La directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Marta Morera, ha presentat aquest dijous 21 d’abril la prospectiva energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT) en què ha destacat la forta electrificació de l’economia, una baixada del consum energètic i la incorporació total de les energies renovables com a principals elements per a assolir els objectius climàtics l’any 2050. L’acte s’ha dut a terme en el marc del cicle de trobades CEEC Business Lunch organitzades pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i ha comptat amb la participació d’una quarantena de representants d’organitzacions del sector de l’energia a Catalunya.
La PROENCAT 2050 fixa les visions de futur del sistema energètic de Catalunya amb l’objectiu de facilitar la presa de decisions en matèria de política energètica a mig i llarg termini. El seu principal objectiu és contribuir a assolir la neutralitat climàtica de Catalunya l’any 2050.
Els resultats de la prospectiva, que es basen en un escenari de futur on aquesta neutralitat és una realitat, destaquen que el pes de la demanda d’energia final recaurà en bona part en l’energia elèctrica. Segons les previsions, l’any 2050 l’elèctrica representarà un 76,6% de la demanda a Catalunya, respecte al 24,8% actual. Aquest fet, però, vindrà acompanyat d’una baixada del consum energètic considerable que segons dades de la prospectiva, es reduirà en un 30,7% gràcies a l’estalvi i l’eficiència energètica. Com a exemple, s’estableix que l’economia catalana necessitarà menys de la meitat de l’energia (un 57,2% menys) de la que utilitza actualment per a produir una unitat de PIB.
Un altre dels elements principals dins d’aquest escenari objectiu és la incorporació total de les energies renovables autòctones. Catalunya, actualment, té una dependència energètica molt elevada i està exposada a les decisions estratègiques d’altres països i actors que l’afecten. No obstant, amb l’ajut de mesures tecnològiques i l’increment de l’estalvi i l’eficiència energètics, les renovables guanyaran terreny progressivament fins a esdevenir el motor de la transició energètica. Segons la prospectiva, el pes de les energies renovables en la producció neta d’energia elèctrica serà superior al 90% abans de l’any 2040.
Tot plegat vindrà donat gràcies a un ús molt més eficient de l’energia. En aquest sentit, l’estudi mostra com es desacobla el creixement econòmic de l’evolució del consum d’energia en tots els sectors, amb una reducció sostinguda de la intensitat energètica.
La descarbonització, clau per a assolir els objectius marcats
Entre les estratègies dissenyades per fer possible aquest escenari, la directora de l’ICAEN, Marta Morera, ha subratllat la importància de la descarbonització, principalment del sector industrial i transport, per assolir els objectius marcats per al 2050. En la mateixa línia s’ha expressat la presidenta del Clúster d’Energia Eficient, Esther Izquierdo, que tot obrint l’acte, ha refermat el compromís del sector amb la descarbonització alhora que s’avança cap a un model d’eficiència energètica.
Per la seva banda, el vicepresident del CEEC, Joaquim Daura, ha posat el focus en les mancances actuals, com ara l’alta dependència energètica que té Catalunya, i d’aquesta manera ha aprofitat per posicionar-se també en favor de la descarbonització. “O fem això o estarem hipotecant el nostre país”, ha afirmat, tot posant com a exemple el nombre d’inversors que cada vegada tenen més en compte aquest indicador a l’hora d’invertir.
Arribat el torn de preguntes, un dels temes que més recel ha aixecat entre els assistents ha estat el ritme de les administracions a l’hora de fer efectives les mesures indicades en el pla. Preguntada sobre si serà possible que es facin a temps, la directora de l’ICAEN, Marta Morera, ha reconegut que “costa fer aterrar determinades coses, i que cal que els que han d’intervenir des de l’administració estiguin alineats”. “Perquè un projecte tiri endavant el màxim nivell polític l’ha de liderar i que l’organització ho tingui com a prioritat”, ha sentenciat.
El paper de la ciutadania en la transició energètica
La transició energètica suposa una transformació social que implicarà canvis en la vida diària de les persones i la presa de decisions en les empreses. I perquè aquests canvis es produeixin cal que la ciutadania i les empreses s’apoderin i se sentin realment protagonistes de la transformació. En aquest sentit, Morera s’ha mostrat confiada en la predisposició de la ciutadania a ser part de la solució: “Estem guanyant una part de sensibilització a nivell social molt important”. Tot i així, segons el seu parer, cal seguir comunicant i fent pedagogia.
En aquesta línia, el cap de la Divisió de Planificació Energètica de l’ICAEN, Joan Esteve, ha expressat que cal “un procés de revolució social” per assolir els objectius marcats per als propers anys, tot assenyalant la importància d’un canvi d’hàbits dels consumidors. “Aquest canvi cap a hàbits de consum de la ciutadania i empreses més sostenibles és tant important com disposar d’una producció d’energia elèctrica 100% renovable”, ha reblat.