• Per  impulsar l’ús d’energies renovables, Mercabarna ha proposat les instal·lacions  de plaques fotovoltaiques a totes les cobertes d’edificis de la seva propietat  i que tenen PIMES en el seu interior.
  • La  implementación de plaques fotovoltaiques a les cobertes mencionades, evitaria  emissions superiors a 6.000 tones de CO2 e /l’any.
  • “Necessitem el know-how  del sector privat per assolir els objectius climàtics de Mercabarna” a  emfatitzat Valls

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) seguint el cicle de CEEC Business Lunch ha celebrat una nova trobada el 15 de febrer a l’hotel H10 Cubik amb el Sr. Jordi Valls, director general de Mercabarna, com a ponent convidat.

L’esdeveniment ha començat amb una breu introducció dels reptes energètics als quals fa front l’organització: en primer lloc, les emissions dels vehicles. Mercabarna compte amb 110 Ha, el que suposa l’aglutinament de 600 empreses i la circulació de 14.000 vehicles al dia. Segons Valls “és necessària una transició en el model de consum dels vehicles que hi circulen”, aspecte que es percebut com una oportunitat. En aquesta línia, les accions que s’estan duent a terme es basen en el disseny d’una xarxa d’infraestructures de recàrrega i el desenvolupament de projectes d’Última Milla’ (en referència al darrer  tram d’un viatge que inclou dins el moviment mercaderies i persones des d’un centre de transport fins a una destinació final).

Pel que fa al repte del canvi de model energètic utilitzat en l’organització, es busca substituir els combustibles fòssils per energies de fonts renovables, posant especial èmfasi en la fotovoltaica. L’activitat de Mercabarna està dividida grosso modo en dos grups: Mercats Centrals de Fruites i Hortalisses i de Peix i Zona d’Activitats Complementàries. Ambdues necessiten un gran consum energètic que superen els 90 GWh/any, el que equival a 22.500 tones de CO2e (mix 2021 CNMC). Amb l’objectiu de reduir l’impacte mediambiental, s’ha llançat diferents iniciatives que han estat explicades pel directiu. Aquestes consisteixen en un projecte d’energia solar per autoconsum compartit i un altre de xarxa distribució fred industrial.

Per impulsar l’ús d’energies renovables, Mercabarna ha proposat les instal·lacions de plaques fotovoltaiques a totes les cobertes d’edificis de la seva propietat i que tenen PIMES en el seu interior.

Dades  Clau

El potencial fotovoltaic dels edificis propietat de Mercabarna (també definits com a públics) és de 6,6 Mwp (a data d’avui estan instal·lats 316 KWp). La producció dels mateixos gira al voltant de 9,3 GWh/any, el que suposaria una reducció de 2.325 tones de CO2e (mix 2021 CNMC).

La potència instal·lable en les cobertes de construccions privades ronda els 13 MWp (actualment s’han instal·lat 1,9 MWp). La producció es troba al voltant dels 16 GWh/any, el que equival a una disminució de 4.000 tones de CO2e (mix 2021 CNMC).

En definitiva, si s’implementen el nombre de les plaques solars mencionades, es podria arribar a cobrir aproximadament el 25% del consum total anual del recinte i evitar emissions superiors a 6.000 tones de CO2 e /l’any.

Col·laboració  publicoprivada

“Necessitem el know-how del sector privat per assolir els objectius climàtics de Mercabarna” a emfatitzat Valls. Des de la institució es proposa la creació d’una empresa inversora privada (SPV) de composició mixta: el 30% per part de l’Ajuntament de Barcelona, el 45% les empreses de serveis energètics (ESE), el 12,5 % de l’Associació Empreses Majoristes de Mercabarna (ASSOCOME) i el 12,5% de Mercabarna. La finalitat és permetre un vehicle d’inversió òptim per a promoure el projecte energètic a través de llogar les cobertes, impulsar la inversió conjunta, generar i distribuir/vendre l’energia i gestionar i mantenir les instal·lacions a través de la subcontractació.

Des de l’organització no es descarta un projecte encaminat a crear una Comunitat Energètica de Renovables entres les empreses del recinte.