Amb 15 anys d’experiència al sector energètic, Energia Local ha evolucionat des d’un enfocament inicial en la cogeneració fins a convertir-se en un referent en serveis d’eficiència i sostenibilitat. En aquesta entrevista, el seu president, Joan Palau, ens parla de la trajectòria de l’empresa, els reptes de la transició energètica i la importància de la flexibilitat energètica en un context de canvi regulatori i tecnològic. A més, analitza el paper de Catalunya en la reindustrialització i la descarbonització, així com les oportunitats que ofereixen les energies renovables i la intel·ligència artificial per a la indústria.

Vau néixer fa 15 anys assessorant empreses de cogeneració. Com ha  evolucionat l’empresa fins avui?

En aquests 15 anys, l’empresa ha crescut incorporant nous serveis en l’àmbit de l’energia. Amb l’objectiu de consolidar i diversificar el seu creixement, per exemple, a principis de l’any 2024, Energia Local va incorporar el negoci de consultoria de sostenibilitat de Ingeniería Social, SAL.

En tot cas, la cogeneració segueix tenint un pes específic important  per l’entitat.

Sí, el model bàsic de negoci continua sent donar un assessorament especialitzat i de qualitat i el serveis vinculats a la cogeneració continuen sent molt importants per nosaltres, però ens hem diversificat en altres àmbits. En aquests moments, la nostra prioritat és consolidar la integració de la consultoria de sostenibilitat i desenvolupar el nostre servei de flexibilitat energètica.

També heu desenvolupat projectes destacats en l’àmbit industrial.

Sí, hem treballat amb clients industrials del sector alimentari per a analitzar la valorització de residus per la producció de biogàs que els hi permet reduir el seu consum de gas i, per tant, l’emissió de CO₂, contribuint a l’economia circular.

Quins serveis específics oferiu per ajudar les indústries a optimitzar  el seu consum energètic?

El suport per l’optimització de l’operació de les instal·lacions  de cogeneració, l’assessorament en els processos de compra d’energia i el seguiment i optimització dels costos. També oferim serveis de flexibilitat energètica, proposem mesures d’eficiència i donem suport a clients en la monetització de les seves accions de millora de l’eficiència energètica (CAE).

Una de les prioritats del nou Govern és la reindustrialització de  Catalunya. Quin pes hi han de tenir el sector energètic i en concret les  energies renovables? Pot ser un factor de competitivitat diferencial? 

Una de les claus per desenvolupar un teixit industrial és la disponibilitat d’energia a preus competitius amb la resta del món. Dit això, veig molt difícil que un factor de competitivitat de la indústria catalana puguin ser uns costos energètics inferiors als que hi ha a altres indrets del món. Haurem de buscar altres elements diferencials que ens permetin ser competitius, i molt especialment penso que la inversió en I+D és clau per aquest objectiu.

Creu que Catalunya pot esdevenir un hub de la indústria  descarbonitzada a escala europea? 

La descarbonització de la indústria catalana té dos drivers fonamentals: l’electrificació i la utilització d’hidrogen verd en alguns usos que seran difícils d’electrificar. Per l’electrificació, faran falta importants inversions tant a les indústries com a les infraestructures de subministrament. D’altra banda, caldrà un gran esforç tecnològic per a que l’hidrogen verd pugui tenir uns costos competitius.

En aquests anys tant Energia  Local com els vostres clients, heu hagut d’adaptar-vos a l’arribada de noves directives d’eficiència energètica i de petjada de carboni de la Unió Europea.

Aquestes directives han suposat una inversió inicial exigent per a les empreses industrials,  tant des del punt de vista regulatori com operatiu i estratègic. D’altra banda, han accelerat la digitalització, la inversió en renovables i la descarbonització en general, per així donar resposta a una societat que cada cop és més conscient de la necessitat de reduir les emissions d’efecte hivernacle i mitigar el canvi climàtic.

I el pròxim repte són els ESG.  Quin creu que serà el seu impacte al sector energètic?

