La Diputació de Barcelona destinarà 1,3 milions d'euros per crear noves comunitats energètiques a la província i ho farà a través de la nova Oficina d'Impuls de Comunitats Energètiques de la Diputació de Barcelona, un servei que acompanyarà els ens locals de la província en tot el procés de creació de noves comunitats. El projecte planeja assessorar un centenar de centres educatius de la província i un catàleg de tallers, recursos, seminaris tècnics i cursos de formació.
La nova oficina informarà els ajuntaments sobre els ajuts econòmics disponibles, els donarà suport a la presentació de sol·licituds i els assessorarà a la redacció d'ordenances. També facilitarà als ens locals recursos informatius i formatius perquè els veïns coneguin què són les comunitats energètiques, el benefici local que comporten i el paper de la ciutadania en la transició cap a la descarbonització energètica.
Les comunitats energètiques, una de les columnes vertebrals de la transició energètica
La previsió és que amb aquest programa, que es desenvoluparà fins al setembre del 2025, es facin 1.400 accions d'assessoria als ens locals, es creïn una cinquantena de comunitats energètiques i es recolzi, de manera indirecta, a 450.000 habitants de la província.
El projecte parteix de la base de la ciutadania com a element central de la transformació energètica. Segons els creadors, les comunitats energètiques han de ser una de les columnes vertebrals de la transició energètica, per la seva aportació en quilovats, per la seva proximitat, però sobretot perquè seran peça clau per a la democratització de l'energia.
Han destacat a més que el Prat ha estat sempre una ciutat referent en sostenibilitat i en els darrers anys han establert les bases perquè el Prat del futur sigui també un referent de la transició ecològica justa. En aquest sentit, han impulsat dues iniciatives pioneres: la Casa de l'Energia, un espai d'assessorament energètic, que ja ha ajudat milers de llars i comerços de la ciutat a abaratir les factures, i l'energia del Prat, una comunitat energètica que suma a agents de tota la ciutat per compartir amb llars i comerços l'energia neta, local i econòmica que generen a les teulades de la ciutat.
Un altre dels projectes que impulsarà el Prat de Llobregat és la instal·lació d?una gran pèrgola fotovoltaica per a la comunitat energètica local i per a l'empresa Aigües del Prat, que compta amb una subvenció d?1,5 milions d?euros.
Objectius per a un desenvolupament sostenible
L'Oficina d'Impuls de Comunitats Energètiques de la Diputació de Barcelona compta amb un pressupost de 1.365.000 euros, 498.225 euros dels quals són subvencionats per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. L'ajut econòmic forma part de la primera convocatòria del programa d'ajuts a oficines de transformació comunitària per a la promoció i la dinamització de comunitats energètiques, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a l'execució dels fons Next Generation EU.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 'Energia neta i assequible', 11 'Ciutats i comunitats sostenibles' i 13 'Acció climàtica'. Els 17 ODS van ser proclamats per l'Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre del 2015 i formen part de l'agenda global per al 2030. La Diputació de Barcelona n'assumeix el compliment i desplega l'acció de suport als governs locals de la província d'acord a aquests ODS.