• Investigadors d’aquest institut han desenvolupat eines de gestió que apliquen noves tecnologies de sensorització i que permetran ala companyia disposar d’una xarxa elèctrica controlable immesurable 
  • L’objectiu és augmentar l’eficiència de la xarxa elèctrica, millorar la qualitat del servei, detectar fallades ràpidament i oferir una resposta immediata
  • Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte NAenCAT, que pretén dotar de sistemes innovadors de sensorització, telecomandament i automatització distribuïda tota la xarxa elèctrica de Catalunya perfer-la més intel·ligent

Un consorci català que inclou l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i la companyia Electra Caldense ha desenvolupat una planta pilot per validar i demostrar una xarxa elèctrica intel·ligent. Investigadors de l’IREC han desenvolupat eines de gestió que integren noves tecnologies desensorització a la xarxa de distribució de Caldes de Montbui (Barcelona), que permetran a la companyia disposar d’una xarxa elèctrica controlable i mesurable. 

La planta pilot disposa d’eines de decisió automàtiques que permeten actuar-hi de manera intel·ligent. A més, possibilita augmentar l’eficiència de la xarxa, millorar la qualitat del servei, detectar fallades i problemes i oferir una resposta ràpida. Gràcies a un coneixement més gran de l’estat de la xarxa, fins i tot se'n pot reduir l’impacte i assegurar la continuïtat i qualitat del servei. 

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Enginyeria per al Desenvolupament Sostenible, que se celebra demà, el responsable del grup Power Systems de l’IREC, José Luis Domínguez-García, ha destacat que “una xarxa intel·ligent presenta avantatges nombrosos i transversals a la societat, atès que impacten en l’operador de la xarxa i el ciutadà”, perquè “aporta un volum d’informació i de dades molt més important per a la presa de decisions, permet millorar el procés i l’operació de la xarxa i, a més, ofereix transparència i coneixement a l’usuari de què passa, aportant-li control”. La creació de la xarxa intel·ligent a la planta d’Electra Caldense s’emmarca en el projecte NAenCAT, que pretén ser un referent de les noves Smart Grid i que vol dotar la xarxa elèctrica de Catalunya de sistemes innovadors de sensorització,telecomandament i automatització distribuïda.

El projecte ha sumat esforços d’empreses i entitats pioneres del sector, com aral’IREC, Electra Caldense, iGrid, ZIV i Ormazabal, per poder desenvolupar i provar aquestes tecnologies, que s’han instal·lat i validat a la xarxa amb la finalitat d’estudiar-ne l'impacte i benefici respecte dels sistemes actuals i poder-ne planificar així la instal·lació massiva a mitjà termini. L’objectiu final és convertir la xarxa elèctrica de Catalunya en una xarxa encara més intel·ligent. 

Per a Electra Caldense, aquest projecte suposa una “aposta per dotar la xarxa elèctrica de la companyia de noves capacitats que li permetin adaptar-se als requeriments dels nous temps” i “avançar cap a una xarxa de distribució del segle XXI”.

El responsable del Departament de Gestió de l’Energia d’Electra Caldense, Joan Vall-llovera, ha celebrat la feina conjunta “amb un consorci d’alt nivell tecnològic com el NAenCAT, perquè els socis han entès les nostres necessitats i s’han adaptat per obtenir el millor benefici del projecte”, ha afegit. 

El projecte l'ha cofinançat la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins el Programa Operatiu FEDER de Catalunya2014-2020 i el suport d’Acció.