La sostenibilitat és avui un avantatge competitiu, clau en la presa de decisions d'inversors i clients. Les empreses han de millorar la seva transparència, reduir emissions i generar un impacte social positiu per a mantenir-se rellevants en un mercat on la responsabilitat ambiental i social ja no és opcional, sinó un factor estratègic per al creixement i la diferenciació.

Actualment, ens trobem enmig d’una guerra comercial global. Com creu  que pot afectar el sector energètic europeu i català?

Caldrà veure primer quines mesures s’implementaran definitivament a l’administració americana, però podria comportar un canvi de proveïdors energètics. De totes maneres, una resposta de la UE podria ser impulsar la producció local, i revertir la desindustrialització europea.  

Quina creu que ha de ser l’estratègia de la Unió Europea, tenint en compte  la seva dependència del gas natural nord-americà?

En primer lloc, cal matisar la dependència del gas natural nord-americà, que els tres primers trimestres de l’any 2024 significava només el 16,5% de les importacions de gas natural de la Unió Europea. Dit això, crec que la Unió Europea ha de seguir apostant per les energies renovables (gas renovable, generació eòlica i solar, biomassa...), que permeten reduir tant la dependència exterior com les emissions d’efecte hivernacle. 

Catalunya és una de les comunitats més endarrerides en implementació de  renovables. Quins són els principals entrebancs per promoure nous projectes?

D’una banda, una regulació molt abundant i complexa. En segon lloc, una aplicació molt burocratitzada i inflexible d’aquesta regulació, sense tenir en compte les peculiaritats de cada projecte ni les condicions de cada cas. Per últim, una cultura del “no a tot” que ha estat moltes vegades promoguda i sobrevalorada per les diferents administracions i els mitjans de comunicació.

Quin creu que és el desllorigador per desburocratitzar els processos i  tenir més acceptació social del territori?

El primer que fa falta per desburocratitzar els processos és voluntat i lideratge polític. Sense això, és molt difícil que avancem. A partir d’aquí, només cal aplicar sentit comú. Pel que fa a l’acceptació per part del territori, cal analitzar fins a quin punt hi ha un problema general o simplement és que s’està donant una veu desproporcionada a determinats col·lectius que potser no representen al conjunt de la població.

A nivell tecnològic, quines innovacions o projectes destacats esteu  desenvolupant actualment?

La iniciativa més rellevant és l’acord amb Bamboo Energy, una start up de l’ IREC, per la implantació de la seva plataforma de flexibilitat energètica. La plataforma de Bamboo permet en temps real i de forma automatitzada actuar sobre els actius flexibles de forma que el client pugui traslladar demanda elèctrica de moments en què l’energia és cara a altres moments en què és més barata.

Quins projectes futurs esteu desenvolupant que ens pugueu avançar?

Creiem que la intel·ligència artificial i la tecnologia en general aporten unes eines que permeten millorar l’eficiència de les operacions de les empreses, tant a l’àmbit energètic com de la sostenibilitat. Continuarem implementant i desenvolupant l'estratègia que les empreses adaptin la tecnologia de la flexibilitat en les seves unitats productives. També començarem a implantar IA per poder fer més fàcil el control i seguiment de les múltiples variables que intervenen en els processos d’adequació a la normativa de sostenibilitat.

Quins són els principals reptes que té Energia Local en aquest 2025?

A l’àmbit de l’energia, el gran repte d’Energia Local és el creixement en els serveis centrats en la descarbonització: flexibilitat energètica, càlcul i reducció de la petjada de carboni i gestió dels Certificats d’Eficiència Energètica. En l’àmbit de la sostenibilitat corporativa el gran repte és ajudar els clients a donar resposta a les noves exigències que planteja la regulació i l'aplicació de tecnologies que facilitin el control i seguiment de les dades dels clients.

Com veu l'escenari energètic d'aquí a 5 anys?

És difícil preveure el futur, però sembla bastant clar que els esforços per descarbonitzar l’economia es mantindran o, inclús s’hauran d’intensificar, si es volen complir amb els objectius de mitigació del canvi climàtic. En aquest sentit,  Energia Local segur que tindrà un paper important en l’assessorament a les indústries catalanes per afrontar aquest procés de descarbonització sense que es vegi afectada la seva competitivitat.