70 mil famílies pateixen pobresa energètica, segons l’última enquesta realitzada per l’Ajuntament de Barcelona, assegura la Janet Sanz, tinenta d’alcaldia, d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, en la jornada virtual ‘Cafès CEEC’ organitzada pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Aquesta situació és conseqüència dels habitatges construïts entre els anys 60 i 80, quan no es contemplaven els criteris d’edificació eficient que avui recull el Codi Tècnic d’Edificació.
Per combatre aquesta situació, segons la Tinenta, és necessari i urgent rehabilitar els habitatges i els edificis de la Ciutat Comtal. La proposta de Sanz per dur a terme aquest canvi és, en primer lloc, analitzar l’estat dels edificis per tal de valorar el tipus de rehabilitació que necessita. En aquest sentit, per acabar amb la desigualtat i fer front a l’emergència climàtica, cal posar en el centre de l’agenda política el sector de l’edificació eficient, assenyala.
Des de l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha començat a treballar en la rehabilitació d’algun parc immobiliari, com és el cas del Bessos Sud-Est. Tot i la iniciativa del govern barceloní, reconeixen que ells sols no poden assolir l’objectiu que es proposen en rehabilitació i reducció dels gasos d’efecte hivernacle en un 30% respecte a 2017, any en el qual es van emetre dos milions de tones de CO2 només a la capital catalana. La Tinenta fa una crida tant a Generalitat i al Govern central, com al sector privat per iniciar una col·laboració conjunta que ajudi a aconseguir el canvi que necessita la metròpoli.
“Estem davant d’una triple crisi: ecològica, sanitària i econòmica. Són tres reptes que van de la mà i cal donar una solució a les tres, seguint la mateixa estratègia. És important no caure en el dilema antic “economia o ecologia”, ja que una no s’entén sense l’altra” assegura la Janet Sanz. També assenyala que el sector privat i públic han d’anar junts. El sector de l’edificació eficient suposa una oportunitat per crear llocs de treball de qualitat i millorar les condicions de vida dels veïns, alhora que es disminueix la contaminació. Una aposta amb múltiples impactes positius a curt, mig i llarg termini.
Un altre punt que ressalta la Tinenta és la necessitat d’una normativa que obligui a complir els criteris d’eficiència energètica en els edificis.
La última novetat en la qual l’Ajuntament treballa és l’agilització del procés per demanar les llicències necessàries que requereix un ciutadà per rehabilitar el seu habitatge, ja que fins ara era un procés burocràtic feixuc.