell comunitari, per tal de garantir la nostra seguretat de cara a l'exterior i les nostres democràcies de cara a l'interior. També és urgent el desplegament de la Brúixola de Competitivitat impulsada per la Comissió Europea, per millorar la productivitat i garantir l'autonomia estratègica. En aquestes circumstàncies, la descarbonització guanya, si és possible, una importància encara més gran: per lluitar contra el canvi climàtic, per transitar cap a l'economia del futur i per reduir la nostra exposició a xocs externs.
A començaments de febrer, el Govern de Catalunya va aprovar el Pla Catalunya Lidera, en plena sintonia amb el full de ruta fixat per les institucions europees. El Pla consisteix en 200 mesures i unes inversions xifrades en 18.500 milions d’euros entre 2025-2030, orientades a guanyar dinamisme econòmic, compartir la prosperitat i aprofundir en el procés de descarbonització. Marca un camí de transformacions estructurals ambiciós, però també factible i ajustat a les circumstàncies actuals. Dur-lo a terme només serà possible des d'una col·laboració institucional a tots els nivells i comptant amb la implicació dels actors públics i privats.
El Pla assenyala el compromís inequívoc de la Generalitat amb la implantació de les renovables a Catalunya. L’energia ha de ser neta, segura, i al mateix temps esdevenir un factor de competitivitat per a les indústries. Amb aquest propòsit es contempla, entre altres mesures, una simplificació del marc administratiu, una acceleració dels projectes i un esforç inversor més gran. Sobretot, les administracions públiques han de contribuir decisivament a eliminar els obstacles que van dificultant la transició energètica. És una prioritat de país.
A més, en sintonia amb les recomanacions de l'Informe Draghi, el Pla Catalunya Lidera contempla una política industrial moderna, on es despleguin tots els instruments a l'abast del Govern per impulsar uns sectors prioritaris per a la nostra economia. Concretament, es destaca el sector de les energies renovables, però també el sector de les indústries intensives en energia, totes dues fonamentals per a una descarbonització profunda, però ordenada. Aquests sectors disposaran d'un accés prioritari a les línies de finançament i d’R+D+i de l'administració, la formació s’orientarà més cap a les seves necessitats, i podran comptar amb una atenció especial per part dels poders públics.
Per damunt de tot, ha de quedar molt clar el rumb. Davant d'un context internacional cada cop més advers, la Generalitat treballarà amb el conjunt de les institucions públiques per materialitzar al nostre territori les estratègies conjuntes europees. Per una qüestió tant de conviccions com de necessitat, això obliga a avançar tan de pressa com es pugui en el desplegament de les energies renovables. Defensar el model social i les democràcies europees passa en aquests moments per una descarbonització que garanteixi la productivitat de les nostres economies i la nostra autonomia estratègica.
David Lizoain
Director general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica de la Generalitat de Catalunya