El Country Manager de Zehnder Group Ibèrica per a Espanya i Portugal, Josep Castellà, reflexiona sobre l'eficiència energètica associada a la salut de les persones i els reptes que tenen al davant les administracions per incentivar aquest canvi.
L'eficiència energètica associada l'edificació està a l'agenda constructiva actual, però també es tenen en compte aspectes com la salut i el confort dels ciutadans? Realment es construeixen edificis saludables?
Un edifici sostenible té sentit si, a més de consumir poc, garanteix la salut i el confort de les persones que hi viuen. Alguns dels estàndards i segells més reconeguts sí que es preocupen per aquests aspectes, però en termes d'administració, codi tècnic o normativa de construcció sembla que l'objectiu sigui només el consum gairebé nul i no pas la salut. És important tenir un parc d'edificis que cada cop consumeixin menys, però en realitat no ens estem preocupant si aquests edificis són cada cop més saludables, si controlen la qualitat d'aire interior, per exemple. La normativa no està enfocada a la salut i al confort, i això és un problema; pensar només en l'eficiència no farà que les persones visquin millor.
Després de la situació viscuda per la pandèmia hi ha hagut un canvi de paradigma? Hi ha més consciència i més demanda d'espais interiors saludables?
Clarament ha canviat, durant la pandèmia ens hem adonat que volem espais habitables que siguin millors i més confortables. L'usuari, que és qui ha de demanar, comença a ser més conscient i es preocupa perquè la casa que s'està construint o rehabilitant li proporcioni més confort i sigui més saludable. Malauradament, ha hagut de venir una pandèmia perquè prestem més atenció a aquests aspectes. Ara ens queda esperar que, després de la situació viscuda, les administracions legislin per garantir que els habitatges siguin més saludables.
Quins sistemes es fan servir per millorar la qualitat de l'aire i així garantir un espai interior saludable?
Garantir qualitat d'aire és sinònim de ventilar, cosa que ens proporciona aire fresc i lliure de contaminants. En aquest sentit, cal parlar de dos tipus de contaminants: interiors i exteriors. Ventilar és bo per eliminar C02 i altres contaminants que hi pot haver a l'interior dels habitatges, però moltes vegades l'aire exterior que entra a casa també està contaminat, per exemple amb al·lèrgens, als quals som cada cop més sensibles i poden provocar malalties relacionades amb el sistema respiratori. Ventilar és essencial per mantenir una bona qualitat d'aire interior, però és important ventilar assegurant que filtrem l'aire exterior i no deixem entrar ni pol·lució ni contaminants. Els sistemes de ventilació de doble flux amb recuperació de calor controlen l'aire i el filtren, per la qual cosa eliminen qualsevol pol·lució exterior i interior. Aquests sistemes, a més, treballen amb la màxima eficiència energètica.
Està preparat el mercat per desenvolupar l'edificació conscient, saludable i eficient? És necessària la formació perquè el mercat pugui continuar evolucionant?
El mercat s'està preparant. Els que ens dediquem al sector de l'edificació saludable i confortable hem apreciat un canvi de paradigma, la gent cada cop n'és més conscient i el nombre d'habitatges passius o d'alta eficiència està creixent exponencialment. Avui dia es construeixen cinc vegades més cases saludables i eficients que fa dos anys; però si ho mirem des d'una perspectiva més àmplia, veiem que aquest tipus d'edificació no arriba al 10% total, que és un percentatge encara baix. Els professionals –arquitectes, instal·ladors, promotors i constructors– que estan apostant per aquest tipus d'edificació encara són una minoria. Hi ha una tendència clara cap a aquest tipus de construcció, però hi ha molt de camí per fer i seguim sent una minoria, la qual cosa significa que hem de seguir treballant.
Pel que fa a la formació, cal en molts àmbits. Zehnder va introduir fa deu anys a Espanya els primers sistemes de ventilació residencial saludable, confortable i eficient, des de llavors ens hem dedicat a la formació de professionals. Però no només cal la formació d'arquitectes i instal·ladors sinó també de les administracions, d'aquelles persones que han de legislar sobre això. La formació continua sent molt necessària, és el canal gràcies al qual arribem als professionals, tècnics, administracions i també a l'usuari final. Sense informació és molt difícil evolucionar.