El director general d’Energia, Josep Maria Serena, ha estat el protagonista d’una nova edició del CEEC Business Lunch que ha reunit més d’una seixantena de representants d’empreses i entitats del sector energètic a Catalunya i l’Estat. Serena, qui ha fet un repàs a les mesures que emprendrà el Govern en aquest 2025 en clau de transició energètica, ha alertat que si no hi ha canvis, Catalunya estarà "molt lluny" d'assolir l'objectiu dels 12.000 MW renovables el 2030. Segons el director general d'Energia, aquest 2025 es preveuen instal·lar 500 MW i 1.200 MW el 2026, xifres molt inferiors a les necessàries.

La jornada ha arrencat amb la benvinguda per part del president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Joaquim Daura, qui ha fet referència a “quatre megatendències” del context global actual que afecten el sector energètic: la transformació cultural, la geopolítica, la digitalització i la transició energètica. D’aquesta última, el president del CEEC opina que “no es pot desmarcar de la resta” ja que “van molt de la mà”. Daura també ha mencionat l’informe Draghi, el qual deixa palesa la pèrdua de competitivitat Europea, i ha demanat “liderar els canvis tecnològics per no quedar-nos enerere”.

Tot seguit, ha començat la ponència per part del director general d’Energia, que en l’inici de la seva intervenció ha situat “la simplificació administrativa” com una de les prioritats del nou Govern per a 2025. “La tramitació és excessivament complicada”, ha afirmat, tot expressant que “les eines d’intel·ligència artificial ens han de permetre rebaixar el temps de tramitació”.

Serena ha volgut posar xifres als efectes d’aquesta càrrega administrativa, que segons ha afirmat de moment manté en tramitació projectes equivalents a 7.000 megawatts i 3.000, que ja estan autoritzats, sense construir. “Aquest és un gran problema”, ha expressat Serena, qui, a banda, de la tramitació ha assenyalat “l’urbanisme”, i les moratòries d’alguns ajuntaments, com una altra de les principals esculls per desplegar les renovables al territori.

Retorn de competències en les  línies d’alta tensió

En el decurs de la seva xerrada, Serena també ha parlat de la necessitat de recuperar les atribucions en l’autorització i gestió de línies d’altra tensió al territori, que des de 1988 l’Estat havia cedit a la Generalitat.  “Volem recuperar el conveni de 1988 per a la posada en marxa de línies d’alta tensió a Catalunya, que va decaure amb l’aplicació de l’article 155”.

Un espai de trobada i reflexió per al sector 

Amb aquesta sessió, el CEEC Business Lunch ha tornat a consolidar-se com un espai de referència per a la reflexió i el debat sobre el futur energètic de Catalunya, reunint més de 60 representants del sector en un format dinàmic i participatiu. La sessió ha permès un cop més compartir perspectives sobre els reptes i oportunitats de la transició energètica, amb un enfocament especial en la necessitat d’agilitzar la tramitació administrativa i reforçar la col·laboració entre administracions i empreses. Amb aquest intercanvi d’idees i experiències, la trobada ha contribuït a establir sinergies i a avançar cap a solucions concretes per assolir els objectius energètics del 2030.